1. Zacuscă de pește
Ingrediente:
Pentru 10 porții: 2 kg pește, 700 g ceapă, 500 g morcovi, 800 g castraveți murați, 100 g pastă de tomate, 150 g măsline, 1 legătură pătrunjel verde, 150 ml ulei, 100 ml vin, sare, piper, cimbru, foi de dafin, după gust.
Mod de preparare:
Peștele se decongelează, se curăță, se decapitează, se curăță de oase, se spală, se porționează și se condimentează cu piper și sare. Ceapa și morcovii se curăță, se spală și se taie rondele. Castraveții se curăță de coajă și de semințe apoi se taie rondele și împreună cu ceapa și morcovii se înăbușă în jumătate din cantitatea de ulei cu adaos de apă. În timpul înăbușirii se adaugă măslinele, foile de dafin, cimbrul, piperul măcinat, sare și cca. 1,5 l apă fiartă, continuându-se fierberea (înăbușirea). Când legumele sunt aproape fierte se adaugă pasta de tomate și se mai fierb împreună cca. 5 minute. Peștele porționat și condimentat se înăbușă în restul de ulei cu adaos de supă de pește. Când este fiert se așează în tavă peste legumele înăbușite, se adaugă vinul (stropit pe toată suprafața) și pătrunjelul, curățat, spălat și tăiat mărunt. Se introduce tava la cuptor, pentru gratinare, cca. 10-15 minute. Se servește în farfurie sau pe platou, porția de pește cu garnitura de legume și sosul respectiv.
Marinată de macrou
Ingrediente:
3 kg macrou,1 kg ceapă, oțet, apă, sare, mirodenii – foi dafin, piper boabe, boabe muștar, ienibahar, coriandru
Mod de preparare:
Peștele congelată se curăță, se spală și se taie bucăți mici, se sărează. Ceapa se taie peștișori. Separat se amestecă oțetul, apa (cât oțet, atâta apă) și mirodeniile și sarea, după gust. Se așează în borcan de 3 kg, un rând de ceapă și un rând de pește tăiat bucăți, până se umple borcanul. Se toarnă zeama de oțet cu mirodeniile peste pește și ceapă și se lasă la macerat cam o săptămână. (www.gustos.ro)

