Douăzeci de noi metode de prevenire a cancerului



Douăzeci de noi metode de prevenire a cancerului
Douăzeci de noi metode de prevenire a cancerului

Specialiștii au vorbit mereu despre metodele de prevenire a cancerului.
Iată ce spun noile studii efectuate în lume:
Periază-ți dinții corect
Perierea corectă a dinților – cu mișcări mici și circulare – este una din metodele de prevenire a cancerului pancreatic. Experții spun că gingivita, provocată de perierea incorectă a dinților, poate crește riscul de cancer cu 63%.
Bea ceai verde
Specialiștii știau de multă vreme că ceaiul verde conține antioxidanți, dar capacitatea sa de a lupta împotriva cancerului este mult mai mare decât se bănuia. Ceaiul verde poate preveni cancerul pielii, pulmonar, renal și hepatic și doar două cești din această băutură consumate zilnic scad riscul de cancer digestiv cu 32%. Bărbații care beau mai mult de cinci cești de ceai zilnic prezintă cu 50% mai puține riscuri de a se îmbolnăvi de cancer la prostată.
Ia aspirină
Medicamentul ieftin poate contribui la scăderea riscului de cancer mamar cu 20%, potrivit unui studiu publicat în luna martie. Aspirina poate scădea riscul de cancer al pielii, colonorectal și riscul de tumori mamare.
Consumă cinci porții de fructe și legume zilnic
Se recomandă mai ales zmeură, morcovi, afine și legume crucifere, precum broccoli și varză, cunoscute pentru calitățile de prevenire a cancerului și a încetinirii procesului de îmbătrânire.
Evită gazele de eșapament
Expunerea la gazele de eșapament poate modifica ADN-ul uman, crescând semnificativ riscul de cancer. Un studiu recent a scos la iveală faptul că femeile care locuiesc în mediul urban prezintă cu 1,5 mai multe riscuri de a dezvolta cancer decât cele din mediul rural. Gazele de eșapament conțin hidrocarburi aromatice policiclice care au același efect asupra țesuturilor ca estrogenul. Evitați acest lucru ținând geamurile închise și alegând drumurile mai liniștite – mai ales dimineața, când aerul mai rece aduce particulele poluante la nivelul străzii.
Fă sport
Aerobicul, jogging-ul și înotul protejează femeile împotriva cancerului la sân, însă acest lucru are efect doar dacă se practică de mai mult de cinci ori pe săptămână. Un studiu recent realizat în SUA a scos la iveală faptul că sportul practicat des scade riscul de cancer. Activitățile fizice moderate, precum golful sau plimbările, nu au niciun efect asupra riscului de a dezvolta cancer. Sportul reduce nivelul hormonilor din organism de care tumorile au nevoie pentru a se dezvolta.
Nu consuma alcool în exces
O cantitate de 300 de mililitri de bere sau de vin poate contribui la creșterea cu 10% a riscului de cancer de colon. Un pahar de alcool crește cu 20% riscul de cancer mamar. Alcoolul consumat în exces dublează riscul de cancer. Alcoolul crește și riscul de cancer hepatic.
Evită solarele
Aparatele moderne de bronzat au lămpi puternice, care emit doze de două-trei ori mai mari de raze ultraviolete față de cele produse în 1997. Riscul de cancer al pielii crește astfel de două ori.
Evită carnea roșie
Carnea roșie introduce în țesuturi molecule potențial periculoase, care pot modifica ADN-ul și crește riscul de cancer de colon. Femeile care consumă de mai mult de trei ori pe săptămână carne roșie prezintă un risc crescut de cancer mamar. Cele mai afectate sunt femeile aflate la menopauză.
Nu te supăra
Persoanele care se îngrijorează des prezintă cu 50% mai multe riscuri de deces prematur, indiferent de cauză, potrivit unui studiu recent. Stresul și îngrijorările provoacă o creștere a nivelului de hormoni din organism. În cazul femeilor, stresul dublează riscul de cancer mamar.
Renunță la alimentele procesate
Hrana procesată de tipul șuncii, costiței sau cârnaților, consumată zilnic, crește riscul de cancer de colon cu 21%. De asemenea, hrana procesată crește riscul de cancer la esofag, pulmonar, stomacal și la prostată.
Consumă ouă
Femeile care consumă săptămânal cel puțin șase ouă prezintă cu 40% mai puține riscuri de a dezvolta cancer mamar. Sfingolipidele, substanțe care împiedică dezvoltarea tumorilor, sunt ingredientul magic.
Evită fumatul și fumul de țigară
Nefumătorii care fumează pasiv prezintă cu 20% – 30% mai multe riscuri de a dezvolta cancer pulmonar.
Supraveghează-ți greutatea
După fumat, obezitatea este cel mai important factor de risc, fiind responsabil, numai în Marea Britanie, de o treime din cazurile de cancer. Excesul ponderal poate provoca șase tipuri de cancer comune, inclusiv mamar, de colon și pancreatic.
Bea lapte
Un studiu recent a scos la iveală faptul că o ceașcă de lapte semidegresat consumată zilnic poate ajuta la reducerea riscului de cancer ovarian cu 40% și influențează producția de proteine paratiroide asociate cu dezvoltarea cancerului. Totuși, excesul de lapte – două pahare – contribuie la creșterea riscului de cancer ovarian .
Evită sexul oral
Cercetătorii cred că papilomavirusurile umane (HPV), cauza apariției cancerului de col uterin, sunt transmise mai ales pe cale orală.
Alăptează copilul
Femeile care își alăptează copilul timp de șase luni prezintă cu 7% mai puține riscuri de a dezvolta cancer mamar și ovarian cu 7%. Riscul scade cu 7% cu fiecare copil hrănit astfel. De asemenea, un studiu recent a scos la iveală faptul că grețurile de dimineață de care se plâng unele femei însărcinate sunt un lucru benefic, pentru că în organism se produce astfel un hormon care contribuie la scăderea riscului de cancer.
Ia pilule contraceptive
Reduc riscul de a dezvolta cancer, însă probabilitatea de boală crește dacă se depășește perioada de opt ani. Protecția durează peste 30 de ani de la întreruperea tratamentului. Depășirea perioadei de tratament poate crește riscul de cancer, mai ales cervical și al sistemului nervos central.
Nu uita de loțiunea de plajă
Loțiunea nu se folosește numai pe plajă, ci și în zilele foarte însorite când soarele este foarte puternic, pentru a preveni cancerul pielii.
Poți folosi telefonul mobil
Telefoanele mobile nu contribuie la creșterea riscului de cancer, cel puțin nu în primii zece ani de utilizare, potrivit celui mai mare studiu realizat până în prezent. Studiul a fost efectuat de Institute of Cancer Research pe baza unor date colectate din cinci țări europene. Însă copiii nu ar trebui să folosească telefoane mobile din cauza implicațiilor pe termen lung. Experții recomandă limitarea timpul de utilizare a telefonului mobil.