Biroul Electoral Municipal Suceava a validat, până ieri, la ora 18.00, candidaturile la funcția de primar de Suceava ale candidaților PNL, PSD, PMP, ALDE și PER și urma să verifice dosarele candidaților UNPR și PND și al unui candidat independent. Alte două candidaturi, din partea PSR și PNȚCD, au fost respinse, cu drept de contestație în 48 de ore.
Prin urmare, sunt validate deja următoarele candidaturi: economist Ion Lungu, primar în funcție, din partea Partidului Național Liberal, doctor Tiberius Brădățan, medic medicină de urgență – Partidul Social Democrat, inginer constructor Marian Andronache – Partidul Mișcarea Populară, conf. univ. dr. Ștefan Alexandru Băișanu, deputat de Suceava – Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), Alina Alupoaei Geonea – Partidul Ecologist Român, consultant marketing.
În curs de verificare erau ieri seară dosarele următorilor candidați: al Uniunii Naționale pentru Progresul României, economist Marius Boghian, al Partidului Național Democrat, lector univ. Virgil Adrian Larionescu Moroșan, și al candidatului independent Florinel Telescu.
Biroul Electoral Municipal a respins candidatura la funcția de primar a lui Mihai Câmpan, om de afaceri, din partea Partidului Social Românesc și a lui Gheorghe Nedea, absolvent al Facultății de Geografia Turismului, din partea Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat. Motivul respingerii celor două candidaturi a fost constatarea unor nereguli la listele de susținători.
Procedura contestației
Conform legii electorale, respingerea de către biroul electoral de circumscripție a unei candidaturi poate fi contestată de candidat, partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale care au propus candidatura respectivă, în termen de cel mult 48 de ore de la data afișării respingerii candidaturii.
Contestația și, dacă este cazul, cererea de apel se depun la instanța competentă să le soluționeze, sub sancțiunea nulității.
Contestațiile privind admiterea sau respingerea candidaturilor se soluționează în termen de 48 de ore de la înregistrare, de către judecătoria, respectiv tribunalul în a cărui rază teritorială se află circumscripția electorală. Hotărârea nu se comunică. Împotriva hotărârii date în contestație se poate face apel în termen de 24 de ore de la pronunțare, la instanța ierarhic superioară. Apelul se soluționează în termen de 24 de ore de la înregistrare. Hotărârea pronunțată în apel este definitivă.
Instanțele judecătorești competente să soluționeze contestațiile formulate împotriva hotărârilor de admitere sau de respingere a unei candidaturi de către biroul electoral de circumscripție vor lua măsuri de aducere la cunoștință, de îndată, a hotărârii definitive, după expirarea termenelor imperative prevăzute anterior, biroului electoral de circumscripție care a pronunțat hotărârea atacată, în vederea definitivării candidaturilor.
Prin urmare, candidaturile vor fi definitive în data de 4 mai a.c.. Campania electorală pentru alegerile locale din data de 5 iunie a.c. începe în data de 6 mai.