Două persoane, soț și soție, dintre cele 12 care au consumat, săptămâna trecută, carne de mistreț infestată cu Trichinella spiralis, s-au prezentat la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava pentru consultații, investigații și tratament. Șeful secției Boli infecțioase din spital, dr. Monica Terteliu, a declarat că cei doi soți au venit încă de vineri și au fost consultați, li s-au recoltat analize pentru testele serologice și au primit tratament. Indicat ar fi să se prezinte și celelalte 10 persoane, înainte să apară primele simptome de boală.
Reamintim că cei 12 oameni au mâncat carne provenită de la doi mistreți vânați pe un fond de vânătoare aflat pe raza localităților Dolhasca și Dolhești, care au ieșit pozitiv la trichină. Focarul de boală a fost notificat la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, au fost anunțate autoritățile de sănătate publică, iar porțiunile de carcasă pozitive au fost identificate, confiscate și neutralizate.
În această perioadă, când consumul de carne de porc crește, atât DSVSA, cât și Direcția de Sănătate Publică Suceava avertizează asupra necesității examenului cărnii pentru depistarea eventualei infestări cu Trichinella.
„Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc”, a transmis directorul DSP, dr. Liliana Grădinariu, printr-un comunicat de presă.
Trichineloza este o boală produsă de un parazit din genul Trichinella. Contaminarea se produce prin ingestia de carne parazitată de porc, porc mistreț, urs, dar și de cal sau nutrie, consumată crudă sau insuficient preparată termic, care conține larve vii închistate de Trichinella spiralis. La capătul traseului prin organismul uman larvele se localizează în musculatură. Gravitatea bolii la om depinde de numărul larvelor ingerate. S-a constatat că persoanele care au mai puțin de 10 larve/ gramul de mușchi nu prezintă simptome de boală, în timp ce persoanele infectate cu 50-100 larve/g fac o formă severă de trichineloză. Doza letală pe kg corp în valoare absolută este de 5.800 larve. Așa se explică faptul că într-un focar de trichineloză numai o parte din persoanele care au consumat din aceeași carne infestată fac boala și la acestea apare sub diferite forme clinice. În formele grave larvele invadează plămânul, inima sau sistemul nervos central și pot apărea polinevrite, meningită, encefalită, delir, miocardită etc.
Diagnosticată la timp, trichineloza la om poate fi tratată
Decesul poate surveni în 5-10% din cazuri. Severitatea clinică a anumitor forme de boală, care poate da complicații neurologice și cardiace și riscul ca persoana infestată să moară, explică importanța cunoașterii acestei parazitoze și impactul pe care îl are asupra sănătății publice.
Este important de știut că trichineloza la om poate fi tratată, reușita tratamentului fiind condiționată în primul rând de rapiditatea stabilirii diagnosticului.
Boala nu se transmite de la om la om, dar în carnea animalelor parazitul rămâne viabil timp îndelungat, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată.
Dr. Grădinariu a arătat că factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; prepararea termică “în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic, precum pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă; achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate; tăierea clandestină a animalelor.
Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor
Pentru a preveni îmbolnăvirea se recomandă achiziționarea cărnii numai din centre comerciale specializate, iar în cazul în care este vorba despre carnea porcului sacrificat din propria gospodărie sau de carnea de vânat, să trimită probe din aceasta pentru examen trichineloscopic în centrele autorităților sanitar-veterinare autorizate și să respecte recomandările acestora. La tocarea cărnii de porc / vânat se recomandă să se folosească o mașină destinată acestei activități, acordând o atenție sporită la curățarea înainte și după folosire, precum și la curățarea tuturor suprafețelor și a instrumentelor folosite. Carnea pentru refrigerat și pentru gătit să fie tăiată în bucăți de maximum 15 cm grosime și în timpul gătirii să se urmărească atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri. Resturile/măruntaiele/sângele provenite de la vânat/ porc care urmează să fie hrană pentru animale trebuie obligatoriu prelucrate termic.
Persoanele care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate trebuie să se prezinte la medic.