Noua Unitate de Primire a Urgențelor – SMURD de la Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost inaugurată, ieri, în cadrul unei ceremonii în care s-au acordat medalii și diplome de excelență, cu felicitări din partea celei mai avizate persoane în a aprecia calitatea unei secții de urgență – șeful Departamentului de Urgență din România, ministrul secretar de stat dr. Raed Arafat.
Un proiect de modernizare și extindere sugerat de doctorul Arafat, în urmă cu doi ani, managerului spitalului, Vasile Rîmbu, și președintelui Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, s-a concretizat într-o Unitate de Primire a Urgențelor la cele mai ridicate standarde.
Dr. Raed Arafat a catalogat UPU-SMURD Suceava drept ”un model de referință pentru UPU” și a afirmat că aici vor veni reprezentanți ai altor spitale din țară și din Bălți și Chișinău, Republica Moldova, să vadă ce s-a făcut ”și să preia modelul”. Dr. Arafat a felicitat conducerea spitalului, administrația județeană și locală pentru implicare și efortul susținut, având în vedere că lucrările de modernizare a UPU-SMURD s-au finalizat în timp record: șase luni de la momentul semnării contractului cu General Construct, firma care a câștigat licitația de execuție.
”Este un pas major pentru Suceava și medicina de urgență. Ați făcut ceva la care toți sperați să nu ajungeți, dar de care este mare nevoie. Pentru pacienți va însemna foarte mult”, a afirmat șeful Departamentului de Urgență. Și pentru că ”efortul trebuie și răsplătit”, dr. Arafat a declarat că ”orice mai este nevoie de completat la UPU” se va primi în cursul acestui an, printr-un proiect derulat cu Banca Mondială.
Investiții de 30 de milioane de euro, de când Vasile Rîmbu este managerul spitalului
Managerul Rîmbu le-a acordat ieri medalii și diplome de excelență celor care au susținut modernizarea Urgențelor de la Suceava: dr. Arafat, președintelui Nechifor, primarului Ion Lungu, dr. Călin Alexandru, din Ministerul Sănătății, șefei UPU-SMURD Iași, dr. Diana Cimpoeșu, administratorului public al județului, Ionuț Adomniței, generalului de brigadă Ion Burlui, prefectului Constantin Harasim, membrilor Consiliului de Administrație a spitalului, firmelor care au executat lucrările, arhitectului Nicolae Gorcea, dirigintelui de șantier Vasile Galan, șefilor de instituții din sistemul sanitar.
Doctorului Raed Arafat i s-a înmânat, ieri, de către președintele Nechifor, și titlul de ”Cetățean de Onoare al județului Suceava”, conferit de deliberativul județean, săptămâna trecută. Medicul a mulțumit și a spus că ”Suceava este primul județ care îmi dă cetățenie de onoare. Pentru mine este o onoare.”
Nechifor a afirmat că ”România ar fi arătat astăzi diferit dacă nu existau și oameni încăpățânați, care demonstrează că se poate”, iar dr. Arafat este unul dintre ei. ”Pentru mine, un exemplu este dr. Arafat. Îi ofer cel mai înalt titlu pe care îl putem noi acorda, cu mare dragoste și respect”, a mai declarat președintele CJ Suceava.
Șeful UPU Suceava, dr. Liviu Cîrlan, a primit de la doctorul Arafat emblema Departamentului de Urgență, iar managerul Vasile Rîmbu – o Diplomă de excelență de la primarul de Suceava, Ion Lungu. ”Ceea ce vedem azi aici nu se putea realiza dacă nu era managerul Vasile Rîmbu”, a declarat primarul Sucevei.
Din 2008 până în 2015, în Spitalul de Urgență s-au făcut investiții de 30 de milioane de euro. Potrivit managerului Rîmbu, 36,21% din fonduri au venit de la Ministerul Sănătății, 10,10% de la Consiliul Județean, 3% de la Consiliul Local Suceava și 49,94% au fost fondurile proprii ale spitalului. În aceeași perioadă, printr-o campanie agresivă de recrutare de personal, la spital au fost atrași 75 de medici tineri, specialiști și rezidenți în ultimul an.
Sucevenii pot să vadă, ca vizitatori, cum arată spitalul și Unitatea de Primire a Urgențelor până astăzi, la ora 24.00. De joi, UPU va fi deschisă pentru pacienți.















