Bilanț

Drumurile și timpii de așteptare la înmatriculări și permise, punctate de Mirela Adomnicăi printre realizările din mandatul său de prefect



Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi
Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a făcut, ieri, un bilanț succint al mandatului său, înainte de schimbarea din funcție, preconizată a avea loc săptămâna viitoare. În cadrul unei conferințe de presă, Mirela Adomnicăi a declarat că din martie 2017, când a fost numită în funcția de prefect, până în prezent, jumătate din cei 600 de kilometri de drumuri naționale de pe raza județului Suceava s-au reabilitat prin turnarea de covoare asfaltice, a fost complet reabilitat DN 18 Suceava – Maramureș, cu o lungime de 80 de km, și s-a finalizat ruta ocolitoare a Sucevei, la care lucrările au fost abandonate ani în șir. Din punct de vedere al infrastructurii rutiere, prefectul a apreciat bilanțul ca „mulțumitor” și a afirmat „cu toată răspunderea” că „dacă în fiecare mandat s-ar fi realizat cel puțin atât în ceea ce privește infrastructura rutieră, sunt convinsă că la această dată nu mai discutam de asfaltarea unor drumuri naționale, ci de autostrăzi și drumuri expres”.
Ea și-a exprimat convingerea că dacă Guvernul pe care l-a reprezentat în județul Suceava peste doi ani și jumătate și-ar fi dus mandatul până la capăt, atunci s-ar fi putut discuta și de finalizarea rutei ocolitoare a municipiului Rădăuți și de demersuri sau chiar de începerea lucrărilor la centura Fălticeniului.
La aspecte pozitive ale mandatului său, Mirela Adomnicăi a marcat reducerea numărului de accidente rutiere și pierderea nedoritului loc întâi la numărul de decese în urma accidentelor rutiere. Ea a arătat că, dacă în anul 2017 au fost 296 de accidente grave, soldate cu 105 morți, 254 de răniți grav și 126 de răniți ușor, în anul 2018 numărul accidentelor grave a fost de 285, soldate cu 84 de morți, 239 de răniți grav și 121 de răniți ușor, iar în primele 10 luni ale anului 2019 s-au înregistrat 225 de accidente rutiere grave, cu 66 de persoane decedate, 189 de răniți grav și 89 de răniți ușor. Prefectul a spus că este de acord că este necesară îmbunătățirea infrastructurii rutiere, dar în același timp trebuie să crească și disciplina în trafic, atât din partea conducătorilor auto, cât și a pietonilor.
Prevenirea apariției pestei porcine africane în județ, „bilă albă” din mandatul prefectului
În ceea ce privește activitatea de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, Mirela Adomnicăi a declarat că în urma măsurilor de eficientizare pe care le-a dispus, acum înmatriculările se fac de pe o zi pe alta, iar timpul de așteptare pentru susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere s-a redus la o lună și jumătate în municipiul Suceava și până în două luni în celelalte puncte de examinare din județ.
O altă realizare a activității de prefect de Suceava a fost pentru Mirela Adomnicăi rezolvarea spinoasei probleme a materialelor de construcții (var și ciment) alocate județului ca ajutoare după inundații, care de 11 ani zăceau în curtea Inspectoratului Poliției de Frontieră Suceava, la Detașamentul de Pompieri Rădăuți și la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni. Prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, condus de prefect, materialele au fost distribuite către 12 unități administrativ teritoriale, care le-au folosit.
Ultima „bilă albă” menționată de prefect a fost prevenirea, prin măsuri severe de control a circulației animalelor, a apariției pestei porcine africane, astfel că Suceava este acum singurul județ din țară în care producătorii și procesatorii de carne de porc nu au interdicție la export.
Ca nerealizări – sau „regrete” – Mirela Adomnicăi a menționat situația minerilor de la Crucea, încă incertă, și construcția Casei Corpului Didactic, abandonată pe câmp la Șcheia. „Sper ca viitorul prefect să o poată finaliza”, a mai spus Mirela Adomnicăi.



Recomandări