„Ziua europeană a medierii” este marcată la Suceava printr-o serie de manifestări – seminarii, dezbateri și simulări practice de mediere – activitățile ce se desfășoară în zilele de 21 și 22 ianuarie fiind circumscrise proiectului Eirene inițiat de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Suceava.
Proiectul Eirene vizează organizarea de sesiuni de informare, diseminare și promovare privind procedura medierii ca instrument de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă cu ajutorul unei terțe persoane specializate (mediator). Totodată, proiectul își propune implementarea medierii ca procedură alternativă de soluționare a litigiilor atât pe plan național, cât și pe plan internațional, fiind un parteneriat cu mai multe state (Spania, Marea Britanie, Grecia, Italia, Slovenia și România).
Suita de seminarii organizate în cadrul proiectului a debutat ieri la Universitatea „Ștefan cel Mare”, autorități locale și județene, reprezentanți ai USV, juriști, magistrați, mediatori dar și studenți ai USV evidențiind importanța medierii ca alternativă reală de soluționare a unui conflict.
Manifestarea a fost moderată de lect. dr. Gabriela Nemțoi din cadrul Facultății de Științe Economice și Administrație Publică, inițiator al proiectului alături de lect. univ. dr. Camelia Ignătescu, conf. univ. dr. Constantin Filote, lect. dr. Ana Maria Cozgarea.
Din prezidiu a făcut parte și Cristi Danileț – judecător în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, acesta menționând că promovează medierea într-un mod activ, fiind un instrument ce se va impune și în România chiar dacă deocamdată există o anumită reticență în acest sens.
Potrivit acestuia, „este de datoria profesioniștilor în Drept să încurajeze și să îndrume părțile către mediere pentru ca instanțele din România să nu se mai confrunte cu un număr imens de dosare ce trebuie soluționate, circa 3 milioane de dosare pe an”.
În calitate de gazdă, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, le-a prezentat oaspeților câteva repere referitoare la instituția de învățământ superior din Suceava, expunându-le acestora o serie de informații referitoare la dezvoltarea, infrastructura, dotările și performanțele USV.
Au mai luat cuvântul președintele Curții de Apel Suceava – judecător Maria Andrieș, Petru Tănase – secretar al Consiliului Județean Suceava, Constantin Harasim – subprefectul județului, Tatiana Ciaglic – președintele Consiliului de Mediere din Republica Moldova, Ionuț Epureanu – subcomisar al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, prof. univ. dr. Carmen Năstase – decan al Facultății de Științe Economice și Administrație Publică (facultatea din cadrul USV în care se studiază specializarea Drept), Corneliu Pavel – reprezentant al Consiliului de Mediere din România și mediator Vasile Vargan – președintele Asociației mediatorilor din Bucovina Suceava.
Invitații au reliefat necesitatea și importanța unei întâlniri dintre mediul economic și mediul juridic, dintre magistrați, mediatori, profesori și studenți, care prin dialog pot dezbate problematici practice și teoretice cu privire la procedura de mediere.
Pionierat pentru mediere
Pe parcursul celor două zile de desfășurare a evenimentului, în aula Corpului E al USV au loc zeci de dezbateri privind avantajele și dezavantajele medierii, promovarea acesteia, medierea în contextul european, medierea în penal, procedura medierii în Republica Moldova, medierea în diferite domenii (sportiv, familial, asigurări, comercial, muncă etc.).
Ideea unei zile europene a medierii a fost lansată pentru prima dată de Consiliul Europei la data de 21 decembrie 1988.