În perioada 18-20 februarie, aproape 7.500 de elevi suceveni, din clasele a VIII-a, au susținut simularea evaluării naționale.
Rezultatele acestor testări au fost afișate la intrarea sau la avizierul unităților de învățământ încă de vineri, 7 martie, cu toate că Metodologia privind organizarea și desfășurarea acestor examene nu obliga școlile să facă acest lucru.
Excepție face Școala Gimnazială Nr. 6 Suceava, unde rezultatele au fost afișate la intrarea în unitate abia duminică după-amiază, putând fi consultate de părinți doar pentru câteva ore.
Potrivit unui părinte al unui elev de clasa a VIII-a de la școala menționată, „rezultatele au fost afișate târziu și cu mare tam-tam. Eu l-am sunat încă de sâmbătă pe director și i-am spus că părinții vor să consulte tabelele. Dumnealui mi-a transmis că notele sunt mici și că școala are de pierdut dacă le afișează, că va face școala de rușine”.
La Școala Gimnazială Nr. 6 Suceava, 29 de elevi au susținut cele două probe ale simulării. 17 dintre aceștia au obținut medii între 1,55 și 4,47. Mediile între 5 și 6 au fost în număr de opt, iar între 6 și 7 au fost două medii. Cele mai mari medii obținute în unitate au fost 7,80 și 7,87.
Directorul școlii: „Părinții au tot timpul să vadă lista”
Conducerea unității recunoaște că rezultatele au fost afișate târziu, însă nu pentru a ascunde „performanțele” elevilor, ci pentru că metodologia nu prevede ca acestea să fie făcute publice.
Potrivit prof. Dumitru Rusu, director al Școlii Gimnaziale Nr. 6 Suceava, „rezultatele au fost afișate duminică după-amiază, secretara a venit din timpul ei liber și le-a afișat. Nu este târziu. Astăzi (n.r. – luni) lista a fost luată în cancelarie de colegii noștri, dacă nu, se îmbulzeau toți la ușă pentru că rezultatele erau o noutate și pentru ei”.
La întrebarea de ce rezultatele au fost afișate atât de târziu, directorul unității a menționat că „vineri am făcut ceva de 8 martie, sâmbătă am fost liberi, duminică am mers la biserică”.
Acesta a mai precizat că evaluarea este „o simplă simulare”, iar părinții au „tot timpul să vadă lista”.
Potrivit insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, în conformitate cu procedura de organizare a simulării naționale, școlile nu sunt obligate să afișeze rezultatele la avizierele unității, părinții având acces la acestea prin intermediul profesorilor de la clasă.
„Rezultatele sunt analizate la nivelul unităților școlare, fiecare unitate având obligația de a înainta către IȘJ un raport și un plan de măsuri acolo unde se impun”, a mai menționat aceasta.
Reamintim că la simularea evaluării naționale din acest an, 55,3% dintre elevii suceveni au avut medii peste 5 la testare, județul nostru situându-se pe locul 6 la nivel național în ceea ce privește procentul notelor peste 5.
La disciplina limba și literatura română, 74% dintre elevi au luat note de trecere. La matematică, 37,8% au luat calificative mai mari de 5.