vină în sprijinul producătorilor români de carne, legume și fructe. Ovidiu Donțu a declarat în cursul zilei de ieri că propunerea legislativă depusă la Senat prevede ca cel puțin 51% din carnea, legumele și fructele vândute în supermarketuri să provină de la producătorii din România. Donțu a precizat că propunerea legislativă vizează completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Dacă această propunere ar fi adoptată în Parlament, comercianții, respectiv persoanele juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare cu ridicata sau angro de tip cash & carry, supermarketuri sau hipermarketuri pentru produse alimentare vor avea obligația ca pentru carne, legume și fructe să achiziționeze aceste produse în proporție de 51%, corespunzător fiecărei categorii, din producția românească. În propunere se mai precizează că prin derogare de la prevederile anterioare, în lunile de iarnă, decembrie – februarie, legumele și fructele din import pot reprezenta maxim 70% din ofertă, pentru fiecare categorie în parte.
Amenzi pentru comercianții care nu vor respecta aceste prevederi
Donțu a spus că propunerea sa de completare a Legii nr. 321/2009 mai prevede și faptul că nerespectarea procentului de minim 51 pentru carnea, fructele și legumele comercializate din producția românească se va sancționa cu amendă de la 25.000 la 50.000 de lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenței. Dacă propunerea senatorului PSD de Suceava va trece de Parlament, noile prevederi vor fi aplicate după șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial.
„Prezentul demers legislativ își propune să asigure premizele pentru accesul facil pe piața de desfacere reprezentată de comercianții de tip cash & carry, hipermarketuri sau supermarketuri a producătorilor naționali și, de ce nu, a celor zonali și locali care pot furniza aceste produse, cu respectarea celorlalte prevederi legale și dispoziții în domeniul siguranței sanitar-veterinare”, a spus Ovidiu Donțu, care a mai adăugat că „personal am văzut în unele hipermarketuri că sunt amenajate deja standuri speciale cu produse românești, semnalizate corespunzător, în general cu produse de mărci satelitare lanțului respectiv de magazine, iar prețurile pe același tip de produs erau mai mici decât cele practicate pentru produsele unor producători cu un renume mai mare. Mai mult, trebuie spus că fructele și legumele românești au început să își câștige deja locul pe rafturile retailer-ilor din România”. Ovidiu Donțu a mai spus că dacă această inițiativă va fi aprobată se va stimula producția românească, se vor crea noi locuri de muncă, vor crește încasările la bugetul de stat, „iar cetățeanul va ști că va găsi tot timpul un măr românesc, de exemplu, și nu doar unele aduse din import”. El a mai explicat că această cotă de 51% a fost gândită pentru a nu se putea considera aceasta inițiativă ca fiind o imixtiune în inițiativa privată sau în dreptul întreprinzătorilor particulari de a dispune de propria politică de marketing și de aprovizionare a magazinelor. Donțu a precizat că a inițiat această propunere legislativă în continuarea altor două propuneri, respectiv cele pentru reducerea TVA la 9% pentru carne și produse din carne, legume și fructe, și cea referitoare la introducerea ca materie obligatorie în școli a „Alimentației sănătoase”.