Șefii în opoziție, dar subalternii la guvernare

Directorii suceveni ai PNL din instituțiile statului refuză să-și părăsească funcțiile



Cristina Teodorovici, singurul liberal dispus să demisioneze daca i se va cere acest lucru la nivel de partid
Cristina Teodorovici, singurul liberal dispus să demisioneze daca i se va cere acest lucru la nivel de partid

PNL a decis unilateral să rupă alianța cu PSD, împreună cu care a câștigat alegerile în 2012, și să părăsească guvernarea, dar la nivel local directorii din instituțiile descentralizate ale statului nu consideră că îi afectează în vreun fel decizia șefilor lor de la București. În tradiția consacrată din 1990 încoace, după alegeri partidul sau partidele care câștigă alegerile își răsplătesc oamenii care i-au susținut cu funcții publice în instituțiile statului. Dincolo de competența profesională, directorul are nevoie în primul rând de susținere politică. La schimbarea partidelor de la putere se schimbă și directorii, dar realitatea arată că acest lucru se întâmplă de foarte puține ori de bună voie, indiferent despre ce formațiune politică este vorba.
De exemplu, la Suceava, ieri doar doi directori liberali ne-au declarat că își vor părăsi funcțiile de șefi, dacă partidul o va cere. Toți ceilalți, care au putut fi contactați, ne-au spus că și-au câștigat posturile în urma unor examene, așa că nu văd ce motive ar avea să renunțe. Nu au putut fi găsiți pentru declarații președintele-director al Casei Asigurărilor de Sănătate, dr. Adela Băișanu, soția președintelui PNL Suceava, Alexandru Băișanu, directorul Agenției de Plăți și Inspecție Socială, Marcela Prelipcean, directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Vasile Oșean și directorul Companiei Naționale a Uraniului, Ioan Moraru. Subprefectul de Suceava, Constantin Harasim, susținut pentru accederea în demnitatea publică tot de PNL, de asemenea nu a putut fi contactat, până la închiderea ediției.
Dr. Adela Băișanu ne-a comunicat prin secretară că este indisponibilă deoarece este într-o ședință și nu ne poate spune când va avea timp să stea de vorbă cu noi. Pe parcursul zilei de ieri nu a fost de găsit.
Printre cei contactați, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Vasile Latiș, ne-a declarat: „Foarte interesantă întrebarea dumneavoastră. De ce să demisionez? Noi nu suntem numiți politic, am dat un examen”.
Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Romeo Butnariu, susține și el că a ajuns la ITM în urma unui examen la Agenția Națională a Funcționarului Public. „Postul a fost la concurs, m-am prezentat și am câștigat. De ce să demisionez?”.
„Nu demisionez” este răspunsul dat de majoritatea directorilor liberali
Doar inspectorul școlar adjunct Cristina Teodorovici a recunoscut că a existat un protocol semnat la nivelul Biroului Permanent Județean al defunctei USL. „Dacă mi se va cere demisia la nivel de partid, voi demisiona”, a spus Teodorovici. În aceeași direcție a fost și răspunsul directorului Oficiului de Cadastru, Vasile Mocanu, care a considerat întrebarea „prematură”, dar a afirmat că va lua o decizie după ce revine din concediu și „după ce se vor așeza lucrurile”.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Corneliu Vornicu, a declarat că la momentul numirii făcea parte din sistem, iar demisiile sunt pentru liberalii din instituțiile centrale. „Demisiile îi privesc pe miniștri, secretari de stat, șefi de agenții. Dacă noi ne facem treaba, de ce să plecăm? Răspunsul meu este nu demisionez”.
Un răspuns similar am primit și de la șeful Sistemului Hidrotehnic Independent Siret, Tiberiu Prodan. „Să demisionez din funcția pe care am obținut-o printr-un concurs în 1997?! Nu m-a susținut PNL pentru funcția asta. Dacă cineva consideră că nu mi-am făcut datoria, să spună”, a afirmat Prodan.
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare, dr. Cristian Lupeș, ne-a trimis la purtătorul de cuvânt al instituției, dr. Vasile Semeniuc. „Noi funcționăm într-o structură piramidală. Când primim hârtie oficială de la Agenția Națională Sanitar-Veterinară, schimbăm conducerea. Politica se face la nivel înalt, nu la Suceava”, a spus dr. Semeniuc.
Funcțiile în instituțiile statului se câștigă politic, dar nu se pierd în același fel
Poziția de rămânere în funcție a directorilor liberali din teritoriu este susținută și de președintele Organizației Județene Suceava a PNL, deputatul Ștefan Alexandru Băișanu. Băișanu ne-a declarat, ieri, că aceste funcții au fost obținute de colegii săi de partid prin muncă „în lupta împotriva PDL și a lui Traian Băsescu”, prin urmare sunt îndreptățiți să le păstreze.
„Ca președinte de partid care a luptat și a pus la dispoziție toate resursele pentru ca PNL și PSD să câștige alegerile în lupta împotriva PDL și a lui Traian Băsescu, consider că posturile de la nivel local le-am câștigat prin muncă. Eu, ca președinte, mă simt obligat să-mi apăr colegii de partid care acum ocupă funcții în instituții descentralizate. Dacă PSD va proceda la schimbări e dreptul lor, nu am cum să-i opresc. Dar din momentul acela vom intra în alt tip de relații. Nu ne vom crampona de posturi, dar oamenii ajunși în funcții care au dat concursuri și care nu au făcut de râs instituțiile pe care le conduc nu au nici un motiv să-și dea demisia”, a spus Băișanu.
Întrebat asupra motivelor pentru care PNL părăsește actul de guvernare la nivel central, dar îl păstrează la nivelul structurilor teritoriale ale ministerelor și agențiilor prin oamenii pe care îi are în funcții de conducere, Ștefan Băișanu a spus că nu s-a luat nici o decizie referitoare la funcțiile din teritoriu și că va analiza acest lucru cu colegii săi, la nivelul filialei din Suceava a partidului.
De partea cealaltă, fostul aliat din USL, președintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, în conferință de presă, că protocolul dintre PSD și PNL nu mai există nici la nivel teritorial, dar că nu ar vrea să transfere în plan local „instabilitatea de la nivel central”. Nechifor a refuzat însă categoric să se pronunțe asupra oportunității rămânerii în funcții a directorilor PNL, preferând să lase eventualele schimbări la latitudinea ministerelor și agențiilor, adică pe linie aparent profesională și nu politică.



Recomandări

Președintele CJ Suceava și 91 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului

Directorul adjunct de la Pensii, Bogdan Alupoaie, a câștigat concursul de manager al spitalului din Rădăuți

Directorul adjunct de la Pensii, Bogdan Alupoaie, a câștigat concursul de manager al spitalului din Rădăuți
Directorul adjunct de la Pensii, Bogdan Alupoaie, a câștigat concursul de manager al spitalului din Rădăuți

Președinta interimară a liberalilor suceveni, Angelica Fădor, a fost aleasă membră a Biroului Executiv al PNL la nivel național

Președinta interimară a liberalilor suceveni, Angelica Fădor, a fost aleasă membră a Biroului Executiv al PNL la nivel național

Guvernul îi trimite pe directorii de școli 14 ore/ săptămână la catedră. „Cineva, acolo sus, crede că avem prea mult timp liber!”