Declararea epidemiei de gripă atrage măsuri sporite pentru prevenirea difuzării bolii. Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Silvia Boliacu, a declarat, ieri, că a avut discuții cu conducerea Inspectoratului Școlar și cu medicii din cabinetele școlare pe tema asigurării triajului elevilor la începerea cursurilor, a respectării regulilor de igienă în școli și a asigurării dezinfectantelor, săpunului și măștilor de unică folosință pentru elevi și profesori. Silvia Boliacu a subliniat că aprovizionarea cu aceste materiale este responsabilitatea primăriilor și a școlilor, nu a DSP și le-a sugerat celor care au dubii în această privință studierea legislației.
De asemenea, directorul DSP a recomandat ca nu doar elevii bolnavi să stea acasă, ci și profesorii. „Cadrul didactic bolnav să-și găsească înlocuitor și să stea acasă câteva zile. Dacă merge la școală transmite boala la copii”, a afirmat Silvia Boliacu. Ea a mai spus că aplicarea măsurilor de prevenție nu este opțională, dar operativitatea cu care se aplică „ține de bunăvoință și aplicarea legislației”.
Confirmarea acestui lucru vine din una dintre cele mai îndepărtate comune ale județului, Crucea, unde nu există nici măcar un singur medic de familie.
La Crucea, comună fără medic, supravegherea epidemiologică este făcută de asistentul comunitar și de profesori
Contactat ieri telefonic, în legătură cu respectarea măsurilor dispuse de DSP, primarul de Crucea, Dorin Rusu, a spus că, deși nu au medic, triajul elevilor este asigurat zilnic de asistentul comunitar împreună cu directorul școlii, învățătorii, educatorii și diriginții celor 133 de copii, care învață în cele două școli și la grădinița din comună. „Anul trecut am modernizat grădinița, toaletele sunt conforme la toate unitățile de învățământ, sunt dotate inclusiv cu dispozitive de aer cald pentru uscarea mâinilor, le-am asigurat săpun, dezinfectant pentru mâini și pentru clanțele la uși. În ziua de 5 februarie a fost o informare verbală în Consiliul de Administrație despre măsurile care trebuie luate, a doua zi au fost verificate toate sălile de clasă și elevii. Toți au fost instruiți, inclusiv elevii, ca la cel mai mic simptom să anunțe familia și școala”, a afirmat primarul.
Ieri, de la școlile din Crucea au lipsit 15 copii, care au fost diagnosticați cu viroze respiratorii, de un medic de familie. Dorin Rusu a mai spus că dacă peste 25% dintre copii au viroze cursurile vor fi sistate, conform recomandărilor DSP.
În săptămâna 27 ianuarie -2 februarie a.c., în județul Suceava au fost înregistrate 97 de cazuri de gripă, dintre care 43 au avut nevoie de internare în spital. La categoria de vârstă 0-1 an au fost 12 cazuri, la copiii de 2-4 ani au fost 24 de cazuri de gripă, la categoria 5-14 ani s-au înregistrat 15 cazuri. La persoane cu vârste între 15 și 49 ani s-au diagnosticat 24 de cazuri de gripă, la 50-64 ani au fost 13 cazuri, iar la cei peste 65 ani, persoane care de regulă se vaccinează, au fost cele mai puține cazuri, respectiv 9, dintre care două au fost internate. Au mai fost internați cu gripă 8 copii cu vârsta 0-1 an, 9 copii cu vârste între 2 și 4 ani și șase copii cu vârste între 5 și 14 ani. Zece dintre cei internați sunt din categoria de vârstă 15-49 ani și 8 pacienți de 50-64 ani.




