Fălticeni

Donație de carte, la Biblioteca „Eugen Lovinescu”: Peste 2.600 de volume, din biblioteca scriitorului Grigore Ilisei



Grigore Ilisei
Grigore Ilisei

Patrimoniul de carte al Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” din Fălticeni este de acum și mai bogat, după ce scriitorul și jurnalistul Grigore Ilisei a făcut o consistentă donație de carte, acceptată în unanimitate de Consiliul Local. La cele 2.671 de volume din domenii precum: filosofie, istorie literară, estetică, arte plastice, istorie, critică literară etc., se adaugă opere de artă și mobilierul din spațiul de creație al scriitorului Grigore Ilisei. Donația Ecaterina și Grigore Ilisei pentru Biblioteca din Fălticeni va fi întregită cu fotografii document cu personalități diverse ale culturii românești, scrisori purtând semnătura unor oameni de cultură români, pagini de manuscris ale scriitorului Grigore Ilisei.
Într-o etapă viitoare, pe lângă alte peste 1.000 de titluri ce vor fi donate, Biblioteca va intra în posesia filmelor și înregistrărilor audio realizate de Grigore Ilisei cu mari figuri ale spiritualității naționale, inclusiv fălticeneni, precum Ion Irimescu. Toate acestea vor fi precizate în liste detaliate, ce se vor constitui în anexe la actul de donație și vor ajunge la Fălticeni până cel târziu la sfârșitul anului 2023, dacă nu vor interveni probleme de sănătate pentru donator.
Printre cărțile care vor fi donate bibliotecii din Fălticeni se numără și impresionanta colecție „Eminescu, Opera și scrieri critice privitoare la creația sa”, volumele de literatură română clasică, literatură română contemporană. „Memorii, scrisori, jurnal” constituie o secțiune generoasă a donației, alături de cărțile de „Critică, Istorie literară, Eseu”. Biblioteca „Eugen Lovinescu” își va îmbogăți colecția și cu volumedin „Literatură universală”, alte cărți primite fiinddin categoriile „Literatura pentru copii”, „Literatură de călătorie”, „Publicistică, reportaj, autori români”, „Lingvistică, toponimie, lucrări monografice, folclor, etnografie”, „Filosofie, pedagogie, eseuri pe teme filosofice, sociale, juridice, medicină, mass-media”. Din donație nu lipsesc nici cărțile de istorie, „Cartea politică”, „Carte de artă, teatru, arte plastice, muzică, film”, „Carte religioasă”, „Carte sportivă”, dar și cărți ale lui Grigore Ilisei, care urmează a le completa pe cele deja donate anterior.
Biroul lui Grigore Ilisei va fi reconstituit la biblioteca din Fălticeni
Printre piesele de mobilier parte a donației pentru biblioteca din Fălticeni se numără biroul stil, din lemn, fabricat în prima jumătate a secolului XX, ce a aparținut unei familii de intelectuali bucureșteni, primit în dar de Grigore Ilisei în anul 2000. Din acel an până în vara anului 2021, când a răspuns invitației primarului Fălticenilor, Cătălin Coman, de a face o donație pentru bibliotecă, acest birou a fost masa de scris a scriitorului. Jilțul este piesa de mobilier stil, cumpărat de Grigore Ilisei de la o fabrică din Bihor pentru a fi scaun de stat la masa de scris. Va fi donată și o mașină de scris, marca Erika, fabricată în DDR, mașină la care scriitorul și-a dactilografiat unele din manuscrisele sale în deceniile 70, 80, 90 ale secolului al XX-lea.
Printre lucrările de artă care se vor regăsi în spațiul afectat donației Ecaterina și Grigore Ilisei se numără sculpturi realizate de Vladlen Babcinețchi și Richard Hette și picturi care poartă semnătura lui Călin Alupi, Dan Hatmanu, Adrian Podoleanu.
„Cărțile și celelalte elemente componente ale donației Ecaterina și Grigore Ilisei se vor regăsi într-o încăpere de sine stătătoare din Biblioteca Municipală «Eugen Lovinescu». Alături de cărțile donate în acest an, peste 2.600 de titluri, vor fi expuse și cărțile (câteva sute) donate anterior. Amenajarea și expunerea elementelor donației, în spațiul anume destinat, se vor face conform schițelor realizate la solicitarea donatorului, de arhitectul Nicolae Munteanu, schițe puse la dispoziție de Grigore Ilisei”, sunt o parte din obligațiile Primăriei Fălticeni din contractul de donație, după cum a precizat primarul Cătălin Coman.
Grigore Ilisei, jurnalist de radio, televiziune și presă scrisă
Grigore Ilisei s-a născut la 20 noiembrie 1943, în satul Văleni, din comuna Mălini. Vine la Fălticeni, oraș în care părintele său devenise slujitor la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Fălticenii Vechi, pentru a absolvi ultima clasă primară la Școala Generală Nr. 1 din Fălticeni. A finalizat cele șapte clase la Școala Generală Nr. 1. În 1957 a fost admis elev la Școala Medie Nr. 1 din Fălticeni, fostul Liceu „Nicu Gane”, actualul Colegiu Național „Nicu Gane”. În 1961 susține cu succes examenul de admitere la Facultatea de Filologie, Secția Română, a Universității „Al.I. Cuza”, pe care o absolvă în 1966.
Debutează în presă în 1961, în ziarul „Zori Noi” de la Suceava, colaborează cu ziarul „Flacăra Iașului”, precum și la ziare centrale, iar din 1964 e colaborator al Radioului Iași, al cărui redactor a devenit în septembrie 1966. Între 1968 și 1973 e corespondentul Radioului public pentru județele Iași și Vaslui, din 1 aprilie 1973 fiind numit redactor-șef adjunct al Studioului Teritorial de Radio și Televiziune Iași. După 1 august 1983 a intrat în redacția revistei „Convorbiri literare”, ca redactor și apoi redactor de rubrică, ocupându-se de paginile de proză, publicistică, arte, și fiind redactor-responsabil al Almanahului revistei. În 22 decembrie 1989 a redeschis împreună cu ceilalți foști colegi radiofoniști Radio Iași, studio teritorial desființat de regimul comunist. Din 1990 este director al Studioului Teritorial de Radio și Televiziune Iași, iar din 1994 este director la TVR Iași. Din 1997 se consacră în totalitate activității de creație în televiziune ca realizator de emisiuni, activitate pe care o încheie în anul 2008. În anii 2004/2005, timp de 14 luni, a fost, prin detașare, numit atașat cultural al României în Tunisia.
În paralel cu activitatea de jurnalist de radio, televiziune și presă scrisă, s-a manifestat și în plan literar, fiind în Comitetul de Conducere al Asociației Scriitorilor din Iași. A publicat zeci de volume și a colaborat cu cele mai importante reviste culturale și literare românești. A scris și publicat decenii bune despre artiști plastici, semnând și mai multe monografii consacrate unor nume reprezentative pentru artele frumoase românești, manifestând atracție pentru artele frumoase, în special pentru pictură. Și-a alcătuit o cuprinzătoare colecție de artă, prezentată publicului în cele două albume apărute în 2012 și 2021.


Ecaterina și Grigore Ilisei
Ecaterina și Grigore Ilisei
Biblioteca „Eugen Lovinescu”
Biblioteca „Eugen Lovinescu”
Grigore Ilisei
Grigore Ilisei
Grigore Ilisei
Grigore Ilisei


Recomandări

Zilele Culturii Fălticenene 2025 – Un festival al valorilor culturale, al recunoștinței și al excelenței locale

Zilele Culturii Fălticenene 2025 - Un festival al valorilor culturale, al recunoștinței și al excelenței locale
Zilele Culturii Fălticenene 2025 - Un festival al valorilor culturale, al recunoștinței și al excelenței locale

„Promenadă fălticeneană” – Expoziție de grafică semnată de Maestrul Gabrel Baban. 35 de lucrări dedicate patrimoniului local, disponibile spre donație publică

Clubul Rotary Suceava-Bucovina a inaugurat Biblioteca „Bogdan Galanton Moroșan” la biserica din Siliștea Nouă

La biserica din satul Siliștea Nouă, orașul Dolhasca, a fost inaugurată Biblioteca Bogdan Galanton Moroșan
La biserica din satul Siliștea Nouă, orașul Dolhasca, a fost inaugurată Biblioteca Bogdan Galanton Moroșan

Clubul Rotary Suceava-Bucovina a inaugurat Biblioteca „Bogdan Galanton Moroșan” la biserica din Siliștea Nouă

La biserica din satul Siliștea Nouă, orașul Dolhasca, a fost inaugurată Biblioteca Bogdan Galanton Moroșan
La biserica din satul Siliștea Nouă, orașul Dolhasca, a fost inaugurată Biblioteca Bogdan Galanton Moroșan