Dulciurile, în topul poftelor alimentare pentru 63% dintre români



Pentru 63% dintre români, dulciurile ocupă primul loc în topul alimentelor la care poftesc, în timp ce carbohidrații și mâncarea de tip fast food reprezintă o prioritate pe lista poftelor alimentare pentru 3 din 10 români, se arată într-un sondaj realizat în luna februarie.
În ceea ce privește atitudinea românilor vizavi de poftele culinare, peste 60% dintre respondenți declară că le dau curs fără a avea regrete. Pe de altă parte, 3 din 10 respondenți reușesc să își înfrâneze pofta alimentară, iar 2 din 10 români răspund în favoarea poftei, însă se gândesc ulterior la efectele negative ale acesteia.
Când vine vorba de frecvența cu care apar poftele alimentare, 63,11% dintre respondenți au declarat că li se întâmplă des și foarte des să li se facă poftă de un anumit aliment.
Sportul este soluția preferată de aproximativ 35% dintre respondenții care obișnuiesc să mănânce alimente bogate în grăsimi sau zaharuri, în timp ce aproximativ 26% dintre respondenți apelează la dietele alimentare sau de detoxifiere. Suplimentele de slăbit sunt preferate de puțin peste 20% dintre respondenți, acestea fiind luate, de obicei, ca adjuvant în diete și combinate cu sportul.
După-amiaza și seara reprezintă momentele zilei în care poftele alimentare se intensifică, iar prăjiturile, cafeaua și pizza sunt alimentele la care românii poftesc cel mai des.
Cei mai mulți români, 75,77%, simt presiunea unei pofte alimentare cu preponderență pe timpul după-amiezei și al serii, în timp ce doar 2 din 10 români au remarcat instalarea unor pofte culinare în preajma prânzului.
Printre cele mai râvnite alimente și băuturi se numără fructele, în proporție de 68,53%, urmate îndeaproape de ciocolată (65,11%), prăjituri (57,21%), cafea (54,63%) și pizza (51,43%).
În ceea ce privește cauza poftelor alimentare, 4 din 10 respondenți nu au putut identifica un motiv concret. În schimb, 18,85% dintre români asociază poftele cu plictiseala, 17,06% cu stresul, iar pentru 13,24% pofta alimentară apare atunci când altcineva consumă acel aliment sau băutură.
De asemenea, 6 din 10 români au urmat cel puțin o dietă alimentară. Dintre aceștia, majoritatea resimt o intensificare a poftelor culinare pe parcursul dietei. Un procent de 58,41% dintre respondenți au declarat că au ținut cel puțin o dietă alimentară pe parcursul vieții lor.
Pentru 62,46% dintre aceștia, perioada de dietă a însemnat și o perioadă de luptă în ceea ce privește poftele culinare, observând o intensificare a acestora.
Tot în perioadele de dietă alimentară, se remarcă o rată mai mică de răspuns față de poftele alimentare. Astfel, 67,51% dintre românii care au ținut cel puțin o dietă alimentară pe parcursul vieții lor declară că în această perioadă nu au cedat poftelor alimentare. Un procent de 21.38% dintre respondenți au declarat, de asemenea, că dacă au dat curs poftelor culinare, au avut regrete și de cele mai multe ori acest lucru a declanșat înăsprirea regimului alimentar. Pe 11,11% dintre respondenți, totuși, dieta alimentară nu i-a ajutat să reziste poftelor sau să regrete că le-au dat curs.
Sondajul a fost realizat de XL–S Medical, pe platforma online Ivox, în perioada 3 – 11 februarie, pe un eșantion de 4.683 de respondenți.
Diana Parvulescu



Recomandări

Delicatese (nu doar culinare) (30). Dietă și… divorț