Șoc

Drumurile Naționale n-au sare pentru combaterea poleiului în zona de munte a județului Suceava!



Gheorghe Flutur a criticat dur, ieri, în ședința comitetului de iarnă, lipsa sării, pietrele și argila din materialul antiderapant și lipsa de organizare de la Drumuri Naționale
Gheorghe Flutur a criticat dur, ieri, în ședința comitetului de iarnă, lipsa sării, pietrele și argila din materialul antiderapant și lipsa de organizare de la Drumuri Naționale

Avertizarea meteo de ninsoare și polei pentru aceste zile, cu precipitații de 15-20l/mp, lapoviță, ninsoare și vânt puternic 60-70 km/h – îi găsește din nou nepregătiți pe reprezentanții Companiei de Drumuri Naționale sau, după noua denumire, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Vicepreședintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Gheorghe Flutur, a solicitat, ieri, convocarea grupului tehnic de lucru din cadrul comitetului pentru a inventaria pregătirile pentru iarnă, iar în urma discuțiilor cu șefii de la secțiile Drumuri Naționale Suceava și Câmpulung Moldovenesc și cu proprietarii firmelor care au contracte de deszăpezire a reieșit că la această oră drumarii nu au capacitatea de a gestiona situația în zona de munte.
”La precedenta intervenție, de acum două săptămâni, am reușit să ne facem de râs. De ce Dumnezeu în județul Bistrița șoseaua era neagră și pe Tihuța erau doar două utilaje? Trimitem două mașini pe Tihuța ca să se tracteze una pe alta, să râdă de noi cei de la Cluj și de la Bistrița. De ce nu v-ați procurat sare din timp și s-a făcut polei în tot Bazinul Dornelor? În nisip aveți pietriș și spargeți parbrizele la oameni. Prevenim derapajele și spargem parbrizele. Facem o acțiune de spart parbrize? Să știu și eu. La depozit este humă în antiderapant. Dacă se răstoarnă un microbuz cu copii, cine va fi vinovat? Trebuie să vă semnaleze presa că avem probleme pe Pasul Tihuța?”, au fost întrebările la care a cerut Flutur răspuns.
Dând din colț în colț, prefectul de Suceava, Constantin Harasim și șefii de la Drumuri Naționale au oferit și explicații. ”Am și eu o parte din vină, că am gestionat prost problema”, a spus prefectul. ”N-am amenajat punctul de sprijin de la Poiana Stampei pentru că nu am avut ce să aducem acolo. Anul acesta nu s-a făcut aprovizionarea cu sare, compania a semnat contractul abia în septembrie. Noi nu putem să cumpărăm sare, achiziția se face la București”, a arătat șefa Secției Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc, Liliana Dranca. Ea a mai spus că a împrumutat 100 de tone de sare de la Regionala de Drumuri Brașov, dar cantitatea ar acoperi necesarul pentru două, trei zile, în caz de ninsori abundente.
”Înzăpezit în Bucovina”, cadoul drumarilor pentru Flutur și pentru turiști
Vasile Florea, proprietarul firmei Florconstruct, a subliniat și el că materialul antiderapant din depozitele Drumurilor Naționale este de proastă calitate, arătând că sarea achiziționată în urmă cu un an sau doi nu mai are nici un efect pentru că nu a fost protejată de îngheț. ”Utilajele sunt asigurate în proporție de 80%, dar la Drumuri nu este antiderapant. Stocurile ajung pentru 48 de ore. Sarea nou achiziționată va fi în baze pe 7 decembrie”, a afirmat Florea.
Și alți reprezentanți ai firmelor de deszăpezire au scos în evidență clauze din contractul încheiat cu Compania Națională de Drumuri, cum ar fi numărul de intervenții, prezența utilajelor în baze, intervenția cu macara în cazul blocajului rutier etc, din cauza cărora sunt limitați la intervenții.
”De ce am scris eu la intrarea în județ «Hai în Bucovina»? Ca să vină turiștii aici și să rămână înzăpeziți?! Este un afront adus programului meu”, a spus Flutur. El le-a solicitat expres celor de la Drumuri Naționale să împrumute material antiderapant de la alte regionale din țară și să se organizeze imediat cu utilajele astfel încât să nu mai fie înregistrate nici un fel de probleme în trafic, menționând că va verifica personal starea drumurilor, atât ziua, cât și noaptea.
”Vreau să cred că dumneavoastră faceți sărbătorile de iarnă la vară, ca să fie județul în siguranță”
În ceea ce privește Drumurile Județene, directorul Radu Avădanei a declarat că aici nu sunt probleme, fiind asigurate stocurile de material antiderapant și sare, precum și utilajele necesare. Flutur a sugerat firmelor care intervin pe drumurile județene să împrumute Drumurile Naționale cu sare, soluție respinsă însă de acestea pe motiv că fosta CNADR este un rău-platnic. ”Noi luăm aceste materiale cu banii în avans. Cei de la Drumuri Naționale au datorii din august la noi, și eu acum să-i mai împrumut și cu sare? Nu se poate. Ei dau foarte greu banii, nu-i împrumută nimeni”, a afirmat proprietarul firmei Bicom, Iulian Pasat.
Atât prefectul de Suceava, Constantin Harasim, cât și șefii locali de la Drumuri Naționale și-au asumat o parte din vină pentru această situație, însă răspunsul lui Flutur a fost că, deși ”raportările despre stocuri și utilaje” îl pot impresiona ”până la lacrimi”, verificările în teren arată că la 27 noiembrie zona de munte a județului Suceava este complet nepregătită pentru iarnă, la nivelul drumurilor naționale.
”Am ajuns într-o zonă de iresponsabilitate”, a declarat prefectul Harasim, confruntat cu situația reală, din spatele rapoartelor legate de pregătirea pentru iarnă. El s-a angajat că, în calitatea sa de președinte al CJSU, va înainta către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere o solicitare privind asigurarea de urgență a stocurilor necesare de sare, nisip și clorură de calciu în bazele de aprovizionare a secțiilor de drumuri naționale Suceava. Dincolo de rapoarte și memorii către companie și Ministerul Transporturilor, mesajul lui Flutur către toți cei prezenți a fost: ”Vreau să cred că dumneavoastră faceți sărbătorile de iarnă la vară, ca să fie județul în siguranță”.



Recomandări

Mesopotamia, brand sucevean, a atins performanțe financiare remarcabile în 2024. Locația cu numărul 2 din Suceava va fi un flagship store amplasat în zona Areni

Mesopotamia, brand sucevean, a atins performanțe financiare remarcabile în 2024. Locația cu numărul 2 din Suceava va fi un flagship store amplasat în zona Areni
Mesopotamia, brand sucevean, a atins performanțe financiare remarcabile în 2024. Locația cu numărul 2 din Suceava va fi un flagship store amplasat în zona Areni

„Excursie de o Zi – Descoperă, Învață, Explorează!” Copiii din Vulturești pornesc într-o aventură educativă în județul Suceava