Procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au continuat acțiunile periodice de destructurare a grupărilor celor care încearcă să „ridice capul” pe piața traficului de droguri. Doi tineri din Frătăuții Noi sunt arestați preventiv după ce s-au adunat date și probe că vindeau canabis, dar și că au semănat semințe și au ajuns cu plantele de canabis la recoltare.
Practic, rezultă din datele de anchetă, tinerii au realizat căpot obține din cultivarea și vinderea canabisului sume importante de bani, astfel că au renunțat la agricultură și au trecut la această cale mai facilă de a face bani. Practic, tot un fel de agricultură, dar una care le putea aduce bani mulți în timp scurt. Afacerea ilegală le-a adus însă celor doi mari probleme cu legea și deja mai bine de o lună de arest preventiv. Grav este și că în mica grupare de traficanți s-a ajuns și la șantaj asupra unui minor.
Polițiștii au găsit la percheziții patru plante ajunse la maturitate
La data de 1 aprilie 2019, polițiștii specializați de la Serviciul Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava s-au sesizat despre faptul că pe raza comunei Frătăuții Noi sunt cel puțin doi tineri care încearcă să înființeze o cultură de canabis, urmărind obținerea de fragmente vegetale, apte pentru a fi valorificate clienților.
Din cercetări a rezultat că Mihăiță Buzec, în vârstă de 22 de ani, și Șerban Lazăr, tot de 22 de ani, au procurat, de la finele anului 2018, canabis din surse necunoscute și l-au vândut cu prețul de 50 de lei gramul mai multor consumatori, prin intermediul unui minor.
Anchetatorii aveau deja date că aceștia au o cultură de canabis, astfel că au acționat la momentul oportun.
Pe 18 iulie a.c. în acest caz s-au efectuat percheziții, ocazie cu care, de la locuința lui Mihăiță Buzec au fost ridicate patru plante de culoare verde ajunse la maturitate cu caracteristici asemănătoare plantelor de canabis. Tinerii cultivaseră mai multe plante de canabis, pe care le-au îngrijit, însă doar cele patru fire au ajuns la maturitate.
Ulterior, s-a certificat că este vorba de canabis, cu o masă netă de peste 220 de grame după uscare. Este vorba de frunze, tulpini și rădăcini, care în stare naturală au avut masa netă de 750 de grame.
Minorul care le vindea canabisul, șantajat
Ancheta și monitorizarea efectuată au mai dus la descoperirea unei fapte grave, pentru care răspund acum ambii inculpați.
În cursul lunii ianuarie 2019, pentru că minorul care le vindea canabisul nu a mai dorit să continue această afacere periculoasă, cei doi l-ar fi amenințat cu diverse acte de violență atât pe el, cât și pe membrii familiei sale. Mai mult, minorul le-ar fi dat celor doi diferite sume de bani, pentru ca aceștia să nu pretindă să continue împreună cu ei comercializarea de diferite cantități de canabis.
Anchetatorii au mai aflat, în urma perchezițiilor și a ridicării sistemelor informatice, că Buzec avea gânduri mari de extindere a afacerii, acesta având o discuție în cadrul căreia era interesat să comande o cantitate de 4 sau 5 kilograme de substanțe.
În aceste condiții, Buzec și Lazăr au fost puși sub acuzare atât pentru „trafic de droguri de risc”, în modalitățile „cultivare, procurare, deținere, punere în vânzare și vânzare”, cât și pentru șantaj.
Argumentele care au dus la arestarea celor doi
Procurorii de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, au arătat în solicitarea de arestare preventivă că există suspiciunea rezonabilă, bazată pe probe, că cei doi inculpați au săvârșit infracțiunile de care sunt acuzați, astfel că, pe baza evaluării gravității faptelor, a modului și a circumstanțelor de comitere a acestora, se constată că privarea de libertate a ambilor este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică. Cum ancheta continuă și mai sunt de audiat martori, se consideră că cei doi inculpați ar putea pune o presiune pe aceștia dacă ar fi în libertate.
Procurorii au apreciat că inculpații au determinat consecințe extrem de dăunătoare pentru sănătatea publică, în condițiile în care fenomenul consumului de droguri este în creștere, iar persoane ca cei doi tineri din Frătăuții Noi întrețin această stare de pericol public prin alimentarea pieței negre cu astfel de produse în scopul obținerii de beneficii financiare sau altfel de avantaje personale.
Până acum, atât magistrații de la Tribunalul Suceava, cât și de la Curtea de Apel au admis propunerile de arestare.
Cei doi tineri sunt deja în a doua lună de arest preventiv.
Cei tineri în vârstă de 22 de ani se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.
Procurorii DIICOT continuă ancheta, pentru a stabili întreaga activitate infracțională, toate persoanele implicate, și a verifica și alte posibile fapte de care ar fi vorba cu privire la cei implicați.
Dosar DIICOT
Doi tineri au ajuns în arest după ce au dat agricultura clasică pe cultivarea canabisului și apoi au ajuns și la șantaj
