Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiu, a conferențiat luni, la Observatorul Astronomic din Suceava, acesta expunând elevilor și profesorilor prezenți o serie de informații interesante din domeniu cosmic, precum și câteva mărturisiri legate de experiența sa din spațiu din urmă cu aproape 36 de ani.
Potrivit acestuia, mesajul pe care dorește să-l transmită tinerilor este „de stimulare și promovare a cunoașterii pentru că doar aceasta ne poate oferi o viziune cuprinzătoare a lumii în care trăim, a ceea ce s-a întâmplat în trecut cu planeta noastră, cum a evoluat, unde ne aflăm în prezent și ce ne așteaptă în viitor. Desigur, nu numai cunoașterea Pământului, ci și a sistemului solar și cunoașterea Universului, în general. Investigăm alte planete, investigăm sateliți naturali ai planetelor mari, sperăm să găsim urme de viață și în altă parte decât pe Pământ. Suntem convinși că aceasta există”.
Pornind de la o serie de întrebări care-i preocupă, în special, pe cei pasionați de investigarea spațiului cosmic – „Oare noi cum ne-am născut ca specie?”, „Cum s-a dezvoltat viața pe pământ?”, „Oare există viață în altă parte în univers?” – cel mai cunoscut cosmonaut român al tuturor timpurilor a menționat că „ar fi absurd să credem că viață există numai pe Pământ, dar dacă există și în altă parte ne punem întrebarea unde există și în ce formă există”.
Dumitru Prunariu a explicat că noutățile recente din acest domeniu au legătură cu nava spațială Cassini ale cărei cercetări au confirmat posibilitatea de a exista viațăpe Enceladus, satelitul al lui Saturn. Enceladus deține indicii care permit dezvoltarea unor forme de viață. Aceleași informații le-a punctat și în cazul satelitului Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn, unde a fost descoperită apă, indiciu care indică posibilitatea existenței unor forme de viață.
Dumitru Prunariu: „Sperăm să găsim urme de viață și în altă parte decât pe Pământ”
