Departe de o soluție

Dosarul privind individul care a lovit un polițist cu sabia în cap bate pasul pe loc în instanță de trei ani



Dan Ciprian Sfichi încearcă să revină la o viață în totalitate normală
Dan Ciprian Sfichi încearcă să revină la o viață în totalitate normală

Peste unul din cele mai mediatizate cazuri de violență din Suceava din ultimii ani, cel legat de polițistul lovit violent cu o sabie în cap, în timpul unei percheziții desfășurate la Rădăuți, într-un dosar de trafic de droguri, s-a așternut în ultimii ani o liniște aproape totală. După ce ne-am interesat în cursul zilei de ieri despre stadiul fazei de judecată am aflat că după ce dosarul a plecat de la procurorii DIICOT, în martie 2018, în instanță nu s-a mai întâmplat mare lucru, cel puțin raportat la ce interesează cel mai mult, adică apropierea de o soluție. S-au făcut audieri, s-au dat termene multe, doar că acestea au devenit nule, pentru că judecătorul care a preluat dosarul a ieșit la pensie. Practic, la mai bine de trei ani de când dosarul este trimis în instanță, judecata s-a reluat aproape de la zero, la Tribunalul Botoșani.
Ziua care i-a schimbat viața pentru totdeauna polițistului Sfichi. Și nu numai lui
Polițistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acțiuni Speciale, a fost la un pas de moarte după atacul din 5 decembrie 2017, ziua care i-a schimbat viața pentru totdeauna. El face și acum recuperare și a fost pensionat medical, neavând cum să mai lucreze în poliție.
La acea vreme, decembrie 2017, structurile de combatere a crimei organizate monitorizau de multă vreme o grupare de traficanți de droguri din zona Rădăuți.
Procurorii DIICOT au arătat că membrii grupării și-au intensificat de la lună la lună comerțul cu etnobotanice, context în care, la începutul lunii decembrie a anului 2017 s-au obținut mai multe mandate în baza cărora, în dimineața zilei de 5 decembrie 2017, polițiștii au descins la domiciliile mai multor suspecți.
La ora 6.00, polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale, „mascații” poliției, au descins și la locuința lui Alexandru Huțuleac, zis „Duțu”. Important de precizat, din datele de anchetă ale structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că Huțuleac a vândut etnobotanice unor clienți chiar în noaptea de 4 spre 5 decembrie. Marfa a fost vândută de acasă, din fața porții sale.
Atacul criminal din timpul percheziției
Aici avea să se petreacă un episod deosebit de violent, care a fost aproape de a se transforma într-o tragedie. După ce au strigat „Deschide! Poliția!” și au spart ușa de la intrare cu berbecele, trei polițiști de la Acțiuni Speciale au intrat în casa suspectului. Imediat după ce polițiștii au pătruns în casă, Huțuleac, care coborâse deja în hol și avea în mână o sabie de „samurai” (cu o lungime totală de 102 centimetri și o lamă cu formă curbată a tăișului de 72,6 cm), l-a lovit în „orb”, în zona capului, pe unul dintre polițiști. Dan Ciprian Sfichi a primit o lovitură extrem de violentă, care aproape că i-a despicat capul, deși acesta s-a apărat cu brațul. Polițistul a ajuns în stare foarte gravă la spital, inițial medicii fiind rezervați în privința șanselor de supraviețuire. Constituția robustă și viața sportivă l-au ajutat însă pe polițist să-și revină treptat, chiar dacă nu complet.
Procurorii DIICOT au reținut în rechizitoriul de trimitere în judecată intenția de a ucide, autorul lovind cu putere, în plan vertical, cu sabia ascuțită.
Alexandru Huțuleac a încercat să convingă instanța că el nu a știut că cei care îi sparg ușa sunt polițiști, ci a crezut că sunt rivali veniți să-l omoare. Acesta a declarat că nu ar fi lovit cu sabia dacă știa că la ușa sa sunt polițiști. Acesta susține că îl cunoștea pe polițistul Sfichi, care este tot din Rădăuți, iar ambii mergeau la aceeași sală de forță.
Procurorii DIICOT consideră însă că au suficiente probe, inclusiv un material video, care arată că polițiștii au respectat procedurile, iar Huțuleac a avut timp să-și dea seama că este vorba de percheziții și de polițiști la ușa sa. Dacă „Duțu” ar fi deschis ușa după prima somație, „Deschide! Poliția!”, nu ar mai fi fost nevoie de o intervenție în forță.
Oricum ar fi, și oricum motivează Huțuleac, fapta rămâne.
Dosarul a plecat repede în instanță, de la procurorii DIICOT
La aproximativ trei luni de la atac, la final de martie 2018, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Alexandru Huțuleac, în stare de arest preventiv, pentru infracțiunile de ultraj sub forma tentativei de omor, constituire de grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de persoane și loviri sau alte violențe. Trimiterea în judecată s-a făcut într-un dosar mai complex, cu șase inculpați, legat de traficul de droguri.
Procurorii s-au mișcat repede și pentru că un inculpat nu poate fi ținut în arest preventiv mai mult de șase luni de zile, dacă nu este trimis în judecată.
Parcursul anevoios de până acum al dosarului
Dacă pe partea de urmărire penală, cercetările au decurs repede, în instanță situația s-a schimbat radical. Dosarul urma să fie judecat de Tribunalul Suceava, care însă și-a declinat competența spre o altă instanță competentă în grad, o decizie în acest sens luând Curtea de Apel Suceava. Așa a ajuns dosarul la Tribunalul Botoșani, însă trecuse deja în jur de un an de la trimiterea în judecată.
La Tribunalul Botoșani, au fost audiați martori și inculpați, doar că judecătorul care constituia completul a ieșit la pensie. Revenind direct la ce se întâmplă acum, în 2021, complexul dosar a fost preluat de un al judecător, care este obligat conform procedurilor să reia judecata de la zero, cu reaudierea tuturor martorilor. Așa se face că suntem la mai bine de trei ani de zile de când dosarul a fost trimis în instanță, și la trei ani și jumătate de la tentativa de omor, iar o primă soluție de judecată este încă departe.
Dan Ciprian Sfichi așteaptă cu răbdare dreptate din partea instanței, cu privire la cel care l-a nenorocit, pe de o parte, însă are de încasat și despăgubiri, ca parte vătămate, de care a avut și are mare nevoie în procesul de recuperare.
Dan Ciprian Sfichi, evidențiat de mai multe ori pentru modul în care își făcea meseria, una grea și riscantă
În articolul publicat în ediția din 15 iunie 2018 a Monitorului de Suceava, Dan Ciprian Sfichi mi-a povestit că lucrează în poliție din 2005, iar după doi ani petrecuți la Poliția Vicovu de Sus și-a dorit altceva. Așa a ajuns în 2007 la structura de intervenție în forță a poliției – Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS), „mascații”, cum sunt cunoscuți aceștia.
Polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale sunt cei mai buni dintre cei mai buni la capitolul forță fizică și pregătire tactică, iar pentru a ajunge acolo este nevoie de teste și de examene.
Dan Ciprian Sfichi făcuse foarte mult sport și era instructor de fitness atestat.
El este cel care, în 2010, a sărit în apa râului Moldova după Nicolae Florentin Muscă, obsedatul sexual din Măzănăești care violase mai multe femei, iar pe două le omorâse. În ziua respectivă violatorul fusese încercuit, iar Muscă, în disperare de cauză, a sărit în apa Moldovei deși nu știa să înoate.
La o altă intervenție, în timp ce forța o ușă, același Dan Ciprian Sfichi și-a fracturat un braț. Pentru meritele sale în cadrul mai multor acțiuni, Dan Ciprian Sfichi a primit de mai multe ori salariu de excelență.



Recomandări