SĂNĂTATE

E-urile și sănătatea (I)



E-urile și sănătatea (I)
E-urile și sănătatea (I)

– Ce sunt aditivii alimentari?
Industria alimentară românească ne ademenește cu „bunătăți” de tot felul, dar, cel mai adesea, acestea sunt asezonate cu aditivi alimentari din belșug. Cum ne influențează aceștia organismul este o chestiune căreia merită să-i acordam toata atenția, pentru că…. este sănătatea noastră în joc. Adriana Beldie, consultant 121 pe probleme de dieta și nutriție, prezintă E-urile naturale și inofensive, dar și pe cele care ne pun sănătatea și chiar viața în pericol. Ce sunt aditivii alimentari? Aditivii alimentari sunt substanțe chimice adăugate în alimente sau băuturi cu scopul de a le “ ameliora” diverse proprietăți: gustul, culoarea, stabilitatea, rezistența la alterare. În mod standardizat, denumirea lor este formată din litera „E” și un indice compus din trei cifre.
„E”-urile , cum au fost codificate pe plan internațional substanțele chimice introduse în alimente, au fost astfel botezate tocmai pentru a ascunde cumpărătorilor denumirea substanțelor obținute artificial. Sub motivația „tehnică” a folosirii unei denumiri care să nu fie dependentă de multitudinea limbilor de circulație internațională, motivul real a fost acela de a nu speria consumatorul și de a-l determina să cumpere produse ambalate atractiv, dar foarte nocive.
Introducerea “amelioratorilor” în alimente nu a fost cerută de consumatori. Producătorii le oferă, iar oamenii le consumă fără să-și pună prea multe întrebări. S-a născut astfel o industrie uriașă și foarte rentabilă a E-urilor, având o cifră de afaceri de peste 20 miliarde $ anual.
Aditivii alimentari sunt împărțiți în 24 de categorii, dintre care enumerăm pe cele mai răspândite:
– Îndulcitori – înlocuiesc zahărul;
– Coloranți – pentru a da o culoare mai apetisantă;
– Acidifianți – dau un gust ușor acid;
– Corectorii de aciditate – cresc sau diminuează aciditatea;
– Emulsificatori – asigură un amestec omogen între apă și grăsimile alimentare;
– Conservanți – întârzie sau împiedică alterarea alimentelor;
– Corectorii de gust și de miros – îmbunătățesc mirosul și gustul alimentelor;
– Propulsori – gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje;
Antioxidanți – limitează oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul.
E-urile sunt aditivi periculoși pentru sănătate
“În existența multimilenară a speciei umane, mecanismele fiziologice s-au antrenat să recunoască și să metabolizeze tot ce este aliment natural. De aceea, impactul organismului cu E-urile este enorm: el nu le recunoaște, nu le acceptă și se revoltă.” (Dr. Med. Pavel Chirila).
Aditivii alimentari sau E-urile nu sunt altceva decât substanțe chimice deosebit de toxice și chiar cancerigene. Potrivit rapoartelor organizațiilor internaționale, la nivel global, mortalitatea datorată consumului de alimente îmbogățite cu substanțe artificiale se află pe locul 4, după consumul de droguri, medicamente și accidentele de circulație.
Consumul îndelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce în organismul uman un bombardament asupra organelor interne, care provoacă distrugerea sistemului imunitar, precum și o serie de tumori maligne și benigne.
Conform Raportului Comisiei Naționale de Oncologie din România, cancerul este într-o creștere alarmantă și se estimează că această afecțiune va deveni în scurt timp „boala mileniului III” și nu există încă premizele că se va descoperi un antidot. Cauzele care contribuie la apariția cancerului se pare că sunt poluarea, chimicalele din alimente și stresul.
Este bine să fim conștienți de riscul la care ne expunem cumpărând produse fără a ne informa asupra procesului de fabricație și a ingredientelor periculoase pentru sănătate.
Sursa www.121.ro



Recomandări

„Viață sustenabilă”: proiectul care le-a arătat elevilor Liceului Teoretic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni că sănătatea începe din farfurie

„Viață sustenabilă”: proiectul care le-a arătat elevilor Liceului Teoretic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni că sănătatea începe din farfurie
„Viață sustenabilă”: proiectul care le-a arătat elevilor Liceului Teoretic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni că sănătatea începe din farfurie