Directorul AJVPS, Nicolae Goicea, acuzat că pune în circulație carne de vînat neanalizată la laborator



Directorul AJVPS, Nicolae Goicea, acuzat că pune în circulație carne de vînat neanalizată la laborator
Directorul AJVPS, Nicolae Goicea, acuzat că pune în circulație carne de vînat neanalizată la laborator

– Șeful veterinarilor suceveni susține că acesta a atentat la sănătatea publică din cauză că cea mai mare parte din carnea provenită din vînat a fost dată în consum fără a fi efectuate analize de laborator, deși legea obligă asociația să se ocupe de recoltarea probelor și trimiterea lor la laboratorul DVSA
– În replică, Nicolae Goicea spune că directorul DVSA Suceava îi plătește acum niște polițe și asta pentru că în urmă cu aproximativ 5 ani a rămas fără permis de vînătoare din cauză că a fost prins la braconaj
– „Domnul Dulgheru a ajuns în funcția în care este nu pentru că l-ar fi dat competența afară din casă, ci pentru că a fost o alegere politică”, a mai precizat Goicea
Vînatul din județ iscă dispute între conducerea Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava și Asociația Județeană a Vînătorilor și Pescarilor Sportivi. În cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al DVSA Suceava, doctor Petrea Dulgheru, l-a acuzat pe președintele AJVPS – Nicolae Goicea, de nerespectarea legilor privind recoltarea și valorificarea vînatului și de faptul că cea mai mare parte din carnea provenită din vînat a fost dată în consum fără ca în prealabil să se efectueze analize sanitar – veterinare, așa cum cer normele în vigoare. În consecință, directorul AJVPS Suceava este acuzat că ar fi atentat la sănătatea publică, fapt ce constituie o infracțiune. Din aceste motive, conducerea DVSA intenționează să înainteze plîngere penală împotriva AJVPS Suceava. „Domnul Goicea crede că se aplică legea ca în codru… De cînd este pe funcția de director al AJVPS Suceava nu a respectat legislația sanitar – veterinară în vigoare. Considerînd că este deasupra Sucevei, el nu dă relații și nu colaborează cu instituțiile județene, ci doar cu Bucureștiul. I-am transmis să respecte legile, că au sosit vremurile cînd indiferent cine sîntem, trebuie să le respectăm. Am cerut o situație privind vînatul recoltat în perioada 2002-2005, trofeele date la export, certificarea lor, precum și destinația cărnii de vînat și a certificatelor sanitar veterinare pentru carnea pusă în consum public, a cărei certificare se taxează, iar banii trebuiau să fie virați la bugetul de stat, precum și restanța privind plata manoperei vaccinării antirabice în ultimii ani, tot venit la bugetul de stat. La toate aceste apeluri, domnul Goicea nu a răspuns”, declară Petrea Dulgheru. Acesta a spus că directorul AJVPS a obstrucționat recent un control al inspectorilor veterinari, adresîndu-le acestora injurii, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă în valoare de 50 de milioane de lei vechi.
Petrea Dulgheru a precizat că începînd cu data de 17.05.2002, odată cu apariția encefalopatiei spongiforme bovine în Anglia (boala vacii nebune), este obligatoriu, pentru fiecare piesă din specia cervidee și specia căprior, să se efectueze un examen medical veterinar. Un medic specialist cu trusă specială și în condiții de asepsie perfectă trebuie să recolteze creierul animalului vînat, astfel încît carnea să nu se pună în consum fără efectuarea testelor de laborator.
Din datele furnizate DVSA de către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vînătoare Suceava a reieșit că în perioada 2002-2005 au fost vînate pe terenuri aparținînd AJVPS Suceava 515 ciute, căpriori și cerbi, dar s-au efectuat analize medicale doar pentru 28 dintre aceste piese.
Anul acesta s-au recoltat peste 100 piese din specia cervide și căprior, și au fost examinate pentru EST numai 10 piese, fapt considerat extrem de grav de șeful veterinarilor suceveni.
„L-am avertizat pe domnul Goicea să intre în legalitate, dar nu a făcut acest lucru. La mistreți supravegherea privind pesta porcină clasică este un punct special al Comunității Europene, al Ministrului Agriculturii, Pădurii si Dezvoltării Rurale. Din 24 de piese vînate s-au adus numai 15 probe. Mai mult chiar, la Panaci AJVPS a pus în consum organe și carne din care au consumat 21 de persoane. Ulterior, în urma examenului trichineloscopic, s-a descoperit că ursul de la care a provenit carnea și organele este infestat cu Trichinella spiralis. Domnul Goicea pînă acum nu a respectat legea, a fost stat în stat. Am informații sigure că după ce vom verifica documentele vom găsi multe probleme la piesele plecate la export, la certificarea lor. Nu există concordanță între piesele exportate și certificarea lor. În condițiile în care eu respect legea și organizațiile deținătoare de vînat respectă legea, am putea raporta țării și UE că în județul Suceava supravegherea se face corect cu probe și buletine de analiză care demonstrează că vînatul și zona este liberă de boli. Atunci s-ar putea face ferme de vînat în județ și vom putea accesa fonduri SAPARD specifice activităților legate de vînat. Misiunea mea ca director executiv al DSVSA Suceava este să apăr sănătatea animalelor, sănătatea oamenilor, iar siguranța alimentelor este viza pentru Uniunea Europeană. Trebuie să obținem această viză, dar respectînd legile, care sînt valabile și pentru domnul Goicea”, a încheiat Petrea Dulgheru.
– Șeful AJVPS dă asigurări că vînatul ce intră în consumul public este verificat sanitar – veterinar
În replică la cele afirmate de șeful DVSA Suceava, directorul AJVPS spune că nu a încălcat legea și că Petrea Dulgheru „face abuz în funcție” atunci cînd îi caută nod în papură. Nicolae Goicea a precizat că, în conformitate cu legea, vînatul pus în consumație prin intermediul firmelor, adică al persoanelor juridice, a fost în prealabil examinat din punct de vedere sanitar – veterinar și că prin urmare populația nu are motive să își facă griji în ceea ce privește calitatea cărnii provenite din vînat. Directorul AJVPS Suceava a subliniat că asociația pe care o conduce nu are nici o responsabilitate în ceea ce privește animalele vînate de persoane fizice care au autorizație în acest sens și asta pentru că persoana respectivă devine proprietarul vînatului. „Calitatea vînatului din proprietatea persoanelor fizice nu este responsabilitatea noastră. Eu nu am pîrghiile morale și legale să-l oblig pe proprietar să facă analize de laborator. Pe mine mă interesează calitatea vînatului dat în consum, iar în acest caz vă garantez că populația nu are de ce să își facă vreo grijă, carnea fiind supusă examenului sanitar – veterinar. Eu nu vînd cerbi la marginea drumului, cum crede domnul Dulgheru, ci există o firmă specializată prin care se face punerea în consum a vînatului. Domnul Dulgheru nu cunoaște legile. Eu l-aș întreba dacă păstrăvii cu care l-a servit la Dorna Arini pe ministrul Gheorghe Flutur, pentru ca să fie numit director, erau examinați din punct de vedere sanitar – veterinar. Eu m-aș bucura să fie așa, pentru că domnul Flutur îmi este prieten, dar pot să pun pariu că păstrăvii cu pricina nu erau verificați sanitar – veterinar. Domnul Dulgheru a ajuns în funcția în care este nu pentru că l-ar fi dat competența afară din casă, ci pentru că a fost o alegere politică”, a menționat Nicolae Goicea.
Acesta a ținut să precizeze că directorul DVSA Suceava îi plătește acum niște polițe și asta pentru că în urmă cu aproximativ 5 ani a rămas fără permis de vînătoare din cauză că a fost prins la braconaj. „De asemenea, domnul Dulgheru și-a adus aminte că am fost consilier județean din partea PSD jumătate de mandat și a găsit un moment să mă pună la punct”, a mai spus directorul AJVPS Suceava.