Alimentație

Educația nutrițională – parte integrantă a unui stil de viață sănătos



Educația nutrițională - parte integrantă a unui stil de viață sănătos
Educația nutrițională - parte integrantă a unui stil de viață sănătos

Importanța alimentației ca factor de menținere a stării de sănătate și ca agent terapeutic este recunoscută de toată lumea, fără rezerve.
Asigurarea unui bun nivel nutrițional presupune o cunoaștere aprofundată a comportamentului alimentar, a tipului și structurii acestuia, ținând cont totodată de obiceiurile alimentare și de evitarea dezechilibrelor legate de alimentație.
În ultimul timp, excesul unor anumiți nutrienți este asociat cu prevalența ridicată a unor afecțiuni precum obezitatea, diabetul zaharat, neoplasmul de sân sau colon, ciroza hepatică. Patologia metabolică legată de alimentație include principalii factori de risc vascular, care explică mortalitatea prin boli cardiovasculare ce ocupă, în prezent, primul loc printre cauzele de deces.
O alimentație echilibrată trebuie să țină cont de orice modificare a gradului de activitate fizică, cel mai important element de care depinde cantitativ aportul caloric. Eforturile permanente ale omului de a-și ușura munca au condus în epoca modernă la o reducere drastică a nivelului de activitate fizică, care nu poate fi compensat de efectuarea ocazională sau la sfârșit de săptămână a unui sport sau a unui program de activitate fizică. Întrucât diminuarea efortului fizic nu este asociată cu o scădere proporțională a aportului alimentar, câștigul ponderal constituie consecința acestui dublu dezechilibru.
Conf. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice “Nicolae Paulescu explică: “Societatea modernă, aflată sub semnul vitezei, determină de cele mai multe ori minimalizarea importanței pe care o acordăm unei alimentații sănătoase. Pentru asigurarea unei alimentații echilibrate se recomandă distribuirea aportului de energie în 3 mese principale, la care se pot asocia și 2-3 gustări. Dintre acestea, micul dejun este cea mai importantă masă, întrucât trebuie să asigure cel puțin un sfert din caloriile necesare zilnic pentru buna funcționare a organismului.
Un exemplu de mic dejun sănătos ar putea include un bol de lapte sau iaurt cu cereale (pentru aportul de calciu, proteine și fibre) și un fruct (pentru aportul de vitamine și minerale). “Cerealele integrale de mic dejun Nestlé asigură energia necesară organismului pentru desfășurarea activităților fizice și intelectuale pe parcursul zilei. În plus, cerealele integrale au un conținut mai mare de fibre alimentare, elemente nutriționale importante pentru prevenirea constipației, dar și a cancerului, diabetului zaharat sau a bolilor cardiovasculare.
Dezechilibrele nutriționale constituie un pericol real pentru sănătatea organismului și de aceea ar trebui să acordăm un interes sporit alimentației și transformării acesteia într-un obicei sănătos.
Un stil de viață sănătos are la bază o alimentație echilibrată și activitate fizică zilnică.
PRAIS Corporate Communications



Recomandări

„Viață sustenabilă”: proiectul care le-a arătat elevilor Liceului Teoretic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni că sănătatea începe din farfurie

„Viață sustenabilă”: proiectul care le-a arătat elevilor Liceului Teoretic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni că sănătatea începe din farfurie
„Viață sustenabilă”: proiectul care le-a arătat elevilor Liceului Teoretic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni că sănătatea începe din farfurie

Medicul fălticenean Emanuela Mercore Huțanu, la Forumul național de medicină a stilului de viață: „Bolile cronice netransmisibile ne fură ani de viață trăiți cu sens”

Medicul fălticenean Emanuela Mercore Huțanu, la Forumul național de medicină a stilului de viață: „Bolile cronice netransmisibile ne fură ani de viață trăiți cu sens”

Știință, educație și viitor: Facultatea de Medicină și Științe Biologice, în dialog cu elevii liceului din Liteni