Ofertă

Doctorii, bucătarii, specialiștii IT și culegătorii de mazăre din România, căutați pe piața muncii din UE



Românii cei mai doriți în celelalte țări ale Uniunii Europene sunt, în continuare, doctorii, inginerii IT, dar și bucătarii, ospătarii sau culegătorii de mazăre. În această perioadă, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Suceava are o ofertă de 385 de locuri de muncă transmise de angajatori din Germania, Marea Britanie, Danemarca, Irlanda, Olanda, Franța, Austria și Ungaria. Cele mai multe posturi pe care s-ar putea angaja români sunt în Germania – de educatoare, asistent medical, electrician, asistent/însoțitor persoane în vârstă, instalator întreținere, instalații sanitare, încălzire, aer condiționat, electronist, armurier, vopsitor, tâmplar, mecanic și mecanic auto, bucătar, supraveghetor de noapte, barman și personal de serviciu.
Marea Britanie are nevoie de analiști financiari, administratori bază de date, analiști și analiști programatori.
Danemarca are o ofertă de 100 de locuri pentru lucrători în agricultură, la cules mazăre.
Pentru Irlanda oferta este de zece posturi de medic psihiatru, unul de doctor oftalmolog, 14 de asistentă medicală și 40 de locuri de tranșator carne. De 20 de măcelari au nevoie și angajatorii olandezi.
Medicii români sunt doriți și în Franța, în specializările anestezie, urgențe, medicină generală (zece posturi), oftalmologie, diabetologie, geriatrie și ginecologie. Salariile oferite pentru medici sunt, în funcție de specializări, de câteva mii de euro lunar. Tot pentru Franța mai sunt vacante posturi de kinetoterapeut, terapeut ocupațional, logoped, sudor și strungar.
Austria are pentru români 21 de slujbe
Austria are pentru români 21 de slujbe, ca zugrav, zidar, tâmplar, organizator șantier, electrician, dulgher, faianțar, sticlar, macaragiu, parchetar.
Cele mai puține slujbe pentru români sunt în Ungaria, doar trei, pentru ingineri mecanici.
Pentru toate posturile angajatorii străini solicită cunoașterea limbii țării în care ar urma românii să lucreze sau măcar a limbii engleze, ca limbă de circulație internațională, cum este cazul slujbelor din Danemarca (nivel mediu), Irlanda (fluent pentru doctori și asistente medicale, minim pentru măcelari), Olanda (nivel mediu), Ungaria.
Ca regulă generală, cei care aplică pentru posturile vacante din UE au mai mari șanse de angajare dacă vorbesc cel puțin o limbă de circulație internațională și dacă au experiență în domeniul pentru care au depus dosarele. De asemenea, un rol important îl are și modul de întocmire a CV-urilor. Persoanele interesate de aceste locuri de muncă sau de consiliere în vederea întocmirii unui CV se pot adresa Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.



Recomandări

Comerțul online duce piața de poștă și curierat la peste 4 miliarde lei – locul 57 în lume

Raport UE: România, pe ultimul loc la cheltuieli pentru sănătate și la investigații RMN și CT

Locuri de muncă în străinătate: Asistenți medicali și bucătari, căutați în Irlanda, Marea Britanie și Norvegia

Prețurile bunurilor de consum și serviciilor din România: Electronicele, mai scumpe decât în Germania și peste media UE