DSP Suceava recomandă măsuri de protecție a populației, după confirmarea gripei aviare la lebede la Fălticeni



Lebede moarte pe lac la Fălticeni
Lebede moarte pe lac la Fălticeni

Confirmarea gripei aviare, în data de 4 ianuarie a.c., la lebede și la o rață sălbatică la Fălticeni a determinat Direcția de Sănătate Publică Suceava să transmită o serie de recomandări pentru protecția populației, având în vedere că virusul se transmite la om.
Directorul executiv al DSP Suceava, Daniela Odeh, arată că transmiterea infecției la om se realizează atât prin contact direct cu păsările bolnave și produsele patologice eliminate de acestea, cât și cu cadavrele lor. Ca măsură de precauție, toate produsele provenite de la păsări, inclusiv ouăle și sângele, trebuie preparate cu atenție, prin fierbere sau prăjire.
Boala la om se manifestă cu febră peste 38 de grade Celsius, tuse, dificultate în respirație, dureri musculare și ale globilor oculari. În cazul aparițiilor acestor semne de boală, se recomandă apelarea celui mai apropiat serviciu medical, evitând automedicația.
Daniela Odeh recomandă populației spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar. De asemenea, recomandă să nu se manipuleze păsări moarte; supravegherea copiilor, care nu trebuie lăsați să atingă păsări moarte sau bolnave; cumpărarea cărnii de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate; evitarea contactului cu eventualele surse de expunere ori de câte ori este posibil (nu atingeți păsările sălbatice și încercați să le observați doar de la distanță, evitați contactul cu păsările de curte care par bolnave sau sunt moarte).
DSP solicită să fie anunțați medicii veterinari despre orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.
La prepararea hranei, se recomandă separarea cărnii crude de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate; folosirea de cuțite sau alte instrumente de tăiat separate pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate; spălarea mâinilor înainte, între și după operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic; să nu se așeze carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic; carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C; înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, acestea trebuie spălate cu apă și săpun, iar după aceea mâinile se spală tot cu apă și săpun. Nu se folosesc ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.
După manipularea păsărilor sau a ouălor crude, mâinile și toate suprafețele și instrumentele folosite se spală atent, cu apă și săpun.
Persoanele care au avut contact cu păsări infectate ar trebui să își monitorizeze propria sănătate cel puțin 10 zile pentru posibile simptome (de exemplu, conjunctivită sau simptome asemănătoare gripei).
„Este deosebit de important ca persoanele care pot fi expuse la păsări bolnave să fie vaccinate împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea antigripală sezonieră nu va preveni infecția cu virusurile gripei aviare, dar poate reduce riscul de a se îmbolnăvi de virusurile gripei umane și aviare în același timp”, a precizat directorul DSP Suceava.
Reamintim că, în cursul zilei de 4 ianuarie a.c., DSP Suceava a fost informată de către DSVSA Suceava că a fost identificat genomul virusului influenței aviare prin Real Time RT-PCR, la 15 cadavre de lebădă de iarnă și la un cadavru de rață sălbatică, în fondul de vânătoare 63 în zona iazului Acumularea Fălticeni 2-„La insulă”, în municipiul Fălticeni.
Gripa aviară este o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de tulpinile de tip A, ale virusului gripal. Toate păsările sunt susceptibile la această infecție, deși unele specii sunt mai rezistente la infecție decât altele.



Recomandări

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă
Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă
Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

DSP a început monitorizarea cazurilor de gripă și de infecții respiratorii acute: aproape 2.500 de viroze într-o săptămână

Săptămâna trecută au fost înregistrate 2.490 de cazuri de infecții respiratorii acute și 465 de pneumonii
Săptămâna trecută au fost înregistrate 2.490 de cazuri de infecții respiratorii acute și 465 de pneumonii

Recomandările DSP Suceava pentru prevenirea și limitarea virozelor respiratorii în rândul elevilor și preșcolarilor

Recomandările DSP Suceava pentru prevenirea și limitarea virozelor respiratorii în rândul elevilor și preșcolarilor. Foto Profimedia Images
Recomandările DSP Suceava pentru prevenirea și limitarea virozelor respiratorii în rândul elevilor și preșcolarilor. Foto Profimedia Images

Recomandările DSP Suceava pentru prevenirea și limitarea virozelor respiratorii în rândul elevilor și preșcolarilor

Recomandările DSP Suceava pentru prevenirea și limitarea virozelor respiratorii în rândul elevilor și preșcolarilor
Recomandările DSP Suceava pentru prevenirea și limitarea virozelor respiratorii în rândul elevilor și preșcolarilor