Deputatul PNL de Suceava Dumitru Pardău a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, că noua modalitate adoptată de Guvernul României în vederea repartizării fondurilor pentru bugetele primăriilor încurajează „nemunca” și va crea o problemă administrațiilor locale în cofinanțarea unor proiecte. Dumitru Pardău a arătat că în baza noilor reguli, localitățile în care nu există o activitate economică bine dezvoltată primesc mai mulți bani decât comunele, orașele sau municipiile în care domeniul economic este dezvoltat.
„Cred că prin această ultimă hotărâre se stimulează nemunca. De asemenea, acest mod de repartizare a banilor stimulează lipsa de dezvoltare, și chiar înființarea de primării noi. Din punctul meu de vedere acest mod de lucru este o răzbunare a Guvernului împotriva președinților de Consilii Județene”, a spus Dumitru Pardău, care este și membru al Comisiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților.
El a adăugat că va avea discuții cu toți cei 19 primari ai localităților din colegiul în care a fost ales deputat, pentru ca ulterior să poată prezenta Comisiei de buget-finanțe și Ministerului Finanțelor un punct de vedere oficial și o părere autorizată cu privire la opinia acestora legată de noul mod de repartizare al fondurilor pentru autoritățile locale.
„Vreau să pot explica în cunoștință de cauză care este impactul acestei noi hotărâri. Eu reprezint localități unde unii primari sunt foarte nemulțumiți, unii sunt foarte mulțumiți, iar unii sunt aproape mulțumiți. Unii spun că este bună, alții că nu. Asta e părerea de până cum în urma discuțiilor cu o parte din cei 19 primari, dar până luni seara o să finalizez discuțiile cu dumnealor și voi avea o opinie pe care va trebuie să o exprim în funcție de dorința lor și a celorlalți primari din județ la ministrul Finanțelor”, a explicat deputatul PNL de Suceava.
Dumitru Pardău a subliniat că vor exista primării care vor dori să depună proiecte de dezvoltare, însă ca urmare a modului de repartizare a fondurilor pentru bugetele locale vor fi cazuri în care autoritățile nu vor dispune de fonduri pentru cofinanțare. Pardău a atras atenția că există riscul ca unele primării „să-și închidă porțile” dacă nu mai au venituri la bugetul local.
Pardău consideră că prin înțelepciune și muncă va putea fi creat un PNL puternic
Pe de altă parte, Dumitru Pardău a spus că din punct de vedere al activității politice în cadrul PNL, el se va ocupa „de buna gestionare a colegiului 9”, împreună cu mai mulți colegi liberali din această zona a județului. „S-a început inventarierea tuturor organizațiilor din localități. În zona Vatra Dornei am început discuțiile în organizațiile din Crucea și Panaci. Iar toate aceste discuții au la bază faptul că în unele localități organizațiile au slăbit prin plecarea unor membri de-ai noștri. Și, firește, încercăm să întărim organizațiile care au rămas intacte și să refacem filialele acolo unde au avut loc plecări”, a spus Pardău.
El a precizat că la discuțiile de la Panaci și Crucea au fost prezenți și liderul PNL Suceava, Alexandru Băișanu, senatoarea Steliana Miron, și vicepreședintele Ilie Niță. Deputatul PNL a spus că astfel de întâlniri vor avea loc în toate filialele din colegiul 9 pentru „a întări organizațiile” în vederea creării unei drepte puternice. Pardău și-a exprimat convingerea că prin înțelepciune, responsabilitate și muncă în județul Suceava va putea fi creat un PNL puternic împreună cu PDL.
Opinie
Dumitru Pardău: Noua modalitate de a repartiza banii primăriilor încurajează nemunca
