Durerile de cap tratate… naturist



Cea mai mare problemă a durerilor de cap este stabilirea exactă a cauzei. Există cam 200 de cauze posibile! Dintre acestea, am putea enumera: oboseala ochilor, stresul, somnul neodihnitor, fumatul, substanțele toxice din atmosferă, artrita, spondiloza cervicală, diskinezia biliară, hipertensiunea arterială, unele afecțiuni renale, unele tulburări digestive, răcelile.
Metodele tradiționale chinezești conțin soluții care țin seama de faptul că nu întotdeauna poți dispune de pilule contra durerilor, sau de un medic. Astfel, o soluție bine cunoscută și nouă, occidentalilor, este aceea de a masa capul cu unguentul cu eucalipt – atunci cînd nu este vorba de o răceală. Și uleiul de mentă are același efect revulsiv, răcoritor, dacă se masează cu el tîmplele. Dar și un ceai de mentă poate fi util. Atunci cînd durerea este provocată de o stare nervoasă tensionată, simplul masaj al calotei craniene este eficient, aici contribuind și mișcările delicate efectuate de la ceafă spre frunte, prin păr, în contrasens cu direcția firelor. Masajul Qigong adaugă și baterea scalpului cu buricele degetelor ambelor mîini, precum și presarea scalpului cu degetele și mișcarea viguroasă a acestuia înainte și înapoi. Dacă nici aceste manevre nu dau rezultate, atunci presați puternic cu buricele degetelor groase pe marginea superioară a orbitelor, în zona din apropierea nasului. La această manevră, asigurați-vă că degetele nu sînt umede sau cu grăsime pe ele, căci riscați să le scăpați…în ochi.
Desigur, mai există și alte remedii pe care vi le recomand mai jos:
– Ceai de ghimbir – se pun la fiert 375 ml (1= cana) apă; după ce dă în clocot, se adaugă 10 g ghimbir proaspăt, tăiat feliuțe și 2 lingurițe de zahăr brun, continuînd fierberea pe foc mic încă 10 minute. Se bea ceaiul fierbinte, de trei ori pe zi, pînă la dispariția crizelor zilnice de migrenă.
– Cea din migdale și crizanteme – aceeași cantitate de apă ca mai sus, se dă în clocot și se adaugă o linguriță de migdale pisate și o linguriță de petale uscate de crizanteme. Se continuă fierberea, pe foc mic, timp de 15 minute. Se bea fierbinte.
– Decoct din ceai verde și coajă de portocală – se folosesc 5 g ceai verde și coaja unei portocale (tăiată mărunt). Se pun în 375 ml apă și se lasă pe foc mediu timp de 10 minute. Se bea de două ori pe zi, atunci cînd durerea de cap este asociată cu greață și rinită ori inflamarea conjuctivei ochilor.
– Vinul de crizantemă – aici, este nevoie de doi litri de vin de orez sau sake, în care se pun 200 g de petale uscate de crizanteme și se lasă la macerat timp de 10 zile. Se înghit 2-3 lingurițe de macerat, zilnic.
– Supa-crema de hasme și scorțișoară – în 500 ml apă, se pun 50 g orez, 10 hasme tăiate în bucăți mici și 2 lingurițe de preferință de scorțișoară și se aduc la clocot; apoi, se acoperă vasul și se continuă fierberea timp de 20 minute, pînă se obține o consistență cremoasă. Se consumă de două ori pe zi, atunci cînd durerea este provocată de vremea rece, vîntoasă.
– Supa-crema de năut – se pun la fiert 1,5 litri de apă, iar după ce dau în clocot, se adaugă 50 g năut și 100 g orez. Se continuă fierberea, pe foc mic, timp de 30 minute, pînă cînd fiertura capătă o consistență groasă cremoasă Se consumă fierbinte, în cazurile durerilor de cap provocate de insolație și caniculă.
Iată, deci cîteva dintre soluțiile chinezești contra durerilor de cap, fără a avea pretenția că am epuizat arsenalul de luptă. Va recomand totuși ca, atunci cînd durerile de cap se cronicizează, să apelați la serviciile specialistului pentru o stabili cu exactitate cauzele.
www.eva.ro