– Cum este imposibil ca fiecare crescător să-și achiziționeze un pistol, sanitar-veterinarii cer ca măcar măcelarii din fiecare sat să-și cumpere un pistol, iar oamenii să apeleze la ei
A devenit oficial. Țăranii nu le mai pot tăia gâtul porcilor din bătătură decât după ce îi adorm, trăgându-le un glonț în cap. Un pistol cu glonț captiv, arma folosită la sacrificarea porcinelor în toată Europa, costă în jur de 400 de lei, iar pentru folosirea lui este nevoie de autorizație inclusiv de la poliție.
Sanitar veterinarii din județ cer ca măcar măcelarii din fiecare sat să-și cumpere un pistol, să se autorizeze la primării, iar oamenii care sacrifică porcine să apeleze la ei.
– Ochit în frunte, porcul va adormi instantaneu
Procedeul de asomare (adică de amețire a animalului înainte de sacrificare) a porcului, intrat în vigoare prin Directiva 93 a Comisiei Europene încă de la începutul acestui an, implementat până acum doar la laboratoarele autorizate, prevede două metode de sacrificare a porcinelor. Fie cu ajutorul unui pistol cu glonț captiv, fie prin electronarcoză.
În primul caz, „pistolarul” ochește animalul în frunte, în zona creierului. Glonțul adoarme animalul instantaneu, după care porcul poate fi sacrificat cu ușurință.
A doua metodă este ceva mai complicată. Doi clești metalici, conectați la o sursă de curent electric, sunt aplicați de o parte și de alta a capului porcului. Curentul trece prin capul animalului și îl adoarme într-o clipă. Cum a doua metodă este mai costisitoare și presupune un aparat mai complex, autoritățile recomandă, mai ales în cazul celor care nu au de sacrificat un număr foarte mare de animale, folosirea pistolului cu glonț captiv.
– În căutarea măcelarilor de ocazie
Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, doctorul Petrea Dulgheru, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, a dat startul campaniei de salvare a porcilor de groaznica moarte prin înjunghiere pe viu.
„Uniunea Europeană ne cere să folosim cele mai moderne tehnici pentru sacrificarea animalelor, în așa fel încât acestea să sufere cât mai puțin în momentul sacrificării. Este momentul ca și noi, la Suceava, să punem în practică aceste norme”, a declarat Petrea Dulgheru.
Primul pas va fi făcut chiar în această săptămână. Medicii veterinari zonali din județ vor lua legătura cu primăriile de localități și îi vor identifica pe oamenii care se ocupă, în această perioadă, de sacrificarea porcilor prin sat. Le vor aduce la cunoștință acestora cum pot intra în legalitate și le vor facilita posibilitatea de a achiziționa astfel de pistoale.
– Pistoalele au ajuns doar în laboratoarele autorizate
Înainte de a achiziționa arma, printre altele, solicitanții trebuie să depună o cerere la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Toxice al Poliției Suceava. De aici, în doar câteva zile, vor primi o împuternicire, pe baza căreia își vor putea achiziționa pistolul de la orice magazin autorizat de arme.
După cum am aflat de la comisarul de poliție Vasile Gabor, proprietarii de abatoare care și-au achiziționat deja astfel de pistoale și-au cumpărat armele din alte județe, cele trei magazine din Suceava neavând la vânzare astfel de pistoale. Foarte probabil însă, în curând, acestea vor aduce și ele astfel de arme.
În momentul de față, sacrificarea porcilor cu ajutorul pistoalelor sau al electronarcozei se practică doar în cele 14 abatoare autorizate din județ.
Proprietarii care își înjunghie porcul fără asomare riscă amenzi, din partea veterinarilor, de până la 30.000 de lei. Foarte probabil însă, autoritățile vor trece la sancțiuni abia de anul viitor. Chiar și așa, medicii veterinari vor trece și în acest an pe la oameni, urmând a le explica noile reglementări și a încerca să-i convingă de necesitatea de a-și schimba obiceiurile.
Porcii împușcați au carnea mai fragedă
Pe lângă faptul că ușurează moartea animalului, pistolul cu glonț captiv mai prezintă încă cel puțin două mari avantaje. Cum animalul nu se mai zbate și nu este supus stresului, carnea acestuia rămâne mai fragedă. Un alt mare avantaj pleacă de la numărul celor implicați în tăierea porcului. În loc de o armată de oameni care să țină animalul, la acest tip de sacrificare modernă este nevoie doar de un singur om.
Moarte mai ușoară
DSV va verifica dacă țăranii își împușcă porcii






