Dovleacul a ocupat și anul acesta, ca în fiecare an, un loc de cinste în noaptea de 31 octombrie când în întreaga lume se sărbătorește Halloween-ul.
Pe lângă tradiționalii dovleci sculptați și iluminați pe interior, aceștia au făcut parte și din meniul tuturor celor care au sărbătorit noaptea de Halloween. Oamenii mănâncă dovleac nu numai pentru gustul său delicios ci și pentru că poate fi preparat în numeroase feluri. Torturi, plăcinte, garnituri și chiar înghețată și iaurt pe bază de dovleac sunt câteva dintre preparatele ce pot fi pregătite cu ajutorul dovleacului.
În bucătărie, dovleacul este un ingredient ideal pentru prepararea supelor și ciorbelor, a ghiveciurilor, tartelor, dulcețurilor, marmeladelor și muștarului. Deși există persoane deranjate de gustul dulceag al dovleacului, atunci când este folosit la prepararea diverselor feluri de mâncare, acesta poate fi estompat prin folosirea de parmezan. Unele dintre cela mai apreciate rețete pe pază de dovleac sunt supele de dovleac, salatele, sufleurile de dovleac și bineînțeles nu putem da uitării plăcinta cu dovleac.
Un aliat de bază al sănătății
Pe lângă gustul său delicios, dovleacul este și un aliat de bază al sănătății. Dacă savoarea acestuia nu reprezintă un motiv suficient pentru a include dovleacul în dieta dumneavoastră obișnuită și nu numai în noaptea de Halloween, ar trebui să știți că acesta conține substanțe nutritive importante care pe lângă îmbunătățirea sănătății generale contribuie și la protejarea împotriva asteniilor de sezon.
Dovleacul este în mod particular bogat în beta caroten și vitamina C, substanțe care contribuie la menținerea sănătății căilor respiratorii, protejează împotriva răcelii și tusei tipice schimbărilor de anotimp. În plus, numeroase studii au demonstrat că aceste substanțe au proprietatea de a reduce riscul apariției răcelilor. În plus dovleacul nu conține colesterol și are un conținut scăzut de sare. Din acest motiv pulpa dovleacului este un aliment ideal pentru persoanele care au probleme cu inima. Și semințele de dovleac sunt extrem de bogate în substanțe nutritive. Acestea conțin proteine, fibre și fier ce sunt benefice pentru inimă, prostată și protejează împotriva riscului apariției cancerului. Semințele se dovleac pot fi adăugate în ghiveciuri, tarte și salate.
Dovleacul și frumusețea
Dovleacul își găsește întrebuințări și atunci când vine vorba despre frumusețe. În zilele noastre numeroase creme antirid conțin elemente derivate din dovleac. Din pulpa de dovleac pot fi preparate măști pentru față. Amestecând miezul unei felii cu semințe pisate și cu o lingură de miere obțineți o excelentă mască pentru hidratarea pielii.
Alegerea și conservarea
Când cumpărați un dovleac trebuie să țineți cont de anumite lucruri. Trebuie să alegeți unul care are culoarea cea mai strălucitoare. Cu cât dovleacul este de un portocaliu mai aprins, cu atât concentrația de substanțe nutritive va fi mai mare, iar efectele sale terapeutice la înălțime. Trebuie să alegeți un dovleac cu puține defecte și de o mărime medie. În acest caz veți fi siguri că miezul va fi tânăr și suculent.
Dovlecii pot fi conservați pe întreaga perioadă a anului într-un mediu întunecos, rece și uscat. De asemenea, în frigider pot fi conservate bucăți de dovleac, însă această modalitate este eficientă pentru perioadele scurte de timp deoarece se deshidratează.
Click News






