Inginerii pastelor făinoase

Doi suceveni s-au calificat la Campionatul Mondial de poduri din paste făinoase, de la Budapesta



Echipa sucevenilor a realizat un pod din spaghete, penne și adeziv, capabil să susțină 393.5 kilograme
Echipa sucevenilor a realizat un pod din spaghete, penne și adeziv, capabil să susțină 393.5 kilograme

Cu toate că nu sunt bucătari, doi tineri suceveni cunosc aproape toate secretele pastelor făinoase. Au întors pe toate părțile kilograme întregi de spaghete, penne, cannelloni și bucatini, însă nu pentru a găti delicii italiene, ci pentru a realiza un pod din paste făinoase capabil să susțină sute de kilograme.
Sucevenii Ana Maria Carpea și Alexandru Țigănescu, studenți ai Facultății de Construcții, specializarea Inginerie Civilă, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, s-au calificat la Campionatul Mondial de poduri din paste făinoase, competiție ca va avea loc la Budapesta, la finele acestei luni.
Alături de alți doi colegi, tinerii au participat, la Cluj, la Concursul studențesc de poduri de paste făinoase, unde și-au adjudecat premiul I, fapt ce le-a asigurat participarea la competiția mondială de la Budapesta. Campionatul de la Budapesta le va testa creativitatea și-i va pune față în față cu una dintre cele mai mari provocări ale unui inginer constructor: să proiecteze și să realizeze un pod din paste făinoase. Chiar dacă pare o glumă nu este deloc așa, mai ales că structurile studenților vor trebui să susțină câteva sute de kilograme.
Au lipit pastele cu adeziv pe care l-au uscat cu foehnul
Concursul de la Cluj a avut rolul unei etape de selecție pentru Campionatul Mondial de poduri din paste făinoase, din Ungaria. Șapte echipe ale Universității Tehnice din Cluj s-au înscris în concurs, însă doar trei vor reprezenta România în Ungaria.
Echipa sucevenilor a realizat un pod din spaghete, penne și adeziv, capabil să susțină 393,5 kilograme, rezistența acestuia plasând echipa pe prima treaptă a podiumului.
Potrivit lui Alexandru Țigănescu, „pentru construcția arcelor am folosit penne de 2 centimetri, iar pentru tiranți, spaghete lungi de 50 de centimetri. Pennele le-am cumpărat dintr-un hipermarket, însă spaghetele de care aveam nevoie nu se găsesc în România, astfel că ni le-a adus cineva din Austria”.
„Macaroanele” au fost îmbinate cu adeziv.
„Am folosit un adeziv care nu se lipește instant, astfel la fiecare lipitură am folosit foehnul pentru a economisi timp”, a mai mărturisit suceveanul.
Potrivit cerințelor competiției, masa totală admisă a machetelor a fost de 1.000 de grame. O altă regulă a fost ca podul din paste făinoase să nu depășească lungimea de 1 metru, lățimea de 13 centimetri și înălțimea de 60 de centimetri.
Din echipa celor doi suceveni au mai făcut parte Dana Maria Chețan și Paul Musta.
Pastele perfecte sunt greu de găsit
Construirea unei structuri din acest material presupune cunoștințe inginerești cât se poate de serioase, tinerii lucrând la ineditul pod timp de o săptămână. Nu-i lucru ușor să găsești pastele perfecte, calitatea acestora fiind esențială pentru ca structura să reziste la o greutate cât mai mare.
„Pastele trebuie să aibă regularitate geometrică, să nu prezinte deformații, să aibă o culoare constantă, fără pete. Ca o concluzie, pot să spun că a fost o competiție reușită, cu rezultate promițătoare, concurență puternică și emoții pe măsură. Profesorii care s-au ocupat de coordonare sunt: drd. ing. Ioana Marchiș, conf. dr. ing. Gobesz Zsongor și decanul facultății, conf. dr. ing. Nicolae Chira, cărora le mulțumim”, a mai menționat Alexandru.
Cât despre campionatul de la Budapesta, acesta se află la cea de-a IV-a ediție. Anul trecut, în competiție s-au înscris tineri din Ungaria, Germania, Bulgaria, Lituania, Portugalia și România.
Locul III la Debrecen
La finele anului trecut, tinerii au realizat un pod din paste făinoase ce a susținut 210 kg, aceștia clasându-se pe podiumul unei competiții desfășurate în Debrecen, Ungaria. În cadrul concursului din Ungaria, acesta a fost cel mai bun rezultat obținut de echipele care au reprezentat România.



Suceveanul Alexandru Țigănescu
Suceveanul Alexandru Țigănescu
Echipa sucevenilor a realizat un pod din spaghete, penne și adeziv, capabil să susțină 393.5 kilograme
Echipa sucevenilor a realizat un pod din spaghete, penne și adeziv, capabil să susțină 393.5 kilograme
Echipa sucevenilor a realizat un pod din spaghete, penne și adeziv, capabil să susțină 393.5 kilograme
Echipa sucevenilor a realizat un pod din spaghete, penne și adeziv, capabil să susțină 393.5 kilograme
Echipa sucevenilor a realizat un pod din spaghete, penne și adeziv, capabil să susțină 393.5 kilograme
Echipa sucevenilor a realizat un pod din spaghete, penne și adeziv, capabil să susțină 393.5 kilograme
Echipa sucevenilor a realizat un pod din spaghete, penne și adeziv, capabil să susțină 393.5 kilograme
Echipa sucevenilor a realizat un pod din spaghete, penne și adeziv, capabil să susțină 393.5 kilograme


Recomandări

Cercetător sucevean, cu activitate bogată în domeniul seismologiei, evidențiat în publicația Ministerului Cercetării

Alexandru Țigănescu, cercetător în cadrul Laboratorului de Seismologie Inginerească al Institutului de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului
Alexandru Țigănescu, cercetător în cadrul Laboratorului de Seismologie Inginerească al Institutului de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Echipa Națională de handbal tineret a României, cu șapte suceveni în lot, a obținut calificarea la Mondialele de anul viitor