Rețete de post

Drob de legume



Ingrediente:
4 cepe, 200 g orez, 1 rădăcină țelină, 2 cartofi, 2 morcovi, sare, piper, 150 g măsline negre, 5 linguri pesmet, condiment Delikat, 2 legături pătrunjel, 1 legătură mărar, puțin unt, 2 linguri boia de ardei dulce
Mod de preparare:
Orezul se pune la fiert în apă cu 1 lingură Delikat. Separat, se pun la fiert cartofii în coajă. Când sunt fierți, se curăță și se dau pe răzătoarea mică. Ceapa curățată se toacă mărunt și se pune la călit în unt. Morcovii și țelina se dau pe răzătoarea mare. Măslinele se curăță de sâmburi și se taie feliuțe. Orezul fiert se amestecă cu ceapă, cartofii, morcovii, țelina, măslinele. Se adaugă pesmet, 1 cană supă cu Delikat și verdețurile tocate mărunt. Se pune boia de ardei, se sărează și se piperează după gust. Amestecul rezultat se pune într-o tavă potrivit de mare, unsă cu unt și tapetată cu făină și se dă la cuptor, la foc potrivit, pentru 30 min.
Varză călită
Ingrediente:
1 varză mare crudă sau murată, 1 ceașcă ulei, sare, 1 lingură bulion sau 3 roșii decojite, 1 crenguță cimbru, sare, piper boabe, 1 foaie de dafin
Mod de preparare:
Varza se taie mărunt. Dacă este proaspătă, se freacă cu sare. Varza tocată se pune să fiarbă înăbușit cu o ceașcă de ulei și o ceașcă de apă câteva minute. Când sucul de varză a scăzut de tot, se adaugă o lingură de bulion sau roșiile tăiate bucățele. Se pune cimbrul, foaia de dafin și piperul boabe. Varza se fierbe încet. Este gata când s-a înmuiat bine. Se servește caldă, cu ardei iute și mămăliguță. (www.litoralulromanesc.ro)



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. România, de ieri, de azi…(1)

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)