Începutul acestui an școlar a coincis la Colegiul Național “Mihai Eminescu” cu demararea a două proiecte Erasmus+, un program al Uniunii Europene care își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor și capacității de inserție profesională prin oferirea unor oportunități de educație, formare și activități de tineret sau de sport, care se va desfășura până în anul 2020.
Primul proiect, “Școala care ne place: încredere și motivație pentru învățare”, face parte din acțiunea cheie 1 (KA1) a programului Erasmus+ și își propune să contribuie la dezvoltarea școlii noastre prin activități care să facă învățarea mai atractivă pentru toți factorii interesați. Scopul principal al proiectului este dezvoltarea capacității instituționale a școlii în vederea stimulării și implicării active a profesorilor, a elevilor și a părinților în învățare pentru a îmbunătăți succesul educațional la toate nivelurile de școlarizare.
Acest proiect implică, pe de o parte, dezvoltarea competențelor profesionale ale cadrelor didactice din școală prin participarea la mobilitățile organizate de furnizori de formare profesională din Europa, având o tematică diversă: Metode active privind îmbunătățirea motivației și calității în mediile de învățare, Dinamica grupului și abilități sociale în clasă, Creativitate și inovație în predare și cum utilizăm muzica, arta, Informatica și sportul în educație, Cum să utilizezi non-formalul în educația formală, Metode creative de predare-învățare pentru a reduce abandonul școlar într-o societate de învățare pe tot parcursul vieții.
Pe de altă parte, proiectul presupune diseminarea activităților de formare și implementarea lor în activități didactice (Gramatica franceză prin muzică, O istorie culturală a muzicii anglo-saxone), extracurriculare (Aperitive lingvistice, flash-mob, expoziție de grafică și caligrame, spectacole) și cross-curriculare (Învață prin sunet, mișcare și culoare: scriere creativă, jocuri sportive, matematică și științe prin desen) stabilite în planul de desfășurare al proiectului.
Impactul acestui proiect va viza atât dezvoltarea competențelor profesionale ale cadrelor didactice prin însușirea de noi tehnici, metode de lucru cu elevii pentru realizarea unui design al lecției cât mai atractiv și eficient, cât și cea a competențelor elevilor din perspectiva formării abilităților de viață. În plus, prin contactul cu alți profesori, formatori, și împărtășirea experiențelor de bună practică se vor putea stabili noi parteneriate pentru viitoare proiecte și schimburi de experiență în domeniul educației școlare.
Cel de al doilea proiect, cu titlul “E. L.E.A.RNING. – European schooL practicEs for teAching and leaRNING of maths”, are ca scop schimbul de bune practici între școlile partenere privind instrumentele utile unei învățări cât mai atractive a științelor, pornind de la dificultățile întâlnite la elevi în studiul matematicii.
Acest proiect implică, în principal, realizarea la nivelul instituțiilor partenere de activități legate de aplicarea Matematicii în robotică, biologie și arte prin exerciții și jocuri atractive care să atingă scopul final al proiectului, acela de a face domeniul științelor cât mai atractiv pentru elevi și de a crește interesul acestora pentru învățare. În plus, proiectul va oferi posibilitatea unor elevi din școala noastră să călătorească în cele 3 țări partenere (Italia, Turcia și Bulgaria) în scopul dezvoltării competențelor în domeniul științelor, dar și a limbilor străine, ținând cont de limba de comunicare a proiectului (engleza) și de diversitatea lingvistică a țărilor partenere.
Avantajele pe care le aduc aceste proiecte școlii sunt numeroase. Mai presus de toate, participanții vor avea ocazia de a vizita locuri noi, de a cunoaște alte persoane și de a trăi, pentru câteva zile, într-o altă cultură. Mai mult, cu toții își vor îmbunătăți competențele de comunicare în limba engleză și își vor dezvolta abilitățile de lucru în echipă. Proiectele internaționale pun accentul pe educația non-formală, și de aceea ele joacă un rol decisiv atât în ceea ce privește îmbunătățirea ofertei educaționale, cât și în dezvoltarea personală a profesorilor și elevilor participanți.
Prof. Daniela-Irina Melisch