Primăria municipiului Suceava abandonează ideea construirii unei grădinițe cu fonduri europene în curtea Școlii Gimnaziale Nr.9 din cartierul Obcini. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Lungu, care a declarat că gestul vine ca urmare a recomandării celor de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, acolo unde va fi depus proiectul în vederea finanțării prin Programul Operațional Regional. El a spus că cei de la ADR Nord-Est au arătat că există riscul blocării tuturor investițiilor de pe axa 4 de finanțare „Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile” în cazul în care „grupulețul de profesori” de la Școala Nr. 9 care se opune construirii grădiniței în curte reclamă situația la Comisia Europeană, așa cum, de altfel, a și amenințat. În consecință, primarul a schimbat planul. El i-a invitat pe consilierii PSD care s-au opus construirii grădiniței în curtea școlii în ședința Consiliului Local de joia trecută să vină cu o nouă locație, promițând că va face lobby pe lângă aleșii PNL pentru a vota proiectul. Totuși, Lungu a pus o condiție, terenul să nu fie unul privat.
„Dacă cei de la PSD, cei 11 consilieri care nu au votat în Consiliul Local construirea grădiniței în curtea Școlii Nr. 9, vin cu o altă variantă, dar nu teren privat, și vor iniția un proiect de hotărâre, eu ca primar le fac expunerea de motive, pentru că așa e regula, și voi face și lobby la consilierii PNL să voteze proiectul. Nu avem orgolii. Dar eu mă îndoiesc că vor găsi un teren corespunzător. Domnul consilier Vasile Mocanu (n.r.- PSD) este de specialitate, știe regulile de urbanism, și nu se poate să înghesuim o grădiniță pe 2-3 ari de teren. Nu putem face o grădiniță în fața geamurilor de la bloc. Conform legii urbanismului trebuie să fie o distanță de 10 metri până la construcție. Dacă cei 11 consilieri au variantă fără teren privat, eu îi ajut și au toată colaborarea mea, dar nu voi cumpăra teren privat pentru grădiniță atâta vreme cât voi mai fi primar”, a declarat Lungu.
Dezvăluiri legate de fostul director al Școlii Nr. 9, Constantin Mărgineanu
Primarul a amintit de acțiunea de forță din ședința Consiliului Local de săptămâna trecută, când un grup de profesori și elevi de la Școala Nr. 9 au protestat vehement față de construirea grădiniței în curtea unității de învățământ, dezvăluind faptul că regizorul a fost Constantin Mărgineanu, fost director al școlii. „În Consiliul Local a fost sută la sută regie și manipulare, iar în spate a fost domnul profesor Mărgineanu. Mă doare inima că trebuie să o spun, pentru că noi am fost prieteni și îl consider încă un prieten, un om cu care am colaborat. A fost regizorul din spate pentru ce s-a întâmplat în Consiliul Local. Nici măcar în interiorul școlii nu a avut majoritate cu privire la construirea grădiniței în curte. A fost doar un grup de profesori. Domnul Mărgineanu era acolo când am fost la școală să discut cu conducerea problema. Mi-a reproșat o problemă personală. De regulă nu dezvălui, însă mi-a reproșat că nu l-am luat consilier personal. A fost o discuție să-l iau consilier personal la primărie când dumnealui era în dizgrația PSD, prin anul 2013. Mi-a reproșat că l-am luat pe Vasile Ilie și mi-a dat de înțeles că este supărat pe mine”, a dezvăluit Lungu.
Ion Lungu a mai ținut să sublinieze că de când este primar a îmbogățit semnificativ patrimoniul primăriei, amintind de cele 17 hectare de teren primite de la stat pentru diverse investiții sau de cinematografele Modern și Arta din Ițcani.