Doar unul din zece suceveni și-a activat cardul de asigurări de sănătate. Așa reiese dintr-o situație prezentată ieri de purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Anda Sălăgean, în care se precizează că, la nivelul județului, 387.200 de carduri de asigurări de sănătate au fost tipărite și urmau a fi distribuite titularilor prin poștă. Dintre acestea, 19.990 nu au ajuns la beneficiari și au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. În 2015, alte 19.387 carduri de asigurări de sănătate au fost împărțite populației prin poștă, iar din acest lot au mai fost returnate la CAS Suceava încă 1.043 de carduri. Cardurile returnate de Poștă sunt distribuite asiguraților la sediul CAS Suceava, de luni până joi, între orele 09.00-15.00, și vineri, între orele 09.00-13.00. În perioada 9 ianuarie – 13 martie 2015, CAS Suceava a distribuit la solicitarea asiguraților un număr de 2.582 de carduri, a adăugat Anda Sălăgean.
Responsabilul de relațiile cu presa a precizat că cea mai mare parte a furnizorilor de servicii medicale aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava și-au achiziționat cititoare de carduri, iar la nivelul județului au fost activate 36.991 de carduri naționale de asigurări de sănătate. Pe de altă parte, a mai spus Anda Sălăgean, 37 de suceveni au refuzat din diverse motive să primească cardul de asigurări de sănătate, chiar dacă de la 1 mai acest document electronic va fi obligatoriu. Anda Sălăgean a precizat ieri că persoanele care nu doresc să intre în posesia cardului vor primi un alt document care să le ateste statutul de plătitori de contribuții la Sănătate.
Adeverință de asigurat în locul cardului de sănătate pentru cei care resping cardul
Subiectul referitor la cardul de asigurări de sănătate a fost îndelung discutat. Mai multe organizații religioase au susținut că cip-ul acestor carduri conține un număr diabolic, 666, iar cuvântul „card”, citit invers, se transformă în „drac”.
Anda Sălăgean a anunțat ieri că persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință primirea cardului trebuie să se prezinte la sediul CAS Suceava pentru a depune o declarație pe proprie răspundere în acest sens. Aceste persoane vor preda cardul de asigurări de sănătate, în cazul în care au intrat deja în posesia lui, și vor primi în schimb o adeverință de asigurat, care are o valabilitate de trei luni.
„Menționăm că această alternativă presupune deplasarea periodică a asiguratului la casa de asigurări pentru a solicita adeverința de asigurat. Până la această dată, avem înregistrate un număr de 37 persoane care au refuzat și au returnat instituției noastre cardul de asigurări de sănătate. Cardurile returnate de către asigurații care le refuză vor rămâne la casa de asigurări, de unde le pot ridica oricând, în cazul în care revin asupra deciziei de a nu deține acest card”, a adăugat Anda Sălăgean.
Șase suceveni au anunțat la CAS că au pierdut deja cardul de sănătate
Anda Sălăgean a făcut și o serie de precizări legate de acest document. Astfel, ea a explicat că persoanele care au pierdut sau au deteriorat cardul ori și-au schimbat datele de identificare vor beneficia de un alt card pe baza unei cereri făcute la CAS, unde vor plăti și cheltuielile de producție și distribuire prin poștă.
„Până la această dată, avem înregistrate șase persoane care ne-au informat că au pierdut cardul național de asigurări de sănătate. Persoanele ale căror carduri sunt nefuncționale sau au fost inscripționate cu date greșite vor obține un alt card, fără costuri, în urma unei cereri depuse la CAS. Toate aceste prevederi vor fi reglementate legislativ până la sfârșitul lunii martie”, a spus responsabilul de relațiile cu presa.
Potrivit purtătorului de cuvânt al CAS Suceava, cardul național de asigurări de sănătate conține doar datele de identificare ale asiguratului, nu și datele medicale. Un minim de date pot fi inscripționate de medicul de familie doar la cererea asiguratului. Acordul privind donarea de organe se realizează în baza legislației în vigoare care prevede declarația notarială și înregistrarea ei în registrul donatorilor, a precizat Anda Sălăgean.
Ea a adăugat că, pe card, ca și în memoria electronică a cardului, sunt imprimate următoarele informații: numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul cardului, data nașterii asiguratului, termenul de valabilitate al cardului (cinci ani). Anda Sălăgean a făcut un apel către sucevenii care au primit cardul să îl activeze la prima vizită la medicul de familie și să îl utilizeze atunci când solicită servicii medicale, chiar dacă până la 1 mai acest document nu este obligatoriu. Ea a atras atenția asupra faptului că acest card nu trebuie să rămână niciodată la medic sau la alt furnizor de servicii medical. „De fiecare dată, asiguratul va valida serviciul și își va lua cardul înapoi”, a avertizat Anda Sălăgean.
Medicii de familie nu sunt interesați să distribuie cardurile pacienților
Din datele transmise ieri de Anda Sălăgean mai reiese că nici un medic de familie nu a solicitat Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava să i se elibereze pentru unul sau mai mulți pacienți înscriși pe listă cardul de asigurări de sănătate, deși legea le permite doctorilor un astfel de demers. Inițiativa ar fi fost bine-venită mai ales pentru bolnavii nedeplasabili sau din zone îndepărtate care din diverse motive nu și-au primit cardul prin poștă, iar acum trebuie să facă un drum până la sediul CAS, pentru a ridica acest document în baza unei cereri.
„Medicii de familie știu că pot veni în sprijinul asiguraților de pe listele proprii, ridicând de la CAS și apoi distribuind cardurile de sănătate pacienților, dar nici unul nu a solicitat instituției noastre acest lucru”, a informat ieri Anda Sălăgean, purtătorul de cuvânt al CAS Suceava.
Anda Sălăgean a arătat că, de la 1 mai, cardul de asigurări de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale decontate de stat. Prin intermediul acestui document electronic se va face dovada calității de asigurat, iar serviciile medicale și farmaceutice vor fi validate și decontate doar pe baza cardului. Excepție fac serviciile medicale din pachetul minim, transportul sanitar, dispozitivele medicale distribuite prin servicii poștale și unele investigații medicale paraclinice-anatomie patologică.
Cardul de asigurări de sănătate va fi codul de acces pentru toate sistemele informatice ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și una din cheile de acces la Dosarul Electronic de Sănătate, a mai spus Anda Sălăgean. Ea a explicat că utilizarea acestui document va permite transparentizarea și eficientizarea modului în care sunt cheltuiți banii în sistemul asigurărilor de sănătate și un control foarte bun al utilizării fondurilor. „Cardul certifică prezența pacientului la furnizorul de servicii medicale sau farmaceutice și vom deconta astfel doar servicii medicale reale, de care a beneficiat asiguratul”, a punctat responsabilul de relațiile cu presa.
Ea a ținut să precizeze că procesul de tipărire și de distribuire a cardului de sănătate continuă pentru asigurații care vor împlini vârsta de 18 ani și/sau dobândesc calitatea de asigurat. „Până la primirea cardului de sănătate, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverințe care înlocuiește cardul, valabilă nu mai mult de 30 de zile de la emiterea acesteia”, a subliniat purtătorul de cuvânt al CAS Suceava.
CAS
Doar unul din zece suceveni și-a activat cardul de asigurări de sănătate
