Penurie

Doar un singur țăran a veni ieri în piețele sucevene să vândă miei



Doar un singur țăran a veni ieri în piețele sucevene să vândă miei
Doar un singur țăran a veni ieri în piețele sucevene să vândă miei

– Cu câteva zile înainte de Paște, mieii sunt o raritate până și în piața centrală a Sucevei
Cu doar câteva zile înaintea Paștelui, mieii sunt o raritate în piețele sucevene, până ieri doar un singur crescător venind la Piața Centrală cu miei de vânzare. Conform celor declarate de către șeful Direcției Administrației Piețelor Suceava, Gelu Greceanu, în celelalte piețe din municipiu nu a fost urmă de comercianți de miei. Gelu Greceanu a spus că oferta de miei este anul acesta mult mai slabă decât cea de anul trecut, când oricum producătorii au rămas cu miei nevânduți, care ulterior au fost preluați de o firmă turcească.
Cumpărătorii care au ajuns ieri la Piața Centrală până pe la ora 13.00 au avut șansa de a cumpăra carne de miel, oferta fiind destul de redusă și asta pentru că singurul comerciant a adus la vânzare 10 miei. Dacă dis de dimineață prețul era de 180.000 lei pe kilogramul de miel, producătorul a scăzut prețul până la 170.000 de lei vechi.
Hala special amenajată pentru miei în Piața Centrală a fost vizitată ieri de multă lume, însă puțini s-au încumetat să cumpere la prețul respectiv, considerând că li se cere prea mult și că prețul va scădea în zilele următoare.
„E mult, ce să mai zic, era mult și 150.000 de lei, dar așa… Nu o să mâncăm miel anul ăsta, că noi bătrânii oricum nu avem de unde scoate peste un milion de lei pentru un miel întreg”, explica ieri un pensionar.
La rândul său, crescătorul, originar din Mihoveni, motiva că i s-a cerut la abator o taxă de 120.000 de lei vechi pentru fiecare animal sacrificat și că nu poate „lăsa prețul” mai jos pentru că nu ar mai ieși în profit. Crescătorul, pe nume Ion Grețcan, crede că anul acesta vor fi miei puțini pe piață din cauza condițiilor impuse de noile norme veterinare. Bărbatul a spus că va reveni miercuri dimineață în piață cu miei.
Producătorii care vor să comercializeze miei trebuie obligatoriu să îi sacrifice în abatoarele autorizate și doar mieii înmatriculați și aflați în evidențele veterinarilor pot ajunge ulterior în comerț, animalele trebuind să aibă certificate de sănătate.
Șeful Direcției Administrației Piețelor Suceava precizează că anul acesta, crescătorii de ovine au de înfruntat o concurență serioasă din partea hypermarket-urilor, care deja au pus în vânzare carne de miel, la prețuri ce variază între 170.000 de lei vechi și puțin peste 220.000 de lei vechi kilogramul.



Recomandări

Semnal de încurajare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor, care oferă avantaje și crescătorilor, și cumpărătorilor

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava

Semnal de încurajare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor, care oferă avantaje și crescătorilor, și cumpărătorilor

Liderul PNL Suceava a discutat cu peste 1.000 de cetățeni din piața din Arbore, cărora le-a explicat cum pot să își vândă produsele