Sancțiuni

DSP a amendat cu 4.800 de lei pensiunea din Voroneț unde din cauza mizeriei s-au îmbolnăvit zece turiști



Inspectorul-șef al Serviciului Control în Sănătate Publică Suceava, dr. Dinu Sădean
Inspectorul-șef al Serviciului Control în Sănătate Publică Suceava, dr. Dinu Sădean

Direcția de Sănătate Publică Suceava a sancționat cu amenzi în valoare de 4.800 de lei mizeria din bucătăria pensiunii din Voroneț unde s-au îmbolnăvit 10 turiști, săptămâna trecută. Inspectorul-șef al Serviciului Control în Sănătate Publică Suceava, dr. Dinu Sădean, ne-a declarat, ieri, că bucătăreasa unității a fost amendată cu 800 de lei pentru lipsa de igienă a ustensilelor din blocul alimentar, iar administratorul pensiunii a primit o amendă de 3.000 de lei pentru neefectuarea operațiunilor de dezinfecție și dezinsecție și una de 1.000 de lei pentru condițiile de igienă proastă.
Rezultatele analizelor de laborator efectuate de DSP pe probele luate de la pensiunea din Voroneț și de la personalul de la bucătărie au evidențiat că starea de igienă în blocul alimentar al restaurantului unității turistice era una precară. ”Mizeria a fost factorul determinant al toxiinfecției alimentare”, a arătat dr. Dinu Sădean, inspector-șef al Serviciului Control în Sănătate Publică Suceava.
Analizele au indicat prezența unor enterobacterii și a bacteriei Escherichia Coli în clătitele cu dulceață servite la cina din data de 21 august 2017 și în ciorba de porc de la prânzul de a doua zi, enterobacterii fiind descoperite și pe probele de sanitație prelevate de pe tocătorul de lemn și cuțitul de tăiat legume din blocul alimentar.
Recomandare de dezinfecție generală în blocul alimentar, din partea DSP
În probele coprologice ale bucătăresei, prin analizele de laborator s-au descoperit Escherichia coli enteropatogenă și stafilococ, iar în cele ale unui ospătar, de asemenea Escherichia coli enteropatogenă. Analiza probei recoltate de pe tegumentele unui ajutor la bucătărie a arătat de asemenea enterobacterii, a declarat dr. Dinu Sădean.
Inspectorul-șef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava a precizat că, pe lângă sancțiuni, DSP a făcut și recomandarea de efectuare a dezinfecției generale și a dezinsecției, cu prelevare de probe și recontrol bacteriologic, în cursul acestei săptămâni. Dr. Sădean a mai spus că ieri, când inspectorii sanitari au fost la pensiunea respectivă pentru a înmâna procesele-verbale de amendă și planul de măsuri, ”era curat lună”.
Menționăm că dezinfecția generală în blocul alimentar presupune închiderea unității respective și redeschiderea după ce recontrolul arată că starea de igienă este corespunzătoare. Având în vedere timpii necesari pentru analizele de laborator, complexul turistic s-ar putea redeschide la sfârșitul acestei săptămâni sau săptămâna viitoare, dacă rezultatele analizelor vor fi conforme.
Reamintim că șapte copii și trei adulți din Craiova, care făceau parte dintr-un grup de 30 de persoane venit în vacanță la o pensiune din Voroneț, au ajuns, marțea trecută, la spital cu toxiinfecție alimentară. Este vorba despre copii cu vârste între 12 și 17 ani și de adulți între 42 și 56 de ani, care au făcut forme ușoare de boală. Cazul a fost anchetat epidemiologic de DSP.



Recomandări

Pensiunea din Sucevița unde 13 copii cazați au ajuns la spital cu probleme digestive, a fost amendată de DSP cu 6.000 de lei

13 copii au ajuns cu ambulanțele la Camera de gardă a Spitalului Municipal Rădăuți în seara zilei de 5 iulie
13 copii au ajuns cu ambulanțele la Camera de gardă a Spitalului Municipal Rădăuți în seara zilei de 5 iulie

Pensiunea din Sucevița, unde 13 copii cazați au ajuns la spital cu probleme digestive, a fost amendată de DSP cu 6.000 de lei

13 copii au ajuns cu ambulanțele la Camera de gardă a Spitalului Municipal Rădăuți în seara zilei de 5 iulie
13 copii au ajuns cu ambulanțele la Camera de gardă a Spitalului Municipal Rădăuți în seara zilei de 5 iulie

DSP a infirmat toxiinfecția alimentară în cazul copiilor care au mâncat la o pensiune din Mănăstirea Humorului, dar au amendat unitatea pentru lipsa autorizației

Nerespectarea normelor de igienă este principala problemă constatată în controalele efectuate de inspectorii DSP