Protecția copilului

Doi frățiori au ajuns în grija statului, după ce mama lor a fugit dintr-un centru maternal



Doi frățiori au ajuns în grija statului, după ce mama lor a fugit dintr-un centru maternal. Femeia a ajuns în centrul maternal sucevean la sfârșitul lunii septembrie, pe motiv că nu are locuință și nu are unde să se adăpostească cu cei doi copii minori. Copiii nu aveau acte de identitate și doar pentru unul dintre ei exista certificat constatator al nașterii. Din declarațiile mamei a reieșit faptul „că a locuit la diverse adreseși nu păstrează legătura cu familia”.
Directorul executiv adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că „pe parcursul celor câteva zile cât mama a stat în centrul maternal, au fost făcute demersurile pentru întocmirea certificatelor de naștere pentru copii. Mama nu a dat dovadă de calități materne în îngrijirea copiilor săi”. Când au fost aduși de mamă, cei doi copii erau murdari și plini de păduchi. Deși îndrumată de personalul de specialitate în sensul îngrijirii și educării copiilor, „mama – după cum a declarat Margareta Isăilă – avea un comportament agresiv față de copiii săi, iar pe 26 septembrie a părăsit centrul, neanunțând personalul de serviciu”.
Cei doi copii au rămas în grija personalului de serviciu al centrului. Pentru că mama minorilor nu a revenit în centru, semn că i-a abandonat, s-au instituit măsuri de protecție specială pentru copii, la un asistent maternal profesionist.
La 8 luni, hrănită doar cu lapte și banană cu biscuiți
O fetiță în vârstă de 8 luni a ajuns în grija unui asistent maternal profesionist, după ce asistenții sociali au constatat că „micuța nu se sprijinea pe piciorușe, nu putea sta nici în șezut fără sprijin și nu se prindea de mâinile mamei, cum ar fi fost normal”. Mama fetiței le-a povestit asistenților sociali că și-a hrănit copilul „doar cu lapte și banană cu biscuiți”, ceea ce este foarte puțin pentru vârsta ei.
Directoarea Margareta Isăilă ne-a spus că „mama fetiței prezintă un vizibil retard mintal și nu poate mai mult de atât, iar tatăl este mereu plecat la muncă, cu ziua, și nu poate să-și supravegheze copilul, motiv pentru care a fost instituită măsura de protecție pentru fetiță la un asistent maternal profesionist. Copilul, care nu știa inițial să sugă, mănâncă acum foarte bine, a fost înscris la un medic de familie, și-a revenit și are o evoluție foarte bună”.
81 de sesizări la Protecția Copilului, în septembrie
Minora îngrijită acum de o „mamă de profesie” a rezultat dintr-o relație de concubinaj. La prima deplasare la domiciliul părinților ei, în luna martie a acestui an, asistenții sociali am constatat că minora e îngrijită corespunzător, iar tatăl a declarat că sub nici o formă nu dorește o măsură de protecție, luându-și angajamentul că se va ocupa personal de creșterea și îngrijirea fetiței, „deoarece mama are nevoie de sprijin și îndrumări clare, adică prezintă un vizibil retard mintal”. „Cazul a fost monitorizat din luna martie și până în prezent. În luna septembrie, am reevaluat situația minorei. Am găsit-o pe mamă dormind, împreună cu minora, iar tatăl era plecat la muncă în sat. În timpul discuțiilor purtate cu mama, fetița s-a trezit. Reprezentanții instituției au încercat să se joace cu ea, dar au observat că nu are deprinderile unui copil de 8 luni. Asistenții sociali și-au dat seama că mama nu se poate ocupa de creșterea, îngrijirea și educarea minorei”, a completat Margareta Isăilă.
În cadrul Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență din cadrul DGASPC Suceava, în luna septembrie au fost înregistrate 81 de cazuri de urgență, din care 22 au fost confirmate cu menținerea copiilor în familie, iar pentru 13 cazuri de neglijare s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență.



Recomandări

Campanie umanitară pentru o tânără care s-a născut în ziua în care i-a murit tatăl, apoi a fost crescută de stat. Are nevoie de o casă!

Campanie umanitară pentru o tânără care s-a născut în ziua în care i-a murit tatăl, apoi a fost crescută de stat. Are nevoie de o casă!
Campanie umanitară pentru o tânără care s-a născut în ziua în care i-a murit tatăl, apoi a fost crescută de stat. Are nevoie de o casă!

Recomandările medicilor în privința copiilor aflați în tabere, a bebelușilor și a bolnavilor cronici pentru zilele caniculare

Recomandările medicilor în privința copiilor aflați în tabere, bebelușilor și bolnavilor cronici pentru zilele caniculare
Recomandările medicilor în privința copiilor aflați în tabere, bebelușilor și bolnavilor cronici pentru zilele caniculare

Polițiștii i-au avertizat pe tineri, timp de o săptămână, privind „Selfie-ul pe tren”, o nebunie care a provocat doi morți și doi răniți grav în județul nostru