Dulciuri de post



Prăjitură cu halva și miere
Pentru foi îți trebuie:
16 linguri apă în care ai dizolvat o lingură bulion
16 linguri ulei
1 praf de copt
6 linguri zahăr
făină cât cuprinde
Pentru umplutură îți trebuie:
1 pachet mic (250 g) de halva de cacao
1,72 kg mere
100 g zahăr
puțin ulei
Foile se pregătesc:
Amesteci toate ingredientele și adaugi făina cât să iasă un aluat potrivit de tare, din care coci 4 foi pe fundul tăvii.
Pentru umplutură:
Razi merele, apoi le călești foarte bine cu puțin ulei și zahăr.
Atenție! Merele le scurgi bine după ce le razi și poți folosi sucul rezultat în loc de apă cu bulion pentru foi.
După aceea, razi halvaua peste merele rase și amesteci bine.
Umpli foile cu această compoziție.
Dacă vrei să iasă mai moale, poți însiropa foile cu apă și zahăr.
Gogoși de post aromate
Îți trebuie:
3 cești de apă
1 ceașcă de ulei
1 ceașcă de zahăr
drojdie proaspătă cât o nucă mare
1 linguriță scorțișoară
1 linguriță coajă rasă de lămâie
1 linguriță sare
1 plic de zahăr vanilat
500-600 g făină.
Pregătești așa:
Dizolvi drojdia în puțină apă caldă cu o linguriță zahăr.
Amesteci într-un vas apa caldă cu uleiul, zahărul, sarea și mirodeniile.
Frămânți bine, având grijă ca aluatul obținut să fie moale.
Lași aluatul la căldură.
Întinzi o foaie de un centimetru grosime și tai gogoșile cu un pahar trecut mereu prin făină.
Lași gogoșile pe masă timp de 15 minute să mai crească.
Le prăjești în ulei încins, apoi le presari cu zahăr pudră sau le servești cu dulceață. Pregătire: 90 minute (sursa: www.bucatarul.ro)