Tort cu nucă și gem
Pentru foi:
3 ½ căni făină
1 cană zahăr
½ cană ulei
1 cană apă
1 cană nucă măcinată
1 linguriță bicarbonat
Pentru umplutură:
800 gr gem acrișor
1 cană nucă măcinată
Pentru glazură:
250 gr zahăr pudră
6 linguri cacao
8 linguri apă clocotită
2 linguri ulei
100 gr frișcă pentru decor
Cum se prepară:
Se amestecă apa călduță cu făina și se adaugă pe rând zahărul, uleiul, nuca măcinată și bicarbonatul stins cu oțet sau zeamă de lămâie.
Se lasă aluatul 1 oră la frigider și în acest timp se amestecă gemul cu nuca măcinată.
Se împarte apoi aluatul în 5 bucăți din care se întind 5 foi care se coc pe dosul tăvii de tort, la foc potrivit, 10-15 minute fiecare.
După ce s-au copt toate foile și s-au răcit, se umplu cu compoziția de gem. Pentru că foile sunt de post, ele vor fi puțin tari chiar dacă stau cu gem de pe o zi pe altă. De aceea, fiecare foaie se stropește cu 2-3 lingurițe de sirop fiert din apă, zahăr și o esență de rom.
Se pregătește glazură: se amestecă apa clocotită cu zahărul, cacao și uleiul și se îmbracă tortul cu acest amestec. Se decorează cu nucă și frișcă vegetală.
Se păstrează tortul acoperit cu o folie de plastic, la temperatura camerei și nu la frigider.