– Deoarece au informații că hala de carne a pieței va funcționa în continuare în ciuda interzicerii continuării activității, inspectorii sanitar – veterinari anunță că vor fi prezenți în fiecare sâmbătă la hală
Ecourile scandalului izbucnit după ce sanitar-veterinarii au efectuat un control la hala de carne a pieței din orașul Vicovu de Sus, în urma căruia au dispus închiderea acesteia din cauza mizeriei și a vânzării de carne fără documente care să ateste că aceasta este sănătoasă, sunt departe de a se stinge.
După ce primarul orașului a declarat că tot controlul este o făcătură, iar echipele de control nu au găsit nimic în neregulă și nu au confiscat nici măcar un kilogram de carne, ieri, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava ne-au prezentat actele care demonstrează că 65 de kilograme de carne, de porc și de vită, au fost într-adevăr confiscate din piață sâmbătă dimineață, în ziua controlului.
Imediat ce a fost ridicată, carnea a fost predată unei firme din Rădăuți, abilitată să o transporte și apoi să o incinereze.
Pe site-ul ziarului nostru, www.monitorulsv.ro, puteți vedea imaginile filmate de membrii echipei de control în hală, dar și în afara ei, unde țăranii vindeau carne din mașini, în condiții de igienă deosebit de precare.
Animale tăiate în gospodării, fără nici un control
Printr-un comunicat de presă, DSVSA Suceava anunță că va controla în fiecare sâmbătă hala din piața orașului Vicovu de Sus. Asta deoarece sanitar – veterinarii au informații că hala a fost redeschisă imediat după plecarea lor, deși au interzis ca aceasta să mai funcționeze până ce nu se vor lua măsuri de igienizare și dotare corespunzătoare. Dacă aceasta va fi redeschisă și se va vinde din nou carne în condiții improprii se va apela din nou la amenzi.
Reprezentații DSVSA Suceava au ținut să sublinieze încă odată că, în urma acțiunii de control de sâmbătă, în hală au fost surprinși mai mulți comercianți ilegali care vindeau carne de porc și de vită care nu purta marcă de sănătate. Altfel spus, animalele au fost sacrificate în gospodăriile oamenilor și aduse în piață, fără a fi supuse vreunui control, care să ateste dacă erau sau nu sănătoase. Conform reprezentanților echipei de control, carnea era vândută de pe mesele insalubre ale halei, depozitele frigorifice fiind inexistente acolo.
Filmul controlului de sâmbătă
În zorii zilei de sâmbătă, având informații că în hala pieței din orașul Vicovu de Sus localnicii vând carne în condiții de igienă dezastruoase, doctorul Petrea Dulgheru, șeful (DSVSA) Suceava, a descins la un control inopinat în piață.
Cu suman în spate, cu căciulă de miel pe cap, și cu o mustață aplicată, Dulgheru a ajuns înainte de ora 5 dimineață în piață.
A cumpărat, susține el, direct din portbagajul mașinilor, depozitată printre saci și roți de rezervă, carne de vită, de porc și de cal in valoare de 150 de lei.
Cum a fost la fața locului în calitate de simplu cumpărător, Dulgheru nu a putut să-i ia la întrebări pe cei care vindeau carnea.
Doar echipa de control a Direcției Sanitar Veterinare, ajunsă mai târziu însă la fața locului, conform unui program stabilit inițial, a putut controla carnea și pe cei care o vindeau.
La fața locului, inspectorii au găsit 65 de kilograme de carne, de vită și de porc, comerciantul de carne de cal, susțin veterinarii, fugind între timp de la fața locului. Administratorul pieței, reprezentant al Consiliului local din Vicovu de Sus, a fost amendat cu 10.000 de lei, dispunându-se totodată închiderea halei până la remedierea deficiențelor constatate.






