„Drumul ouălor încondeiate”, parte a programul cultural-turistic „Paștele în Bucovina 2014”, va fi deschis peste trei săptămâni, însă una dintre cele patru rute se suprapune cu una dintre cele mai accidentate artere rutiere din județul Suceava, drumul național DN 18. Ruta 3 din „Drumul ouălor încondeiate” este Suceava – Ciocănești -Cârlibaba – Izvoarele Sucevei – Moldova Sulița – Breaza – Fundu Moldovei – Pojorîta – Suceava și traversează și comuna Ciocănești, care deține în acest an titlul de „Satul cultural al României”. Titlul a fost acordat în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR), sub înaltul patronaj al Ambasadei Franței în România, într-un program derulat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Turism. Decernarea distincției implică, din partea comunei Ciocănești, organizarea a cel puțin zece evenimente culturale și turistice de amploare, menite să promoveze potențialul turistic al zonei și să conserve tradițiile din satele românești. Și dacă autoritățile și localnicii din Ciocănești și-au făcut foarte bine treaba care le revine, nu același lucru se poate spune despre Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi din România (CNADR), care deși a fost informată în repetate rânduri despre starea DN18, care leagă Bucovina de Maramureș, nu a alocat nici un leu în acest an pentru reabilitare. Asta deși lucrările au fost licitate și alocate, încă din 2011, firmei Shapir Structures 1991 Ltd. Israel și până acum ar fi trebuit să fie finalizate. Conform contractului, data începerii lucrărilor de modernizare a tronsonului Iacobeni – Moisei, pe o distanță de aproape 88,5 de kilometri, a fost 1 septembrie 2011, iar investiția urma să fie recepționată la 31 august 2013. Ulterior termenul a fost prelungit până în august 2014, dar până acum s-a realizat doar aproximativ 5% din totalul investiției. Valoarea contractului încheiat de CNADNR cu Shapir Structures 1991 Ltd. este de 340 de milioane de lei, fără TVA.
Fără bani, constructorii nu mișcă un deget
Reprezentanții Shapir spun clar: fără asigurarea finanțării pentru reabilitarea drumului, ei nu fac nimic. La începutul acestei luni, inginerul-șef al Shapir, Julien Starosta, ne-a declarat că nu a primit nici o informație oficială cu privire la linia de finanțare pentru 2014. „Noi începem să ne organizăm șantierul, însă nu putem începe lucrările până nu avem garanții de la compania de drumuri naționale”, a afirmat Starosta.
În județul vecin, Maramureș, situația este mai bună, deoarece firma care a câștigat la licitație acest tronson și care aparține omului de afaceri Dorin Umbrărescu a executat lucrările cu fonduri proprii, urmând să-și recupereze investiția în acest an de la CNADR.Banii însă nu au mai fost alocați. Firma Shapir nu s-a bazat pe promisiunea Companiei de Drumuri și nu a demarat nici o lucrare pe tronsonul Moisei – Iacobeni, a făcut doar la sfârșitul anului trecut câteva lucrări de plombare.
Primarul din Ciocănești, Radu Ciocan, ne-a declarat, ieri, că plombele „s-au dus” odată cu zăpada și ploile, iar segmentul Botoș-Valea Stânei, în special, este într-o stare deplorabilă. Primarul și-a exprimat speranța că totuși CNADR va găsi o soluție prin care să asigure finanțarea reabilitării DN 18 în cel mai scurt timp, pentru că, fără bani, firmele de construcții, mai ales cele străine, nu mișcă un deget. Fără drumuri practicabile, turismul în zonă rămâne o iluzie.