Rolul și importanța echipei multidisciplinare de medici în tratarea corectăa pacienților diabetici, complicațiile și riscurile pacienților cu sindromul piciorului diabetic au fost dezbătute ieri, la Spitalul Județean Suceava.
Invitați din țarăși din străinătate, personalități medicale, profesori și doctori au participat la cea de-a IV-a ediție a conferinței ”Workshop & Hands On –în tratamentul minim invaziv al piciorului diabetic”, organizatăde Societatea de Neuropatie Diabetică, în colaborare cu Asociația de Podiatrie și în parteneriat cu Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervenționalădin România. Gazda invitaților a fost dr. Mihai Crețeanu Jr., de la Centrul de Radiologie IntervenționalăSuceava.
Abordarea multidisciplinară(diabetolog, neurolog, nefrolog, chirurg vascular, chirurg generalist, ortoped, podiatru, radiolog intervenționist) poate face diferența, de multe ori, dintre un pacient sănătos, căruia medicii au reușit să-i salveze ambele picioare, și un pacient care a trecut printr-o amputație.
Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Timișoara, a subliniat că „pacientul trebuie să fie tratat în echipă, iar atunci când se ia o decizie, aceasta trebuie să conțină informații de la experți din cadrul mai multor specializări. Aceste lucruri în străinătate sunt instituționalizate, medicul este plătit și are responsabilitatea de a participa și de a contribui la astfel de lucruri”. El a mai arătat căGhidul de chirurgie vascularăstatueazăcăatunci când medicul se aflăîn fața unui pacient cu probleme de circulație, decizia asupra tratamentului nu trebuie săfie luatăde o singurăpersoană, ci de un grup de experți.
La rândul său, Bogdan Popa, șeful Secției de Radiologie a Spitalului de Urgență Floreasca București, a reiterat căo echipăde medici poate ajuta pacientul săplece „pe douăpicioare acasă”.
De asemenea, acesta a oferit o serie de exemple în care o a doua opinie a unui medic de specializare diferităa fost salvarea de la amputare în cazul diabeticilor.
De cealaltăparte, medicul Mihai Ardeleanu, șeful secției de Nefrologie de la Suceava, a arătat cărezultatele tratamentelor în cazul pacienților care suferăde picior diabetic au determinat reducerea amputațiilor la nivelul Spitalului Județean Suceava.
Statutul podiatrului în România
Pentru îngrijirea eficientăa persoanelor cu diabet, din echipa pluridisciplinarăde medici ar trebui săfacăparte și un specialist în podiatrie.
În sens general, acesta se ocupăde tratamentul bolilor piciorului și contribuie la reducerea substanțialăa ratei amputațiilor de la nivelul membrelor inferioare.
Profesia sau specializarea de podiatru este deocamdatăinexistenăîn România, iar asociațiile de profil fac eforturi pentru recunoașterea acesteia.
Ioan Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică și al Federației Române de Diabet, a arătat că „podiatra este ceva nou, dar absolut necesar.
Un podiatru este un personaj important în îngrijirea piciorului la pacienții cu diabet zaharat. Se fac toate eforturile pentru a avea o formă concretă, legală, a acestei activități în țara noastră și sper ca anul viitor să avem, alături de intervenționiști chirurgi, și podiatri”.
Acesta a mai adăugat că podiatrul este un profesionist paramedical în majoritatea țărilor. Asociația de Podiatrie a inițiat demersuri la nivelul Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii, însă sunt dificultăți din prisma aspectelor birocratice, pentru introducerea meseriei de podiatru în nomenclatorul meseriilor.
„Probabil știți cât de mult a durat introducerea profesiei de nutriționist – dietetician în nomenclator. Poți să faci intervenții endovasculare strălucite, dar dacă îngrijirea ulterioară a acelui picior nu este făcută de un om care știe ce face, s-ar putea să compromiți un rezultat bun. La noi în țară încă se confundă podiatria cu pedichiura”, a mai spus Vereșiu.
Medicul a mai precizat că podiatria este pe locul 11, în SUA, în topul celor mai bine plătite meserii.


