Dosarul „Orfelinatului groazei” de la Siret ajunge la Curtea Constituțională și ar putea fi redeschis



„Ocrotiți” prin exterminare sursa foto IICCMER
„Ocrotiți” prin exterminare sursa foto IICCMER

Curtea de Apel București a admis solicitarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) referitoare la excepția de neconstituționalitate în dosarul privind victimele-copii din căminul-spital de la Siret din timpul regimului comunist, a informat institutul, printr-un comunicat de presă.
„IICCMER salută decizia Curții de Apel București care a admis solicitarea Institutului de a putea sesiza Curtea Constituțională cu privire la ordonanța de clasare a dosarului referitor la crimele comise de regimul comunist privind sute de copii supuși la tratamente neomenoase la Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret. Dosarul urmează să ajungă pe rolul Curții Constituționale, iar în cazul în care aceasta decide că ordonanța de clasare a dosarului este neconstituțională, decizia de clasare nu mai are efecte legale”, se arată în comunicat. Astfel, dosarul va fi redeschis, iar procurorii trebuie să reia investigațiile și să continue procedurile legale.
IICCMER a înaintat, în iunie 2018, un denunț către Parchetul General cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase aplicate copiilor din „Orfelinatul groazei” de la Siret, în timpul regimului comunist copiilor, în perioada 1 ianuarie 1980 – 22 decembrie 1989, în care au murit 340 de minori.
Pe 13 martie 2023, un procuror de la Parchetul General a emis o ordonanță de clasare în acest caz, iar pe 7 aprilie 2023, IICCMER a depus o plângere împotriva documentului, pe care îl considera nelegal și netemeinic, la procurorul ierarhic superior.
Plângerea a fost respinsă de procurorul ierarhic superior, invocându-se faptul că IICCMER nu ar avea un „interes legitim” pentru a formula o asemenea cerere, nefiind o veritabilă victimă implicată în dosar, ci un simplu denunțător.
„După ce ne-a fost comunicată această soluție (21 martie 2024), am formulat o nouă plângere împotriva ordonanței de clasare”, informează IICCMER.
În data de 17 mai a.c., un judecător de la Curtea de Apel București a decis admisibilitatea sesizării IICCMER cu excepția de neconstituționalitate invocată în cauză, dosarul urmând să ajungă pe rolul Curții Constituționale pentru soluționare.
„Orfelinatul Groazei” a fost înființat 1956 prin ordin al ministrului Sănătății. În perioada 1956 – 2001 au fost internați la Siret 8586 copii, dintre aceștia pierzându-și viața nu mai puțin de 1.500. „Din rațiuni de timp și resurse umane limitate, știind că investigația este de mari proporții, atât pentru IICCMER, cât și pentru Parchetul General, s-a ales pentru început perioada anilor `80. Pentru perioada de referință pentru care IICCMER a înaintat denunțul, cuprinsă așadar între 1 ianuarie 1980 – 22 decembrie 1989, s-au înregistrat 340 decese, cu un maxim în anul 1981 de 81 de copii decedați, în timp ce în 1991, în noile condiții create prin implicarea unor organizații filantropice, registrele de stare civilă consemnează două decese”, a explicat IICCMER.
Majoritatea deceselor aveau loc în lunile de iarnă, cauzele acestora fiind, într-o proporție covârșitoare, afecțiunile pulmonare, urmate de epilepsii, afecțiuni cardiace, renale, hepatice, gastrointestinale etc. Pe grupe de vârstă, cele mai multe decese au fost consemnate în dreptul grupei 1-4 ani (mai mult de jumătate), urmate de grupele 5-10 ani, 11-18 ani și peste 18 ani. O analiză asupra locului de proveniență al copiilor decedați demonstrează faptul că o mare parte a acestora proveneau din localități din județul Suceava sau județe învecinate, dar și din zone mai îndepărtate precum București, Bihor, Timiș, Dâmbovița, Constanța etc.
În urma analizei actelor de deces și a certificatelor constatatoare de moarte, efectuată de experții IICCMER și de o echipă de specialiști în medicină legală, „s-a constatat că, pe de o parte, au existat rate crescute de mortalitate în cazul unor patologii ușor de prevenit sau de diagnosticat precoce și de tratat corespunzător, iar, pe de altă parte, au existat cauze de moarte care susțin, prin specificul lor, concluziile cu privire la existența unui regim caracterizat prin tratamente neomenoase aplicate minorilor din spital”.
Ca urmare a descoperirilor făcute, IICCMER a înaintat o sesizare penală către Parchetul General. Potrivit cadrului legal de funcționare, IICCMER este abilitat să efectueze investigații științifice cu privire la crimele, abuzurile și încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist și să sesizeze organele în drept.



Recomandări

Un muzeu dedicat dramei copiilor din fostul „orfelinat al groazei” din Siret, pe lista de proiecte a primarului orașului, Adrian Popoiu

Nici unul dintre examinatorii și instructorii din cel mai nou dosar de corupție de la ”Permise” nu se mai află în arest

Nici unul dintre examinatorii și instructorii din cel mai nou dosar de corupție de la ”Permise” nu se mai află în arest. Foto Getty Images
Nici unul dintre examinatorii și instructorii din cel mai nou dosar de corupție de la ”Permise” nu se mai află în arest. Foto Getty Images