Un sucevean în vârstă de 60 de ani s-a pensionat, la sfârșitul anului trecut, după 35 de ani de activitate ca economist. Până în 1990 a lucrat la fosta IMUS Suceava, apoi în sistemul privat și aproape jumătate din anii lucrați a avut salarii destul de mari. În data de 16 decembrie 2014, a primit decizia privind acordarea pensiei anticipate parțiale. Suma pe care i-o va aduce poștașul lunar: 414 lei. Fostul economist ne-a declarat că a contestat decizia de pensionare, atât în ceea ce privește calculul pensiei, cât și pentru că nu i-a fost luată în considerație o adeverință de încadrare a grupa a II-a de muncă, eliberată de fosta MES SA Suceava.
Din verificările noastre a reieșit că, în baza Legii pensiilor 263/2010, cei 414 lei reprezintă suma maximă pe care o va primi până când va împlini vârsta de pensionare de 65 de ani și va primi 790,7 lei. Asta în condițiile în care 15 ani, până în 1990, a avut salarii peste 1 punct de pensie. După aceea, însă, timp de 19 ani, contribuția plătită de angajator la bugetul asigurărilor sociale a fost pentru salarii mult mai mici, sub jumătate de punct de pensie, 0,3 și chiar 0,2 punct de pensie. De asemenea, ca economist nu se încadrează în lista prevăzută de lege pentru a beneficia de grupa a II-a de muncă, decât dacă MES SA îi poate elibera documente cu care să probeze că din funcția pe care a avut-o a lucrat în condiții corespunzătoare acestei grupe. Ceea ce întreprinderea nu a făcut până acum.
Poți avea pensie și fără să fi cotizat măcar o zi
Prin urmare, fostul economist de la IMUS și MES primește în continuare o pensie doar cu 14 lei mai mare față de pensia minimă garantată de care beneficiază și persoane care au cotizat la sistemul de pensii o singură lună sau deloc. Este vorba aici despre situația ipotetică în care cineva merge astăzi la Casa de Pensii și încheie un contract de asigurat, plătind suma de 233 de lei. După o lună de zile, dacă un medic de expertiză îi stabilește prin decizie un grad de invaliditate de gradul II, respectiva persoană își depune dosar de pensionare și obține o pensie de 400 de lei. Dacă este vorba despre o persoană cu studii superioare sau care are stagiul militar satisfăcut, care are o astfel de decizie de invaliditate, nici cotizarea pentru o lună de zile nu mai este necesară, deoarece studiile superioare și stagiul militar se consideră vechime în muncă.
Această categorie, de pensie socială minimă garantată, care din acest an este de 400 de lei, a fost instituită prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 6/2009. Nivelul maxim se stabilește anual și diferența în plus, față de suma cuvenită pensionarilor respectivi, este acoperită din bugetul de stat.
Principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a primi indemnizația socială sunt: să fie pensionar în cadrul sistemului public de pensii din România (pentru toate categoriile de pensii acordate conform legii, indiferent când s-au deschis aceste drepturi sau în baza căror acte normative); să aibă domiciliul în România; cuantumul însumat al veniturilor sale din pensii (atât din sistemul public, cât și din alte sisteme neintegrate acestuia) și din alte drepturi, stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, să fie sub nivelul maxim legal al indemnizației sociale. Pensionarii din fostele CAP-uri trebuie să aibă minimum 15 ani vechime până în 1990.
De instituirea acestei pensii minime garantate sunt avantajați beneficiarii de pensii de urmaș, ale căror cuantumuri sunt de obicei foarte mici, beneficiarii pensiilor stabilite în baza stagiului de cotizare stabilit doar după timpul util la pensie pentru agricultori și beneficiarii unor pensii de invaliditate de gradul III, a căror invaliditate a fost generată de o boală obișnuită și au o perioadă mică de cotizare în cadrul sistemului public de pensii.
Invaliditatea de gradul III este caracterizată prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.
Un profesor de muzică bolnav de leucemie are de returnat pensia de invaliditate pe câteva luni
Au dreptul la pensie de invaliditate persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale, conform legii, din cauza neoplaziilor, schizofreniei și SIDA, din cauza bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu munca. Atenție, însă: în cazul beneficiarilor unei pensii de invaliditate, sunt situații care atrag după sine suspendarea pensiei dacă persoana în cauză realizează alte venituri, indiferent de cuantumul acestora.
Este cazul unui profesor de muzică din Câmpulung Moldovenesc, bolnav de leucemie, care acum trebuie să returneze banii corespunzători pensiei în lunile în care a primit bani din drepturile de autor pentru un CD de muzică. Profesorul este bolnav de leucemie și nu mai poate presta o activitate de genul celei implicate de sistemul școlar, dar talentul și inteligența sunt funcționale și poate compune muzică. Din păcate, legea nu face diferență și pentru câțiva lei încasați din drepturi de autor trebuie să returneze statului câteva mii. Chiar dacă într-o lună suma încasată din drepturile de autor este de 1 leu, iar pensia de invaliditate este de 500 de lei, pentru acel leu pensia se suspendă pentru luna respectivă. Obligația de a anunța Casa de Pensii despre schimbarea situației financiare revine beneficiarului. În cazul în care nu o face, acest lucru se depistează oricum, la verificările încrucișate cu baza de date de la Fisc și beneficiarul primește decizie de imputare pentru pensia considerată a fi încasată necuvenit.