„Cârșmele”
„De un timp încoace, nu numai că vedi cârșmele resărind ca bureții în timp ploios, mai că pe toate ulițele, în care să istovesce toată sudoarea poporului, ci pe lângă aceasta se află mai că în fiecare boltă beuturi spirituoase. Omul de rând nu-și poate cumpera nici un chibrit ca să nu fie ademenit și la câteva pahare de rachiu”.
„Gazeta Bucovinei”, Anul II, nr. 45, Cernăuți, Duminică 7/19 Iunie 1892
„Serbarea școlară de la Iaslovăț”
„Cu ocazia cercului cultural ce a avut loc în comuna Iaslovăț, învățătorii din această comună, cu dl. director Grădinaru Ștefan, au aranjat o frumoasă serbare populară care a impresionat mult pe cei prezenți. Serbarea a fost începută cu o frumoasă conferință rostită de dl. director școlar în care a arătat rolul școalei și Bisericii în stat. La această conferință au luat parte un număr imens de săteni și sătence cum și întreg cercul cultural, «Luca Arbore», care au urmărit cu interes viu expunerea conferențiarului”.
„Glasul Bucovinei”, Anul XVIII, nr. 4567, 1935.
„Drumul de fier”
„Pe harta căilor ferate a țării va apare un nou traseu: Suceava – Păltinoasa. Este vorba de un nou drum de fier care străbate o porțiune a regiunii noastre. Construcția noii variante a drumului de fier a fost impusă pentru evitarea pantei mari de la Cacica – Strigoaia unde, la fiecare kilometru, urcușul este de peste 28 metri. Din această cauză, tracțiunea trenurilor este foarte mult îngreunată, viteza redusă, consumul mare de combustibil. Noua variantă a căii ferate trece prin satele Șcheia, Stroiești, Ciprian Porumbescu, Vorniceni, Lucăcești, Măzănăești, Capu Codrului, Păltinoasa. Oamenii din partea locului au primit cu nespusă bucurie vestea construirii noii căi ferate. Oamenii din aceste sate, pentru a ajunge la drumul de fier, trebuiau să străbată o mare distanță pînă la stațiile Ilișești și Păltinoasa”.
„Zori noi”, Anul XVIII, nr. 5124, Suceava, 3 iunie 1964.