O nouă experiență memorabilă pentru copiii, părinții și cadrele didactice ale școlii noastre o reprezintă proiectul Discover, desfășurat în parteneriat cu AISEC (președinte, studenta Irina Strugari și vicepreședinte, studentul Gelu Cojocariu) și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în perioada 3-14 iulie 2017. Astfel, patru studente din China (On Ting Chan, Li Sijie, Han Zheng) și Republica Cehă (Nikola Hajkova), voluntare internaționale în acest proiect, pline de entuziasm și dorință de a împărtăși din tradițiile și metodele nonformale utilizate în țările din care provin, au reușit să producă un impact puternicasupra celor 72 de elevi din școala noastră participanți la trainingurile susținute și conduse cu responsabilitate și competență de acestea.
Discover este primul proiect de educație nonformală ce se adresează nivelului primar și gimnazial, transmițând cu tărie că educația reprezintă cheia viitorului. Inițiatorii și profesorii organizatori cred în potențialul copiilor și vor să le ofere un spațiu în care aceștia să-și dezvolte abilitățile de comunicare în limba engleză, de dialog, de viață, dincolo de curricula școlară. Copiii se simt astfel conectați la întreaga lume și conștientizează necesitatea învățării constante din orice experiență pe care o trăiesc, doar în acest fel devenind mai buni, mai activi, mai implicați.
Școala Gimnazială „Petru Comarnescu” din Gura Humorului s-a transformat din nou într-un spațiu de experimentare și învățare, în care două grupe de elevi (începători și avansați) au avut șansa de a descoperi noi culturi (asiatică și europeană), modul în care ele interacționează (diferențe și asemănări), jocuri și activități prin care s-au atins diverse tematici, precum: povestea mea, eroul meu, responsabilitatea mea, discursul public etc. Orele de curs au fost interactive și distractive, atât voluntarele cât și copiii implicându-se total. Metodele utilizate au încurajat învățarea activă, în cooperare, având drept scop formarea unor cetățeni responsabili, toleranți, promotori ai valorilor democratice, indiferent de etnie, religie, rasă. Calitatea materialelor folosite pe parcursul activităților a fost excelentă, acestea fiind potrivite și adecvate diferitelor situații educaționale.
Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat o tradiție în școală de a accepta astfel de provocări, susținute de directorii școlii, prof. Argentina Smiganoschi și prof. Eniko Lămășanu, propuse și promovate de prof. Simona Varvaroi, responsabil și coordonator de proiecte educaționale europene, în colaborare cu o valoroasă echipă de profesori inimoși, oameni deschiși spre idei și experiențe noi. De aceea, în calitate de organizator al acestui proiect la nivelul școlii, alături de doamna director Eniko Lămășanu, un cadru didactic dedicat și pasionat, mulțumim pentru tot sprijinul acordat pe parcursul celor două săptămâni tuturor elevilor, părinților și colegilor profesori care au făcut posibilă derularea cu succes a proiectului Discover în școala noastră.
Feedback-ul participanților a fost atât de bun încât suntem convinși că am reușit încă o dată, așa cum spunea R.W. Emerson, să „nu mergem pe unde ne-a dus drumul, ci să mergem pe unde nu a existat unul și să lăsăm o urmă.”
Prof. Simona Maria Varvaroi – consilier educativ, organizator al proiectului Discover la nivelul școlii
Discover – un alt proiect de succes derulat în Școala Gimnazială ,,Petru Comarnescu” din Gura Humorului
