Luni, 27 februarie, în Aula Colegiului Național „Nicu Gane” din Fălticeni, a avut loc Conferința de lansare a proiectului „Educația outdoor – o educație pentru viitor”, implementat de Colegiul Național „Nicu Gane”, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Școala Gimnazială Preutești și Școala Gimnazială „Nicolae Stoleru” Baia. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 1.730.073,95 lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 1.695.472,43 lei.
Proiectul se derulează până pe 14 noiembrie 2023 și își propune organizarea unui program de educație în sistem outdoor implementat în cele trei școli partenere cu implicarea a 36 de cadre didactice (câte 12 profesori din fiecare școală parteneră) și a 321 de elevi (121 de elevi de la Școala Preutești, 100 de elevi de la Școala „Nicolae Stoleru” Baia și 100 de elevi de la Colegiul „Nicu Gane”).
Acest program educațional este axat pe trei componente cheie: formarea acreditată a cadrelor didactice în domeniul educației non-formale în sistem outdoor; organizarea unui program de educație non-formală în sistem outdoor bazat pe meșteșuguri, cultură, sport și drumeții și educație ecologică în sistem outdoor.
Scopul conferinței de lansare a fost de a prezenta calendarul de activități în sistem outdoor care va fi derulat în cele trei școli partenere și modalitatea de desfășurare a acestora astfel încât implementarea acestui proiect să aibă ca rezultat reducerea și prevenirea abandonului școlar la nivelul acestor unități de învățământ.
Managerul de proiect, profesorul Ioan Caulea, ne-a declarat: „Prin derularea acestui proiect se urmărește îmbunătățirea competențelor cadrelor didactice și creșterea calității serviciilor educaționale, stimularea elevilor pentru menținerea unui stil de viață activ, conectarea elevilor la tradițiile și meșteșugurile specifice zonei, creșterea coeziunii grupurilor de elevi prin implicarea în activități practice și artistice, dezvoltarea personală a elevilor și a competențelor transversale ale acestora, conștientizarea elevilor privind impactul omului asupra climatului și acțiunile concrete ce pot fi realizate de fiecare dintre noi pentru menținerea unui mediu înconjurător sustenabil. Odată obținute, aceste beneficii vor stimula creșterea gradului de implicare în procesul educațional atât la nivelul cadrelor didactice, cât și la nivelul elevilor, conducând la o reducere a abandonului școlar în rândul elevilor din categorii vulnerabile. Printre rezultatele așteptate ale proiectului putem enumera: formarea a 36 de cadre didactice printr-un program de formare continuă acreditat în domeniul educației outdoor, participarea a 321 de elevi la programul de educație outdoor, derularea de activități outdoor bazate pe meșteșuguri, cultură, sport și drumeții, amenajarea a trei spații pentru educație outdoor (câte unul în fiecare școală parteneră), participarea celor 321 de elevi la workshopurile de ecologie și dezvoltare durabilă”.