Gogoși
Ingrediente: 1/2 kg. cartofi, 5 linguri de făină, marmeladă, ulei, zahăr vanilat, puțină sare
Mod de preparare: Se fierb cartofii în coajă; după ce s-au fiert se curăță de coajă și se zdrobesc. După ce s-au răcit se adaugă făina, uleiul și sarea și se frământă un aluat ca de pâine. Se întinde și se taie bucăți ca pentru gogoși. În mijlocul fiecărei bucăți de aluat se pune 1 linguriță cu marmeladă. Se taie apoi alte bucăți de aluat, mai mici, care vor servi drept capac la cele în care s-a așezat marmelada. Cele două bucăți se lipesc apăsându-se roată cu degetele. Se mai lasă puțin să crească, iar apoi se pun la prăjit în ulei încins. Se scot când sunt rumene, se pun pe un șervet care absoarbe surplusul de ulei. Se servesc presărate cu zahăr vanilat.
Cornulețe cu nuci
Ingrediente:
1 pachet margarină, 1 cană nuci măcinate, făină cu praf de copt, sare, zahăr pudră.
Dacă folosim făină obișnuită, trebuie să adăugăm 1 praf de copt stins cu o lingură cu zeama de lămâie.
Instrucțiuni:
1) Amestecăm margarina cu nucile (este bine să fie puțin prăjite înainte să le măcinăm), punem un vârf de sare și adăugăm treptat făina cernută, până obținem un aluat tare și omogen.
2) Întindem o foaie nu prea groasă, pe care o tăiem în pătrate cu latura de circa 5 cm, pe care le rulăm, pentru a forma cornulețele.
3) Așezăm cornulețele într-o tavă unsă și tapetată cu făină, sau cu hârtie pentru copt.
4) Le coacem la un foc potrivit.
5 ) După ce s-au copt, fierbinți trebuie să le tăvălim în zahăr pudră.
Fursecuri
Ingrediente:
150 g margarină, 2 linguri cu miere, 5 linguri zahăr tos, 20 linguri zahăr pudră, 250 g făină albă, 80 g alune prăjite (nesărate), 1 lingură zeamă de lămâie, 1 linguriță rasă de amoniac (bicarbonat de amoniu), un praf de sare.
Instrucțiuni:
1) Frecăm spumă margarina cu zahărul, adăugăm mierea, zeama de lămâie, amoniacul și sarea.
2) Adăugăm făina cernută în prealabil, amestecăm bine până obținem un aluat omogen.
3) Din acest aluat luăm o bucată ceva mai mare decât o alună, din care facem o biluță. Așa procedăm până terminăm tot aluatul.
4) Punem pe o furculiță câte o biluță, pe care o introducem într-un vas cu apă ca s-o umezim, apoi o tăvălim în zahăr pudră și prin alune pisate. Căutăm să le apăsăm ușor cu degetele, pentru a se putea prinde alunele.
5 ) Le dăm o formă de disc, eventual le putem apăsa ușor cu furculița și le așezăm în tava tapetată cu hârtie pentru copt.
6 ) În cuptorul încins moderat, lăsăm tava aproximativ 10 minute, până capătă o culoare aurie frumoasă.
Dacă dorim după ce am format fursecurile, le putem un unge deasupra cu puțină apă, presărăm zahăr pudră și alune pisate, căpătând un aspect mai plăcut. (www.crestinortodox.ro)




