Pentru cei mai mulți dintre noi, spaghetele sau macaroanele pot constitui ingredientul principal pentru o mâncare delicioasă, însă doi tineri suceveni au găsit o întrebuințare cel puțin inedită pastelor făinoase.
Sucevenii Ana Maria Carpea și Alexandru Țigănescu, alături de alți doi studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au realizat un pod din spaghete și adeziv, și nu unul din jucărie, ci unul capabil să susțină o greutate de peste 200 de kilograme.
Cu această structură neobișnuită, tinerii au fost pe podiumul unei competiții găzduite în Debrecen, Ungaria, la finele anului trecut.
Patru zile de muncă intensă și migăloasă
Alexandru Țigănescu, absolvent al Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți (promoția 2011) și Ana Maria Carpea (fostă elevă a Liceului Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei) sunt studenți în anul al III-lea la Facultatea de Construcții, specializarea Inginerie Civică, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
În luna noiembrie a anului trecut, împreună cu alți doi colegi de facultate, s-au decis să se înscrie în cadrul unei competiții internaționale („Tordelo”), care premiază cele mai rezistente poduri realizate din paste făinoase.
Structura trebuia să fie construită doar din paste preparate din făină, ou și apă (fără alți aditivi) și adeziv și nu era permis să depășească greutatea de un kilogram. Totodată, podul trebuia să respecte câteva dimensiuni impuse de organizatorii competiției.
Echipa și-a pus priceperea, precizia și răbdarea la încercare și, în doar patru zile „de muncă intensă și migăloasă”, după cum menționează Alexandru Țigănescu, au dus la bun sfârșit construcția.
Podul în miniatură are un metru lungime, 50 de centimetri înălțime și cântărește 950 de grame. Structura finală a fost așezată pe un șablon din lemn.
Potrivit lui Alexandru, „în total, incluzând și pastele care s-au rupt sau cele care prezentau anumite imperfecțiuni, am folosit cam 2 kilograme. Aveam voie să folosim paste cannelloni, bucatini sau spaghete”.
Se pregătesc pentru Campionatul Mondial de Structuri și Poduri din Paste Făinoase
Podul construit a suportat o greutate de 210 kilograme, reușită ce a clasat echipa din care au făcut parte și cei doi suceveni pe locul al III-lea. În cadrul concursului din Ungaria, acesta a fost cel mai bun rezultat obținut de echipele care au reprezentat România.
Alexandru povestește că secretul unei machete rezistente este atenția la detalii, coroborată cu calculul exact al unghiurilor, cantitatea de lipici aplicată la fiecare îmbinare și timpul lăsat pentru ca anumite componente să se fixeze.
Competiția podurilor de paste datează încă din anii ’80. Inițial se puncta doar aspectul estetic, dar de câțiva ani importantă este rezistența construcției.
Cei doi suceveni se pregătesc, în prezent, pentru Campionatul Mondial de Structuri și Poduri din Paste Făinoase, desfășurat la Budapesta, în Ungaria, în luna mai.
Alexandru a ținut să mulțumească profesorilor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – conf. dr. ing. Nicolae Chira (decan), conf. dr. ing. Zsongor Gobesz și asistent dr. ing. Ovidiu Prodan, aceștia coordonând proiectul tinerilor.
Totodată, suceveanul a mulțumit profesorilor de la Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” „pentru ca m-au ajutat să pun niște baze solide pentru dezvoltarea mea ulterioară, în special doamnei diriginte (actualmente directoare) Carmen Andronachi, nu doar pe plan profesional, ci și pe plan social”.

