Cadavrul unei bătrâne zace la morga Spitalului Județean Suceava de aproape două săptămâni, pentru că două familii se ceartă în instanță care să o înmormânteze. Miza acestei dispute de adjudecare a funeraliilor răposatei este de fapt averea rămasă de pe urma acesteia, avere care nu este deloc de neglijat: o casă cu teren în Plopeni, gard în gard cu biserica, chiar la marginea DN 29 Suceava – Botoșani, și alte suprafețe de teren. În total, aproape două hectare de teren.
Spitalul nu le dă mortul până nu vin cu hotărâre judecătorească
Teodora Pavăl, din Plopeni, și-a dat ultima suflare în Spitalul Județean Suceava, pe data de 21 februarie 2014, la 73 de ani. Nu avea copii, iar soțul îi murise în urmă cu mai mulți ani. Doar niște frați, cu care însă nu ar fi fost în relații bune.
Trupul neînsuflețit a fost dus la morgă, iar la scurt timp reprezentanții unității medicale s-au trezit nu cu una, ci cu două familii, fiecare cerând să-i fie încredințat cadavrul bătrânei.
Una dintre familii a arătat un contract de vânzare-cumpărare pe averea bătrânei, încheiat acum 12 ani, cu clauza de întreținere și uzufruct viager, inclusiv obligația de înmormântare, cealaltă, testament de la defunctă, prin care aceasta i-a lăsat cu limbă de moarte toată moștenirea ei și cererea de a o îngropa creștinește.
În aceste condiții, cei de la spital i-au trimis în instanță, să stabilească judecătorii cine ia mortul și îl duce la groapă.
„Așteptăm un răspuns din partea justiției pentru a putea încredința familei care va primi acest drept corpul decedatei. În momentul în care vom primi respectiva hotărâre judecătorească, se va elibera de îndată cadavrul”, explică directorul medical al Spitalului Județean, doctorul Tiberius Brădățan.
Scandal și la înmormântarea soțului bătrânei
Corina și Mihai Iacob, una dintre familiile care se luptă în instanță pentru a se ocupa de ultimul drum al bătrânei, dar, evident, și de averea acesteia, arată că în 2002 au încheiat cu defuncta, Teodora Pavăl și soțul acesteia, Vasile Pavăl, (n.r.-decedat în 2007), un contract de vânzare cumpărare pe bunurile lor, cu clauză de întreținere și uzufruct viager.
În contract era stipulat că atâta timp cât trăiesc cei doi bătrâni, soții Iacob au grijă de ei, le asigură tot ceea ce au nevoie, iar când moartea îi va lua pe lumea cealaltă pe soții Pavăl, cumpărătorii vor deveni proprietarii de drept ai bunurilor imobile stabilite prin respectivul contract.
La aproape un an de la încheierea acelui document, au apărut însă neînțelegerile între familia Iacob și soții Pavăl, ajungându-se până într-acolo încât bătrânii le-au interzis Corinei și lui Mihai Iacob să le mai calce ograda.
Au ajuns și în instanță, unde după ani de procese, judecătorii au decis să înlocuiască clauza de întreținere din contract cu oferirea unei sume lunar (700 de lei) de către familia Iacob soților Pavăl.
Scandal a fost și la înmormântarea lui Vasile Pavăl, în 2007, când, poveștește Viorica Tipu, din cealaltă tabără care revendică averea Teodorei Pavăl, aceasta din urmă i-a dat afară din curtea ei pe soții Iacob, care veniseră să aducă o coroană la căpătâiul soțului decedat.
De cealaltă parte, soții Iacob spun că au trimis atunci 1000 de lei, un sprijin pentru înmormântare, însă bătrâna a refuzat banii.
„Au vrut doar să o jecmănească. Cât a stat în spital bătrâna, nu au fost cinci minute pe la ea”
La câteva ore după moartea Teodorei Pavăl în Spitalul Județean, la morgă s-a prezentat și Viorica Tipu și soțul ei, Constantin Tipu. Aceștia aveau buletinul bătrânei, dar și un testament, prin care bătrâna le-a lăsat toată averea ei, cerându-le să o îngroape cum se cuvine.
„Eu de trei ani de zile, cu mașina mea, pentru că am carnet de conducere, am plecat și i-am făcut toate dorințele acestei femei, m-am dus după medicamente, m-am dus la Diabet, am dus-o în spital, am adus-o, am îngrijit-o… Ultima dorință a defunctei a fost așa, mi-a dat toate cheile de la casă, mi-a dat un testament care a fost ultima dorință a ei, în care scrie așa: fără nici un drept de moștenitor, decât eu…”, arată și Viorica Tipu.
Femeia susține că soții Iacob au urmărit doar să le ia averea bătrânilor: „Au vrut doar să o jecmănească. Nu au întreținut-o. Niciodată nu au întreținut-o. Cât a stat în spital bătrâna, nu au fost cinci minute pe la ea”.
Viorica Tipu și soțul ei, Constantin Tipu, povestesc că bătrâna le-a dat lor toate actele, precum și cheile de la casă.
De cealaltă parte, Corina Iacob explică și de ce nu a putut merge la spital, când era internată bătrâna: „I-aș fi făcut mai mult rău. Ea nu ne lăsa nici să intrăm în curte, erau acele neînțelegeri între noi. Ea (n.r.-Viorica Tipu) a cocoloșit-o cum a știut ea și a putut să-i tragă buletinul înainte ca bătrâna să moară. Eu am ajuns la spital cred că în termen de o oră (n.r.- după deces), pentru că ne-au anunțat nepoții defunctei, să ridicăm trupul, dar nu aveam buletinul ei”.
Surpriză la Judecătorie. Cererile ambelor familii au fost respinse
Pentru a vedea cine va lua trupul neînsuflețit de la morgă, cele două părți s-au adresat instanței, cerând acest lucru prin ordonanță președințială (procedură rapidă în instanță)
Cererea familiei Iacob s-a judecat marți, în contradictoriu cu Spitalul Județean, cei doi soți cerând unității medicale să le permită să ridice cadavrul de la morgă. Cererea a fost considerată neîntemeiată și, ca atare, respinsă.
Ieri, în sala de judecată cele două tabere s-au întâlnit din nou. De data acesta, Viorica Tipu a cerut prin instanță obligarea soților Iacob să-i permită să ia mortul de la morgă și să-l îngroape cum se cuvine.
Și această cerere a fost respinsă. De ce? Numai judecătorii știu, iar motivările deciziilor date nu au fost încă redactate.
„Și unde duc mortu’?”
Cele două tabere au la dispoziție acum, după respingerea cererilor lor, căile de atac sau înaintarea unor alte acțiuni în instanță.
Cert e că cel puțin în următoarele zile, trupul neînsuflețit al Teodorei Pavăl va rămâne la morgă.
De vreun consens între cele două familii, nici nu se pune problema.
Constantin Tipu, soțul Vioricăi Tipu, nici nu vrea să audă de un eventual câștig în instanță al familiei Iacob. „Și unde duc mortu’? Pe mine nu mă poate obliga legea să le dau cheile (n.r. – de la casa bătrânei)”, spune ferm bărbatul.
„De râsul lumii… în Postul Mare”
La casa soților Pavăl e pus doliul deasupra ușii de la intrare. Lipsește mortul.
Prin Plopeni, mai tot satul știe povestea. „De râsul lumii … în Postul Mare”, își face cruce o săteancă.
Ilie Găinaru locuiește chiar lângă casa soților Pavăl. El e de părere că tot balamucul s-a petrecut chiar din cauza decedatei: „Nu are copii, dar are frați, nepoți, putea să le lase lor moștenirea”.
Bărbatul povestește că la scurt timp după moartea Teodorei Pavăl i-a văzut pe soții Tipu la casa acesteia: „A tras mașina aicilea, la poartă, și ea cu bărbat-su cărau din casă… i-au luat toate lucrurile din casă”, declară vecinul.
Una peste alta, scandalul dintre cele două tabere e doar la început, ambele părți fiind convinse că merită să primească casa și terenurile bătrânei.
Acum, cine și cum are dreptate vor stabili judecătorii.
Dar cu mortul, cum rămâne? De fapt, rămâne. La morgă.
În instanță
Două familii se bat pe averea unei bătrâne care zace moartă, de două săptămâni, la morgă
