Două biserici construite în Arbore de etnicii germani, la începutul secolului XX, s-au transformat în două construcții dărăpănate, părăsite, care nu fac cinste localității și sunt o pată pentru istoria acestui ținut. Am aflat de la profesorul de istorie Vasile Bodnar că în anul 1788, în satul Arbore a fost înființată colonia nemțească Arbore, pe domeniul fostei mănăstiri Solca. Nemții așezați aici erau parte catolici din Boemia și parte protestanți din Bavaria. Inițial, numărul lor a fost mai mic, dar până la sfârșitul secolului al XIX-lea a ajuns la aproximativ 400 de oameni. „Comunitatea nemțească era destul de importantă, așa că la începutul secolului XX s-au construit bisericile de piatră pentru confesiunea romano-catolică și evanghelică: Biserica romano-catolică în 1902 și Biserica evanghelică luterană în anul 1912. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial și ulterior comunitatea germană a părăsit satul aproape în totalitate”, ne-a explicat profesorul Bodnar. Conform recensământului efectuat în 1930, populația comunei Arbore se ridica la 5.941 locuitori, majoritatea fiind români – 87,7%, dar și etnici germani – 10,26% și evrei – 1,81%. Tot din statisticile din 1930 rezultă că 87% din populație era de confesiune ortodoxă, dar existau și catolici – 7,12%, mozaici – 1,81%, evanghelici luterani – 3,25%, dar și alte confesiuni.
Biserica evanghelică luterană, cumpărată de o parohie ortodoxă
Chiar la stradă, lângă Centrul de informare turistică a comunei, se află, într-un stadiu de degradare avansat, Biserica evanghelică luterană. Oamenii din sat nu-și amintesc să fi participat la vreo slujbă în această biserică. Clădirea nu mai are geamuri, acoperișul este parțial distrus, apa pătrunde prin acoperiș, zidurile sunt crăpate, iar la un cutremur biserica se poate transforma cu ușurință într-o grămadă de moloz.
Într-o discuție pe care am avut-o cu primarul comunei Arbore, Ionel Hrincescu,
acesta ne-a spus că biserica luterană a fost cumpărată de Parohia „Sf. Ștefan cel Mare” din comuna Arbore, unde este preot paroh Alexandru Chifan (care a fost preot la Biserica monument Tăierea Capului Sf. Ioan cel Nou). „Din banii parohiei, ai enoriașilor, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, parohia a cumpărat biserica de la forurile superioare ale Bisericii Luterane cu sediul la Sibiu”. Cu părere de rău, primarul Ionel Hrincescu a completat că „această biserică luterană arată îngrozitor și nu dă bine comunei, mai ales că este situată lângă Centrul de informare turistică. Ne-am înțeles cu cei care au cumpărat-o ca atunci când vom găsi surse de finanțare să facem un contract de colaborare, să ne-o dea în administrare sau să găsim o cale legală prin care primăria să poată finanța această construcție. O estimare a unui proiectant, preț de renovare, ar fi de 5 milioane de lei noi”.
Speranțele sunt îndreptate către președintele Klaus Iohannis
Pentru că Biserica evanghelică luterană din Arbore nu se încadrează la monumente istorice, „la nici una din clasele, categoriile pe baza cărora s-ar putea obține bani europeni pentru renovare și conservare”, primarul Hrincescu s-a gândit la președintele României,Klaus Iohannis, care aparține de cultul luteran, și care, în opinia locuitorilor din Arbore, „ar putea găsi o soluție, niște fonduri cu care să fie reparată clădirea”.
Învățătorul Ioan Grigoraș din Arbore ne-a spus că „acum este momentul cel mai potrivit să apelăm la președintele Iohannis, să repartizeze fonduri cu care să poată fi reparată biserica luterană. Trebuie schimbat acoperișul, reparații în interior, puse geamuri. Indiferent de destinația pe care o va avea în viitor, biserica trebuie reparată pentru că face parte din trecutul acestei localități. Nu trebuie demolată, ci reparată și introdusă într-un circuit turistic”. Deasupra intrării în biserică este scris un text în limba germană: „Ein’ feste Burg ist unser Gott”, în traducere însemnând „Dumnezeul nostru este o cetate puternică”.
Biserica luterană ar putea deveni sală de concerte
Primarul Hrincescu ne-a mai spus că în anul 2012 a avut o discuție cu ÎPS Pimen, care i-a sugerat să ia Primăria Arbore clădirea, „să o rebilităm și să-i dăm noi orice destinație dorim. Ne-am gândit să facem casă mortuară, amenajată după standarde europene, sau să facem un loc unde să se desfășoare concerte de Paște, de Crăciun, să organizăm expoziții, dar pentru toate acestea ne trebuie o soluție legală, eventual o concesiune pe 20 – 25 de ani, pentru a putea folosi fonduri bugetare”.
În 2010, și-a amintit primarul comunei Arbore, o familie din Canada a găsit în arhiva de fotografii una cu biserica luterană din Arbore. Părinții lor au fost luterani și au trăit în Arbore. „Au venit din Canada să-și vadă rudele, casa, mormintele, dar nu am putut identifica nici măcar locul unde a fost casa părinților. Am sperat că vom ține legătura și ne vor ajuta să reparăm biserica luterană, dar colaborarea s-a stins dintr-o dată. Acum mai avem o speranță în domnul președinte Klaus Iohannis”, ne-a destăinuit primarul Hincescu.
Preotul Stanislav Cucharec: „ Din păcate, nu dispunem de bani, de finanțare pentru a salva această biserică”
Biserica romano-catolică, situată în centrul comunei, poartă hramul Nașterea Sfintei Fecioare Maria, care se sărbătorește pe 8 septembrie, și a fost construită în anul 1902 de comunitatea germanilor de religie catolică din satul Arbore. Până în anul 1940, biserica din Arbore a fost filială a Parohiei Solca. Aceasta a fost desființată în jurul anului 1940, ca urmare a imigrării enoriașilor catolici germani în Germania. În timpul războiului, preotul Jósef Kledzik, paroh în Solonețu Nou (1939-1942), a păstorit și comunitățile romano-catolice din Solca și Arbore. În perioada regimului comunist, numărul credincioșilor romano-catolici din Arbore s-a micșorat în mod continuu, majoritatea lor emigrând în Germania. Astăzi, Biserica romano-catolică din Arbore este filială a
Parohiei Coborârea Sfântului Duh din Solonețu Nou. L-am contactat telefonic pe preotul Stanislav Cucharec, de la parohia din Solonețu Nou, pentru a-i cere un punct de vedere cu privire la Biserica romano-catolică din Arbore. Preotul ne-a spus că a avut o discuție cu primarul din Arbore. „Din păcate, nu dispunem de bani, de finanțare pentru a salva această biserică. Clădirea are nevoie de reparații. S-au pus niște plase la geamuri pentru a nu fi aruncate în interiorul bisericii gunoaie. Clădirea nu arată bine deloc, însă nu avem nici noi bani pentru întreținerea acestei biserici, mai ales că în localitate nu mai sunt etnici germani, nu se mai fac slujbe de multă vreme. Oricum, o să mai avem discuții cu conducerea primăriei, să vedem ce soluții putem găsi împreună pentru ca această biserică să nu se transforme în ruine”, ne-a spus preotul Stanislav Cucharec.
„Avem nevoie de o finanțare din partea oricui ne poate ajuta”
După plecarea masivă a etnicilor germani, în anii 1938 – 1940, au mai rămas în comună câteva familii romano-catolice pentru care se făceau slujbe în biserică de Paște și de Crăciun. Sătenii ortodocși își amintesc că au participat și ei la slujbele romano-catolice, fiind atrași de orgă și de faptul că stăteau pe bănci. Gheorghe Buliga, în vârstă de 62 de ani, ne-a spus că a participat la mai multe slujbe, alături de alți ortodocși, în biserica romano-catolică. „Până prin anul 1980 mai erau câțiva etnici germani, care participau la hramul bisericii, pe 8 septembrie. Stăteam pe scaune, frumos, ne plăcea. Venea preotul de la Solca și făcea slujbe aici. Ar trebui să se repare, să o facă nemții pentru că este un simbol al lor. Biserica nu mai are nici clopote, nici orgă, nici bibliotecă. Am înțeles că au fost luate toate de nemți, când au plecat în Germania”, ne-a povestit bărbatul. Conducerea comunei Arbore este de acord că cele două biserici „sunt lucrări frumoase pentru noi, pentru comunitate, dar în timp, neavând cine să le îngrijească, să le recondiționeze, au ajuns într-un stadiu de degradare avansat care nu ne onorează”. Edilul comunei, Ionel Hrincescu, a explicat că “bisericile aflate în paraginădau o imagine urâtă comunei. Ne modernizăm, facem trotuare și, din păcate, avem în centrul comunei aceste biserici degradate. Având în Arbore și o biserică monument UNESCO, am vrea să introducem și cele două biserici, luterană și romano-catolică, într-un circuit turistic al localității Arbore. Avem nevoie de o finanțare din partea oricui ne poate ajuta. Noi am încercat, dar încă nu am reușit. Dacă măcar le-am avea în administrare, putem aloca în fiecare an o sumă mică, să le întreținem. Ne interesează mai mult cea catolică”.






