Asociația Regională pentru Educație și Dezvoltare (ARED) Suceava implementează în perioada august 2016 – octombrie 2017 proiectul de mobilități intitulat “LEAD– Learning and Education in Adult Development” (”Învățare și educație în dezvoltarea adulților”), proiect ce are ca scop dezvoltarea de tehnici și metode de lucru cu adulții, prin educație formală și non-formală, dezvoltarea competențelor de comunicare, de utilizare a dispozitivelor mobile în scop educativ, pentru șapte dintre membrii săi. Aceștia se dezvoltă profesional prin participarea la două cursuri de formare, finanțate de Comisia Europeană prin programul Erasmus+.
Primul curs a avut loc între 21 și 27 noiembrie 2016 și a fost organizat de CREF – Education, Resources and Training Centre, Sesimbra, Portugalia, și găzduit în Vilnius, Lituania. La acest curs, intitulat “Mobile devices in education” (”Dispozitive mobile în educație”), au participat trei cadre didactice de la Școala Gimnazială Nr. 10 Suceava, membri ai ARED. Cursul a avut ca scop formarea participanților în vederea utilizării în educație a dispozitivelor mobile.
Cel de-al doilea curs, desfășurat în perioada 12-18 februarie 2017, la care au participat patru reprezentanți ai ARED – doi dintre ei fiind cadre didactice la Școala Gimnazială Nr. 10, s-a desfășurat în Assen, Olanda, fiind găzduit de instituția Quarter Mediation. Cursul s-a intitulat ”Puterea non-formalului, sau cum se pot utiliza metode de educație non-formală în educația formală” și a avut ca scop prezentarea și exersarea de metode de educație non-formală, aplicabile atât în educația adulților, cât și în cea școlară. Cei doi profesori suceveni au fost Rodica Zimbru, coordonatorul proiectului, și Dumitru Chiuariu, cărora li s-au alăturat Carmen Davidoaia și Paul Zimbru, angajați ai Electroputere VFU Pașcani, toți fiind membri ai instituției aplicante, ARED Suceava.
Obiectivele cursului au avut în vedere dobândirea de informații și deprinderi de utilizare a unor metode de educație non-formală în cadrul activităților de educație formală, dezvoltarea competențelor de comunicare și relaționare în limba engleză a participanților, dezvoltarea unei culturi europene în ceea ce privește educația adulților.
Printre activitățile cursului s-au numărat ateliere de lucru la biblioteca orașului, un edificiu cu o dotare impresionantă, realizat prin sponsorizare din partea unui mare om de afaceri care a pretins ca suportul financiar oferit de el să fie folosit exclusiv pentru dotarea cu înaltă tehnologie. Biblioteca este populată de persoane de toate vârstele, între care adulții de vârsta a treia sunt majoritatea. O altă activitate a fost organizată la muzeul orașului, fiind concepută ca un atelier de învățare practică, activă și colaborativă despre trecutul îndepărtat și despre diviziunea socială a muncii. Impresionantă a fost apoi vizita la o moară de vânt, construită ca moară de cereale, moară de mirodenii și ca generatoare de energie electrică. Se știe că Olanda este țara morilor de vânt, dar la fel de bine se știe că o parte din teritoriul acesteia se află sub nivelul mării. Chiar și Aeroportul Internațional Schiphol este situat la aproximativ 4 metri sub nivelul mării. Din acest motiv, morile de vânt trebuie să pompeze mereu ca să se mențină nivelul de apă pe canalele care împânzesc țara. În consecință, o moară de vânt, cu tot arsenalul de aparatură, cu istoria ei și dotările de care dispune este o impresionantă sursă de educație non-formală.
Cursul a îmbinat într-un mod armonios învățarea practică și colaborativă, utilizarea tehnologiei, informații de istorie, geografie, aspecte culturale și interculturale, având în vedere că participanții au fost doar din România și din Turcia, toate activitățile realizate scoțând în evidență cultul pentru muncă, pentru corectitudine și respect, atribute de notorietate ale poporului olandez. Pe lângă acestea, remarcabilă este o altă mentalitate și în același timp o practică olandeză de succes: voluntariatul. Vorbim de voluntariatul ridicat la rang de cinste, fiindcă moara de vânt unde s-au desfășurat activitățile unei întregi zile din cadrul cursului este susținută cu munca a aproape 200 de voluntari, majoritatea seniori, care asigură întreținerea și reparațiile, iar cel mai impresionant lucru este un muzeu amenajat într-una dintre clădirile adiacente ale morii, care conține vestigii ale culturii și istoriei locale, exponatele fiind donate de localnici, ca dovadă de spirit civic.
Ceea ce impresionează la comunitatea olandeză este spiritul civic, cultul pentru respectarea legilor, aplicabile pentru toți, fără nici o concesie, corectitudinea în tot ceea ce face acest popor, eleganța educației pe care o oferă tuturor, indiferent de vârstă, dar mai ales grija pentru celălalt.
O astfel de experiență de învățare, ca model de educație, de spirit civic, de implicare comunitară și socială adevărată și reală ne provoacă la o profundă meditație. Și ne întrebăm: oare câți ani ne despart de un asemenea mod de viață? De aceea, considerăm că aceste cursuri de formare din cadrul proiectului implementat de ARED, experiențele acumulate de cei șapte participanți la cursurile din Lituania și Olanda, modelele de bună practică oferite de țările gazdă pot constitui surse și resurse în adoptarea unor atitudini și comportamente care să ne ofere și nouă, ca și comunitate, satisfacția civică a unui mod de viață pro-european.
Două cadre didactice sucevene, la un curs de educație non-formală în Olanda
