Doi renumiți doctori germani, prof. dr. Jörg Wellmer, epileptolog și șeful Departamentului de Epileptologie de la Spitalul Universitar Knappschaftskrankenhaus din Bochum, și PD dr. Marec Von Lehe, neurochirurg, șeful Departamentului de Neurochirurgie de la Ruppiner Kliniken, din Neuruppin, vor realiza, săptămâna viitoare, alături de echipa de doctori de la Centrul Nord-Est Carpatic de Epilepsie din cadrul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, o intervenție de chirurgie a epilepsiei, în premieră pentru unitatea medicală suceveană.
Dr. Ana Miron, coordonatorul centrului de epilepsie de la Spitalul de Urgență Suceava, a declarat că intervenția chirurgicală planificată pentru data de 7 iunie a.c. este prima realizată în cadrul parteneriatului cu clinicile germane amintite și face parte din workshopul dedicat Zilei Chirurgiei Epilepsiei, organizat la spitalul din Suceava.
„Diagnosticul și tratamentul pacienților cu epilepsie și alte manifestări paroxistice cerebrale necesită o expertiză specială, efectuată în centre de epilepsie specializate. Centrul de epilepsie de la Spitalul Județean de Urgență «Sf. Ioan cel Nou» Suceava oferă o astfel de expertiză și, pentru a asigura servicii medicale specializate de înaltă calitate, avem colaborare cu cele mai experimentate centre de epilepsie din Germania. Pentru data de 7 iunie este planificată intervenția de amigdalhipocampectomie selectivă, într-un caz de epilepsie mezială temporală farmacorezistentă cu scleroză de hipocamp stâng, care va fi efectuată de echipa medicală romano-germană, sub conducerea PD dr. Marec Von Lehe”, a precizat dr. Ana Miron.
În cadrul workshopului, care va începe la ora 10.00, medicii participanți vor avea ocazia să-i asculte pe prof. dr. Jörg Wellmer, cu expunerea ”Chirurgia epilepsiei: de ce și pentru cine?”, PD dr. Marec Von Lehe – ”Chirurgia epilepsiei: Întotdeauna personalizat”, iar după acestea, împreună cu dr. Ana Miron va fi prezentat diagnosticul epileptic prechirurgical, cu discutarea rezultatelor evaluării prechirurgicale.
Manifestarea se adresează medicilor din cele mai diverse specialități, atât neurochirurgi, neurologi și anesteziști, cât și medici de familie implicați în depistarea precoce a manifestărilor epileptiforme și în urmărirea pacienților aflați în tratament.